Image default
Διεθνή

Ερντογάν: Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη εάν ξεκινούσε στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία

Θέση παίρνει η Άγκυρα μέσω νέων μηνυμάτων του Ταγίπ Ερντογάν για το ουκρανικό επιδεικνύοντας διπλωματική στάση, τη στιγμή που έχει αναπτύξει αμυντικές συμφωνίες τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

«Η Ρωσία θα ήταν απερίσκεπτη να ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία και σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο ως μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV, ο Ερντογάν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας πρότασης να φιλοξενηθούν και οι δύο πλευρές με σκοπό να πρυτανεύσει η διπλωματία και να ανοίξει ο δρόμος για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για έναν συνολικό διάλογο που θα εξετάσει ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ εξήγησε στη Μόσχα ότι ορισμένα αιτήματά της δεν είναι εύλογα.

Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο δεσμεύονται στην εκεχειρία 

Σύμβουλοι των αρχηγών κρατών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που συναντήθηκαν σήμερα Τετάρτη για συνομιλίες στο Παρίσι, επανέλαβαν σε κοινή ανακοίνωση τη δέσμευσή τους στην τήρηση της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στις συμφωνίες του Μινσκ.

«Υποστηρίζουν άνευ όρων τη συμμόρφωση στην κατάπαυση του πυρός (…) ανεξάρτητα από τις διαφορές σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για την ουκρανική σύγκρουση Ντμίτρι Κόζακ δήλωσε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους υπό τη γαλλογερμανική διαμεσολάβηση σε δύο εβδομάδες στο Βερολίνο, έπειτα από τις «όχι απλές» συνομιλίες σήμερα στο Παρίσι.

«Παρά τις διαφορές στην ανάγνωση, η εκεχειρία πρέπει να συνεχιστεί, η κατάπαυση του πυρός πρέπει να διατηρηθεί» μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Κόζακ στο τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών των τεσσάρων χωρών στο Ελιζέ.

Οι εκκλήσεις της Δύσης προς τη Ρωσία για αποκλιμάκωση ζητώντας της να σταματήσει τις κινήσεις στρατευμάτων στο δικό της έδαφος, δεν έχουν νόημα. Η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να ακυρώσει τον νόμο που επιτρέπει ξένες στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός της, πρόσθεσε ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ασκήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο οι αυτονομιστές εκπληρώνουν το δικό τους καθήκον. Οι Δυτικές στρατιωτικές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της Ουκρανίας, τόνισε ο Κόζακ.

«Όλοι συμφωνούν ότι το “σχήμα της Νορμανδίας” δεν μπορεί να προχωρήσει έως ότου όλα να μοιραστούν την ίδια ερμηνεία του τί πραγματικά σημαίνει η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία», προσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Παράλληλα, ο Αντρίι Γέρμακ, κορυφαίος Ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις στο Παρίσι έδειξαν ότι αναβίωσαν οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την ανατολική Ουκρανία.

Ο Γέρμακ, επιτελάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι όλα τα μέρη έδειξαν προθυμία να εργαστούν για την επίλυση των υφιστάμενων διαφωνιών και θα συναντηθούν στο Βερολίνο σε δύο εβδομάδες.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τα φονικά όπλα, όμως δεν κρίνουμε τη στάση των χωρών του ΝΑΤΟ»

Ακολουθώντας διπλωματικές ισορροπίες και με βάση τις διαφορετικές φωνές που διαμορφώνονται εντός της Ευρώπης, το Λονδίνο χαράσσει πολιτική για το ουκρανικό.

Η Βρετανία δεν κρίνει χώρες που έχουν επιλέξει να μην προμηθεύσουν την Ουκρανία με φονικά όπλα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Oυάλας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, εάν αισθάνεται ότι η Γερμανία κάνει αρκετά για να αποτρέψει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάλας απάντησε: «το πλεονέκτημα του να είσαι στο ΝΑΤΟ είναι ότι υπάρχουν 30 σύμμαχοι, συνεπώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία με τον δικό μας τρόπο».

«Προφανώς το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαμορφώσει την άποψη ότι η βοήθεια με θανατηφόρο υλικό που έχει αμυντικό τακτικό χαρακτήρα είναι κάτι που χρειάζονται οι Ουκρανοί. Αλλά εμείς δεν κρίνουμε άλλες χώρες», σημείωσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Παραμένει κλειστή από τα ξημερώματα η Συγγρού – Ελέγχουν τζαμαρίες και το δίκτυο φυσικού αερίου μετά την έκρηξη

Διαθέσιμη έως την Τρίτη η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης με rapid test για τους εμβολιασμένους

Με τηλεκπαίδευση τα σχολεία έως και την Παρασκευή – Τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα σε Αττική και Κρήτη

Σχετικα αρθρα

Telegraph για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν: Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει

admin

Σε δίκη Γερμανός ακροδεξιός πολιτικός για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος

admin

Ιταλία-G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα

admin

Ιρλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς των νέων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε κλαμπ, 43 χρόνια μετά

admin

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin

Καναδάς: Έξι συλλήψεις για τη μεγάλη κλοπή του χρυσού από το αεροδρόμιο του Τορόντο

admin

Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ: Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

admin

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδράσεις από την Κίνα

admin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τουρκία κι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τα κορυφαία θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin