Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΚΡΑΧ -6,42% στο ΧΑ (UPD)

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σχεδόν 6,5% (6,42%) και κάτω από τις 900 μονάδες, με την αγορά να ακολουθεί το έντονα πτωτικό κλίμα των αγορών του εξωτερικού. Εξανεμίστηκαν τα κέρδη του 2022 στην ελληνική αγορά. Αυξημένος ο τζίρος των συναλλαγών. Tην ίδια στιγμή ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι. Στο κόκκινο και η Wall Street.

Μάλιστα ο τζίρος είναι αυξημένος και πλέον ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ έκλεισε στις 888,31 μονάδες.

Στις τράπεζες, ο δείκτης έχασε έως 10%.

Και οι 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, οι χρηματιστηριακές αγορές κατρακύλησαν και το ρούβλι έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ την Πέμπτη μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι αγορές εμφάνισαν όλες τις προβλέψιμες αντιδράσεις. Τα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης άνοιξαν 2,5%-4% χαμηλότερα και τα κρατικά ομόλογα αναφοράς, το δολάριο, το ελβετικό φράγκο, το γιεν Ιαπωνίας και ο χρυσός σημείωσαν ράλι σε μια κίνηση προς την ασφάλεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν «σκληρές κυρώσεις» στη Ρωσία μετά τις επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Οι ηγέτες της Ευρώπης δήλωσαν ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα κλείσουν τις ρωσικές τράπεζες έξω από τις χρηματοπιστωτικές της αγορές.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 3,7%, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος του sell-off λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και τα ποσά που πωλούν οι εταιρείες του στη Ρωσία. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου βοήθησε στον περιορισμό των απωλειών του βρετανικού FTSE 100 , αν και εξακολουθούσε να υποχωρεί κατά 2,3% και οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν παρόμοιες πτώσεις για τη Wall Street αργότερα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent εκτινάχθηκαν περισσότερο από 3,5% και ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε 4,6% στα 96,22 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014, ενώ ο χρυσός εκτινάχθηκε περισσότερο από 1,7% φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Ιανουαρίου 2021.

Αυτή η βουτιά για ασφάλεια είδε επίσης τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων με αξιολόγηση ΑΑΑ να πέφτουν οκτώ μονάδες βάσης στο 1,139%, το χαμηλότερο σε τρεις εβδομάδες. . Η απόδοση του 10ετούς έτους αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησε επίσης απότομα, φθάνοντας στο 1,86% από το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 1,977% πριν υποχωρήσει ξανά στο 1,90%.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική επικείμενης σύσφιξης της πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με στόχο την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Το ερώτημα τώρα είναι εάν η σύγκρουση θα δώσει στους κεντρικούς τραπεζίτες λόγο να καθυστερήσουν αυτές τις κινήσεις ή εάν η περαιτέρω αύξηση της τιμής της ενέργειας θα μπορούσε να τους ωθήσει.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Πάνω από 60 μονάδες έχασε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, σε ένα sell off που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και χτύπησε όλες τις αγορές παγκοσμίως, που όμοιό του είχε να ζήσει η Λ. Αθηνών από τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020, όταν και ο Covid 19 σάρωνε τον κόσμο ως πανδημία.https://64f532eb87ef75920bdc0f94e08439ad.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,42% στις 888,31 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 882,77 μονάδων (-7%) και 940,11 μονάδων (-0,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 163,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 67,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,3 εκατ. τεμάχια.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 6,63%, στις 2.165,12 μονάδες, ενώ στο -6,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.484,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,88% στις 659,20 μονάδες.

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του “voladeality”…

admin

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

admin

Στη σκιά των γεωπολιτικών κινδύνων η οικονομία – Ανησυχία για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές

admin