Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ:Εβδομαδιαίο κράχ -11%

Και επίσημα σε πτωτικό κανάλι η ελληνική κεφαλαιαγορά με ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης αν δεν τελειώσει ο πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας.  

Οι επτά “εμπόλεμες” συνεδριάσεις, έχουν “στοιχίσει” στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., περίπου, 9,5 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 11,37%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 12,70%. Ωστόσο, η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 21,9%.

O γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,85% στις 821,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 815,96 μονάδων (-4,52%) και 846,52 μονάδων (-0,95%). Ο τζίρος ανήλθε στα 110,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 467 χιλ. τεμάχια.

Τα όμορφα κέρδη όμορφα χάνονται

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας την πιο αρνητική εβδομαδιαία επίδοση από τις 13 Μαρτίου του 2020. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί κάθε άλλης εξέλιξης καθώς τα απόνερα στο πεδίο οικονομίας έχουν καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία της Αγοράς με σημείο αναφοράς όσα διαδραματίζονται στο ενεργειακό μέτωπο, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιο του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα χρηματιστηριακά κέρδη της χρονιάς εξανεμίστηκαν, οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει περί τα 11 δις ευρώ από τα ψηλά τους χωρίς να υπάρχει ορατό σημείο αποκλιμάκωσης της έντασης.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας της περυσινής χρονιάς έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, η προστασία του κεφαλαίου έχει γίνει προτεραιότητα και οι διεθνείς εξελίξεις υπαγορεύουν την τάση εντός και εκτός των τειχών. Ο πανικός έχει επιστρέψει μετά από δύο χρόνια απουσίας στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς “κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα” υπό την έννοια των πρωτόγνωρων –για μια ακόμα φορά- καταστάσεων που επικρατούν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας.

Το μίγμα πληθωρισμός σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τιμές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ είναι αυτή την στιγμή το βασικό οικονομικό πρόβλημα που η Ευρώπη καλείται να λύσει χωρίς -μέχρι τώρα- να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και την διάρκεια που ενδεχομένως να χρειαστεί για να θεωρηθεί η κατάσταση διαχειρίσιμη.

Μέχρι να δοθούν κάποιες πειστικές απαντήσεις τα πάντα μπαίνουν σε μια καθοδική αναθεώρηση: Εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, κερδοφορία εταιριών, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ. Οι αγορές είθισται να ενσωματώνουν πάντα τα πιο απαισιόδοξα σενάρια στις τιμές ακολουθώντας μια συντηρητική λογική και να χτίζουν όταν υπάρξει αναίρεση των αρνητικών προσδοκιών. Αυτό εξηγεί πολλά από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Χρηματιστήρια.

Η τεχνική εικόνα

Η διαγραμματική εικόνα παρέμεινε υπό πίεση με τους ταλαντωτές να μπαίνουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά σε ημερήσια βάση μετά τον Ιούλιο του 2021. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον τεχνικά σε καθεστώς πτωτικής αγοράς μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώνοντας μια διαδρομή ανοδικής αγοράς που ξεκίνησε από τις 13 Νοεμβρίου του 2020.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα έχει απομείνει μόνο το οχυρό των 810 μονάδων πριν μιλήσουμε για ολική αντίστροφή κλίματος και καθολική διαφυγή της Αγοράς από τις κοντινές της στηρίξεις. Κατά τα λοιπά η ετυμηγορία των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων και του MACD έχει γυρίσει απαισιόδοξη ενώ οι όγκοι που παρατηρήθηκαν σε καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις ήταν ιδιαίτερα φορτισμένοι πηγαίνοντας ισχυρά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ δείγμα της έντασης των πωλήσεων.

Λόγω των υποτιμήσεων θα αναμέναμε την Αγορά να επιβραδύνει το ρυθμό της και ενδεχομένως να επιχειρήσει κάποια ανοδική αντίδραση στις επόμενες συνεδριάσεις τηρουμένων των ακραίων αναλογιών πτώσης που έχουν προηγηθεί, ωστόσο επισημαίνουμε ότι σε ακραίες υποτιμήσεις δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εκδήλωση μιας αντίδρασης είναι και το τέλος της πτώσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Oι μετοχές της Eurobank και της 3Ε βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα λόγω μεγάλης έκθεσης τους στην ανατολική Ευρώπη. 

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε βουτιά 7.98%, με τις Alpha Bank,  Aegean, Titan και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 6%. Άνω του -5% έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Πειραιώς και ΕΛΧΑ, η Λάμδα υποχώρησε κατά 4,44%, ενώ άνω του -3% έκλεισαν οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Οι απώλειες σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Ελλάκτωρ, Quest και Jumbo το 1%. Στο -0,62% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή, με τον Σαράντη τελικά να χάνει όλα του τα κέρδη στο τέλος να κλείνει χωρίς μεταβολή.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin

Πώς αλλάζει το δημοσιονομικό σκηνικό με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin