Image default
Opinion LEADERS

Η ωμή επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία μας γυρίζουν πίσω

Ο Winston Chrurchill το 1946 είχε εκφωνήσει στο Westminster College, μπροστά σε 40.000 ανθρώπους μία εμβληματική ομιλία με την οποία περιέγραψε την ανάγκη οργάνωσης και συντονισμού της Δύσης, του ελεύθερου κόσμου, έναντι της απολυταρχίας και του ολοκληρωτισμού.

Είχε περιγράψει με έντονο τρόπο τη μεγάλη απειλή για την ελευθερία των λαών και των κρατών. Κάλεσε για μία πραγματική και αυστηρή τήρηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Τα λόγια του μοιάζουν σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.

Η ωμή επέμβαση της Ρωσίας, η κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας μας γυρίζουν πίσω, πριν οικοδομηθεί το μεταπολεμικό σύστημα παγκόσμιας ειρήνης.

Ο ολοκληρωτισμός για μία ακόμη φορά βρυχάται.

Η Δύση, οι διεθνείς θεσμοί έχουν μόνο ένα τρόπο να απαντήσουν, με πραγματική συνεργασία και αποφασιστικότητα για την προάσπιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Πρέπει, έστω και τώρα, να ξεκολλήσει η προσπάθεια μεταρρύθμισης του ΟΗΕ και η μετατροπή του σε έναν πραγματικό παγκόσμιο οργανισμό που μπορεί να εγγυηθεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Ας το πούμε με τα λόγια του Sir Winston…

“Από αυτά που έχω δει από τους ρωσικούς φίλους και τους συμμάχους μας κατά τη διάρκεια του πολέμου, είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει τίποτα που θαυμάζουν τόσο πολύ όσο η δύναμη και δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να έχουν λιγότερους σεβασμούς παρά για αδυναμία, ειδικά για στρατιωτική αδυναμία. Γι ‘αυτό το παλιό δόγμα μιας ισορροπίας εξουσίας είναι άδικο.

Δεν μπορούμε να αντέξουμε, αν μπορούμε να την βοηθήσουμε, να δουλέψουμε σε στενά περιθώρια, προσφέροντας πειρασμούς σε δοκιμαστική προσπάθεια. Εάν οι δυτικές δημοκρατίες συγκροτηθούν με αυστηρή τήρηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η επιρροή τους στην προώθηση αυτών των αρχών θα είναι τεράστια και κανένας δεν θα τους ενοχλήσει. Αν, όμως, γίνουν διχασμένοι ή παραπαίουν στο καθήκον τους και αν αυτά τα σπουδαία χρόνια επιτρέψουν να γλιστρήσουν, τότε μάλιστα η καταστροφή μπορεί να μας συντρίψει όλους”.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος

 Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ

Σχετικα αρθρα

Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές: Είναι αισιόδοξο το μέλλον; – Γ.Μαραγκός

admin

Πανεπιστήμια και οικονομία – Ν.Βέττας

admin

Β. Κορκίδης: Επένδυση της Ελλάδας σε παρόν και μέλλον το άνοιγμα προς Ινδία

admin

B. Κορκίδης: Ακριβός ο «λογαριασμός» των επιπτώσεων της Ερυθράς στην Ευρώπη

admin

PISA, σχολικές επιδόσεις και το προφανές – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Το αναδυόμενο νέο παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα – Δρ. Βλάδος Χάρης

admin

Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ): 4+1 προκλήσεις της βιομηχανίας το 2024

admin

Αισιοδοξία για την οικονοµία από τον Βασίλη Κορκίδη

admin

Αξιολογώντας τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η δοκιμασία της ευρωπαϊκής συνοχής

admin

Κορκίδης: Σημαντική θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της οικονομίας

admin

Εύλογες και αληθινές αξίες: ανάγκη, νόμος και αλήθεια στη λογιστική – Α. Ανδρικόπουλος

admin