Image default
Οικονομία

Γαλλία: Υψηλότερος από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός – Αύξηση 21% στο κόστος ενέργειας

Ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει ομαλά τα μέτρα τόνωσης της εποχής της κρίσης εν μέσω οικονομικής αναστάτωσης από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν 4,1% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος έναντι 3,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο 3,7%.

Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Γαλλίας είναι το πρώτο μέτρο για την εξέλιξη των τιμών στο νομισματικό μπλοκ αυτόν τον μήνα — μια βασική τάση που θα εξετάσει η ΕΚΤ όταν χαράξει την πολιτική της πορεία σε συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου. 

Ο ισχυρότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός θα υποστήριζε εκείνους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ που πιέζουν για τον τερματισμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων ακολουθούμενη από αυξήσεις επιτοκίων αμέσως μετά. Περισσότεροι βουλευτές επιμένουν ότι η ανοδική πίεση στις τιμές είναι προσωρινή και υποστηρίζουν μια πιο αργή προσέγγιση.

Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία μπέρδεψε τους υπολογισμούς. Ενώ οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα, το οικονομικό πλήγμα από τη δράση της Ρωσίας και τις αντίποινες κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν το ίδρυμα να κάνει λάθος όσον αφορά τη διατήρηση της τόνωσης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλλερού ντε Γκαλό δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ευελιξία που έχει στον τρόπο με τον οποίο αλλάζει την πολιτική και με ποια ταχύτητα. Την περασμένη εβδομάδα, πριν από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, ζήτησε να τερματιστούν οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων το τρίτο τρίμηνο, αλλά να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποφασίσει πότε θα αυξήσει τα επιτόκια.

Η ΕΚΤ δήλωσε την Πέμπτη ότι «παρακολουθεί στενά» τις επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία και θα διενεργήσει συνολική αξιολόγηση στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

- - -

- - από το -

Σχετικα αρθρα

Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για LNG, λέει ο CEO της Total

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr – Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

admin

Ποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν ακριβή βενζίνη – Που πηγαίνουν οι τιμές

fastpath

ΗΠΑ: Η Γέλεν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός, υπό προϋποθέσεις

admin

Οι αγορές αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας

admin

Πιάνεται ο στόχος του ’22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις

admin

TotalEnergies: Συμφωνία με την Qatar Energy για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου NFS

admin

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση φόρων και μόνιμα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ

admin

Ο πόλεμος σώζει το δολάριο και βυθίζει το ευρώ

admin

Ενεργειακή κρίση: Το πρώτο κρας τεστ της Ευρώπης για τη μείωση της κατανάλωσης

admin

Τέλος τα Fuel Pass – «Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης» λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας

admin

Ωρα πληρωμής για το Power Pass στους δικαιούχους επιδόματος ρεύματος

admin