Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Διχασμένη η ΕΕ για το πλέον αποφασιστικό χτύπημα (Swift) στην Ρωσία

Στο-Παρίσι-ο Χρήστος Σταϊκούρας-για-τις-άτυπες-συνεδριάσεις-του-eurogroup-και-του-ecofin

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, πιέζει «πολύ σκληρά» ώστε η Ρωσία να αποβληθεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, μια κίνηση που θα έφερνε βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της χώρας και στην ικανότητά της να συναλλάσσεται πέρα ​​από τα σύνορά της.

Ωστόσο, ο Όλαφ Σολτς, γερμανός καγκελάριος, προειδοποίησε τον Τζόνσον την Πέμπτη ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει μια τόσο δραματική κίνηση, όπως και η ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις για κυρώσεις. Ένας Γερμανός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας μόνο ότι «όλες οι επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι».

Ο Τζόνσον έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για την εφαρμογή κυρώσεων που οι επικριτές περιέγραψαν ως «φιλοκτόνες» ως απάντηση στο πρώτο στάδιο της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και τώρα προσπαθεί να πιέσει τους δυτικούς συναδέλφους να αναπτύξουν πολύ σκληρά αντίποινα.

“Ο πρωθυπουργός είναι πολύ πρόθυμος για αυτό – το πιέζει πολύ σκληρά”, είπε ένας Βρετανός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις προσπάθειές του να εκδιώξει τη Ρωσία από το Swift. Ο Τζόνσον έθεσε επίσης την ιδέα σε συνάντηση με στελέχη του City of London την Τετάρτη.

Αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ παραδέχτηκε ότι οποιαδήποτε κίνηση σχετικά θα μπορούσε να γίνει μόνο με διεθνή συμφωνία, μια θέση που συμμερίζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν. «Πρέπει να το κάνουμε μαζί», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Ο Τζόνσον αναμενόταν να πιέσει για τη διεθνή υποστήριξη προς τη Ρωσία να αποκοπεί από το σύστημα Swift σε μια κλήση με τους ηγέτες της G7 αργότερα την Πέμπτη.

Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής έχουν προτείνει ότι ήταν πολύ νωρίς για να εξετάσουν την κίνηση, ενώ είπαν ότι καμία επιλογή δεν ήταν εκτός τραπεζιού.

Ο Daleep Singh, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είπε ότι υπάρχουν «άλλα αυστηρά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, ώστε οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας να είναι έτοιμοι να πάρουν το βήμα μαζί μας και που δεν έχουν τα ίδια δευτερογενή αποτελέσματα».

Η ΕΕ έχει εγκλωβιστεί σε συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του ζητήματος. Ενώ οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια επιθετική γραμμή στο θέμα, άλλα κράτη μέλη είναι πιο επιφυλακτικά.

Το Swift ήταν εδώ και πολύ καιρό στο τραπέζι ως επιλογή στο πλαίσιο του πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, αλλά δεν θεωρήθηκε πιθανό μέρος οποιουδήποτε πρώιμου γύρου μέτρων και, αντίθετα, κρατήθηκε ως επιφύλαξη για πρόσθετη αποτροπή. Όμως το μέγεθος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με το αν θα επιταχυνθεί η χρήση της.

Ο Μίλος Ζέμαν, πρόεδρος της Τσεχίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι ήθελε να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των τραπεζών της από τη Swift, υποστηρίζοντας ότι ήταν σημαντικό να απομονωθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το πακέτο κυρώσεων του μπλοκ.

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από τη Swift θα ήταν βαρύ πλήγμα για τις μεγαλύτερες τράπεζές της και θα εμπόδιζε την ικανότητα της χώρας να συναλλάσσεται εκτός των συνόρων της. Θα εμπόδιζε επίσης την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40 τοις εκατό των εσόδων της.

Το Swift, ένας βελγικός συνεταιρισμός, χρησιμοποιείται από περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και διαχειρίζεται 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, διευκολύνοντας συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 1,5% των συναλλαγών το 2020.

Η αποκοπή από τη Swift δεν θα εμπόδιζε τις ρωσικές τράπεζες να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά κάτι τέτοιο θα γινόταν πιο δαπανηρή και επίπονη. Οι ξένες συναλλαγές θα βασίζονταν στη χρήση λιγότερο αποτελεσματικών εργαλείων επικοινωνίας, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το τέλεξ.

Σχετικα αρθρα

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

admin

Στουρνάρας: Ναι μεν αλλά… για την πρόβλεψη των επιτοκίων

admin

Oxford Economics: Πτώση στις τιμές των τροφίμων το 2024 – «Μοχλοί» σιτάρι και καλαμπόκι

admin