Image default
Οικονομία

Επενδυτική «έκρηξη» στον ελληνικό τουρισμό

«Τρέχουν» οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, αφού παρά την πανδημία το brand της Ελλάδας ανεβαίνει διαρκώς, και οι προοπτικές τόσο για τη φετινή σεζόν όσο για τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζονται εξαιρετικές. Μάλιστα ψήφο εμπιστοσύνης εκτός από τα πολυτελή θέρετρα σε όλη την Ελλάδα λαμβάνει και η Αθήνα, με την ανάπτυξη επώνυμων ξενοδοχείων, τόσο στα βόρεια προάστια, το Κέντρο, τον Πειραιά, αλλά φυσικά και τα νότια προάστια, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ελληνικό.

Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά του ξενοδοχείου 5* Lindian Village της οικογένειας Σβυριάδη από τη βρετανική εταιρεία Zetland Capital Partners LLP. Η συμφωνία έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ολοκληρώθηκε τώρα, και αφορά ποσό 27 εκατομμυρίων ευρώ. Το Lindian Village, το οποίο διαθέτει 188 δωμάτια και σουίτες, βρίσκεται μπροστά στην παραλία της Λάρδου, πολύ κοντά στη Λίνδο, στο νησί της Ρόδου.

Πάρος, Σαντορίνη, Νάξος

Στις αρχές Ιανουαρίου αναφέρθηκε ότι η Mediterranean Hospitality Venture (MHV), κοινοπραξία του ομίλου Παπαλέκα, της Prodea Investments και της Invel Real Estate, εξαγόρασε το ξενοδοχείο 4* Porto Paros έναντι ποσού άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη Νάουσα της Πάρου και διαθέτει 263 κρεβάτια και βίλες.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου 2021 η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Everty ανακοίνωσε την εξαγορά του Iconic Santorini boutique hotel, το οποίο βρίσκεται στο Ημεροβίγλι και αποτελείται από 19 υπόσκαφες σουίτες και ένα εστιατόριο. Δεν γνωστοποιήθηκαν λεπτομέρειες συναλλαγής.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021, η νεοσύστατη εταιρεία Attica Blue Hospitality, θυγατρική του Attica Group, εξαγόρασε την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Naxos Resort Beach Hotel που βρίσκεται στον Άγιο Γεώργιο της Νάξου. Το ξενοδοχείο διαθέτει 88 δωμάτια, πισίνα, εστιατόρια, μπαρ, αίθουσα συνεδριάσεων, γυμναστήριο, σπα και χώρο στάθμευσης. Η συνολική συναλλαγή ήταν 6,5 εκατ. ευρώ.

­Αθήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GBR Consulting τον Ιανουάριο, το ξενοδοχείο 3* Oscar Hotel Athens εξαγοράστηκε μέσω δημοπρασίας από την ουγγρική κτηματομεσιτική εταιρεία Indotek Group έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη εξαγορά ακινήτων της εταιρείας στην Ελλάδα. Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται κοντά στον σταθμό Λαρίσης, διαθέτει 124 δωμάτια με 207 κλίνες. Ο τελευταίος μήνας λειτουργίας του ήταν ο Μάρτιος του 2020, όταν αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του πρώτου lockdown, αλλά ποτέ δεν άνοιξε ξανά λόγω των χρεών που είχαν συσσωρευτεί.

Από την πλευρά του ο όμιλος Athenaeum Hotels εξαγόρασε το Eridanus Luxury Hotel στην οδό Πειραιώς στην Αθήνα έναντι περίπου 6,3 εκατ. ευρώ, μέσω δημοπρασίας που διοργάνωσε η Probank στα τέλη Δεκεμβρίου 2021. Η συμφωνία πρέπει να οριστικοποιηθεί την επόμενη περίοδο. Το ξενοδοχείο 4 αστέρων διαθέτει 39 δωμάτια με 81 κρεβάτια.

Το Hilton Athens «έκλεισε» τις πύλες του προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να ανοίξει το 2024 με το brand της Hilton, Conrad. Θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες και 50 πολυτελή διαμερίσματα τα οποία θα λειτουργούν με τα brand Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences of Hilton. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ.

Η Hilton προχωράει τώρα και στην ανάπτυξη δύο ακόμα ξενοδοχείων στην Αττική με τα σήματά της Curio Collection by Hilton και Hampton by Hilton.

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα γίνει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Θεόδωρο Δουζόγλου, ιδιοκτήτη των δύο ακινήτων, τα οποία είναι το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά και ένα ακόμα στην Καστέλλα. Το «Πεντελικόν», που θα ενταχτεί στην αλυσίδα Curio της Hilton, θα διαθέτει 117 δωμάτια, ενώ το Hampton by Hilton Piraeus στο Μικρολίμανο θα είναι ένα ξενοδοχείο 83 δωματίων.

Ανάπτυξη στην Κρήτη και την Κέρκυρα

Μέσα στον Νοέμβριο του 2021 ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani / Ikos ανακοίνωσε ότι προχωρά στην ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5* στην περιοχή του Κισσάμου στα Χανιά, μετά την οριστικοποίηση αγορών γης συνολικής έκτασης 200.000 τ.μ. Το all-inclusive θέρετρο θα φέρει το όνομα Ikos Kissamos και θα διαθέτει 400 δωμάτια, μπανγκαλόου και βίλες. Η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου θα ξεκινήσει το 2023 και εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον Μάιο του 2025. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στην Κέρκυρα η εταιρεία προχωρά στην ανάπτυξη του Ikos Odisia στο πρώην Club Med κοντά στο Ikos Dassia. Το νέο θέρετρο, και αυτό 5*, θα λειτουργήσει στις αρχές της τουριστικής περιόδου του 2023.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2021 το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του ακινήτου Γκολφ Αφάντου στην M.A. Aggeliades Hellas έναντι ποσού 26,9 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

ΑΑΔΕ: Στο φως μεγάλη ποσότητα φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

admin

ΟΣΕ: Έκτακτο κονδύλι από το υπ. Υποδομών για αναβάθμιση των ισόπεδων διαβάσεων

admin

Στα 39,61 δισ. ευρώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο του 2023

admin

Χρ. Παπακωσταντίνου: Έτοιμη η ΤτΕ να αναλάβει την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

admin

ΗΠΑ: Όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

admin

Αυξημένες κατά 5,9% οι τιμές των οικοδομικών υλικών τον Μάρτιο

admin

Τροπολογία: Έως 3 μέτρα το «μπόνους» στο ύψος κτιρίων – Τι προβλέπει η ρύθμιση

admin

Τουρισμός: Αυξημένο και το 2024 το ενδιαφέρον των Κυπρίων για την Ελλάδα

admin

Σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2024

admin

Σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 3% το α’ τρίμηνο – Αυξάνουν το μερίδιό τους τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

admin

Τεκμήρια: Εξαιρούνται τα «μπλοκάκια» – Τι να προσέξετε

admin