Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Wall st.: Ο πόλεμος στην Ευρώπη “ρίχνει” και την Αμερική

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε σχεδόν 800 μονάδες τη Δευτέρα, σημειώνοντας πτώση 10% από το υψηλό του Ιανουαρίου για να κλείσει σε περιοχή διόρθωσης για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενέτεινε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν στις πρωινές συναλλαγές μετά την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι το βράδυ της Κυριακής, απειλώντας να ανατρέψουν τους υπολογισμούς για το κόστος της εταιρείας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών και την πορεία του πληθωρισμού. Οι απώλειες για τους κύριους δείκτες εντάθηκαν το απόγευμα καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν τον κίνδυνο πουλώντας μετοχές εταιρειών σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, με τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq Composite να πέφτει σε bear market υποχωρώντας στο 20% κάτω από το υψηλό του Νοεμβρίου.

Το selloff άφησε τα blue chips του Dow 11% κάτω από το ρεκόρ του Ιανουαρίου,πληρώντας το πρότυπο μιας διόρθωσης, που ορίζεται ως πτώση τουλάχιστον 10% από ένα πρόσφατο υψηλό. Ο δείκτης εισήλθε σε διόρθωση για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ ο Nasdaq εισήλθε για τελευταία φορά σε bear market τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές του πολέμου στην Ουκρανία, που βρίσκεται τώρα στη 12η ημέρα του, θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο δραματικές. Ήδη η σύγκρουση έχει αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων, έχει πυροδοτήσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και οδήγησε στην αποσύνδεση της Ρωσίας από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Η αγορά βρίσκεται σε όλο και πιο ασταθές έδαφος», δήλωσε ο Hans Olsen, επικεφαλής επενδύσεων στο Fiduciary Trust. «Όταν συνδυάζετε τα σοκ τιμών που βλέπουμε στο ενεργειακό τομεα από τη μία πλευρά και τον καλπάζοντα πληθωρισμό που αντιμετωπίζουμε από την άλλη, αυτό είναι ένα πραγματικά δύσκολο μείγμα για μια αγορά μετοχών να κρατήσει τις αποτιμήσεις της.”

Ο S&P 500 υποχώρησε 127,78 μονάδες, ή 3%, για να κλείσει στις 4201,09, τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2020. Ο ευρύς αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης εισήλθε σε διόρθωση στις 22 Φεβρουαρίου καθώς κλιμακώθηκαν οι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 797,42 μονάδες ή 2,4%, στις 32817,38. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 482,48 μονάδες, ή 3,6%, στις 12830,96.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,748% τη Δευτέρα από 1,722% την Παρασκευή, αντιστρέφοντας την κατεύθυνση του αφού σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μιας εβδομάδας από τον Μάρτιο του 2020 την περασμένη εβδομάδα. Οι αποδόσεις αυξάνονται όταν οι τιμές πέφτουν. Τα ομόλογα συνήθως αποδίδουν καλά σε περιόδους πίεσης της αγοράς ή βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης, αλλά οι σταθερές ταμειακές ροές τους χάνουν την αξία τους σε περιόδους ραγδαίας αύξησης των τιμών.

Άλλα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,5% στα 1993,90 δολάρια ανά ουγγιά τροίας, την υψηλότερη διακανονιστική του αξία από τον Αύγουστο του 2020. Το δολάριο ενισχύθηκε , με τον δείκτη WSJ Dollar Index να αυξάνεται κατά 0,7%. Το δολάριο ΗΠΑ θεωρείται ως καταφύγιο λόγω της ιδιότητάς του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Οι απώλειες της Δευτέρας ήταν ευρείας βάσης, με εννέα από τους 11 τομείς του S&P 500 να υποχωρούν. Ο ενεργειακός όμιλος πρόσθεσε στα κέρδη του για το έτος, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας προχώρησε για την ημέρα. Το τμήμα της διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών προηγήθηκε της πτώσης, σημειώνοντας πτώση 4,8%.

Η προσοχή επικεντρώθηκε στις ενεργειακές αγορές, όπου οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αφού ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι συζητούν για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν είχε αποφασίσει εάν θα υπογράψει νομοθεσία για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, εάν το Κογκρέσο του στείλει το νομοσχέδιο.

Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 130 δολάρια , το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, πριν υποχωρήσει από τα υψηλά του. Το μπρεντ ενισχύθηκε 4,3% τη Δευτέρα στα 123,21 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη διακανονιστική του αξία από τον Απρίλιο του 2012.

Οι επενδυτές μετοχών ανησυχούν ότι οι υπερβολικά υψηλές τιμές του πετρελαίου θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να βλάψουν τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ

«Η άνοδος του πετρελαίου αποσταθεροποιεί την αγορά», δήλωσε ο Jay Hatfield, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Infrastructure Capital Advisors. «Η αγορά ανησυχεί για τον πόλεμο και τον αντίκτυπό του στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και στις αμερικανικές εταιρείες».

Οι επενδυτές φαίνεται να βρίσκονται σε κλασική λειτουργία πτήσης προς ασφάλεια και ως αποτέλεσμα οι μετοχές υποφέρουν, δήλωσε ο Kelvin Tay, περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων της UBS με έδρα τη Σιγκαπούρη . Οι πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου θα λειτουργήσουν ως «φόρος στην παγκόσμια οικονομία, και ως εκ τούτου η παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει στην πραγματικότητα να επιβραδυνθεί», είπε.

Οι μετοχές με τις κορυφαίες επιδόσεις στον S&P 500 ήταν εταιρείες ενέργειας που θα επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Οι μετοχές της Schlumberger NV εκτινάχθηκαν 3,16 δολάρια ή 8,1% στα 42,10 δολάρια, ενώ οι μετοχές της Halliburton σημείωσαν άνοδο 2,11 δολ. ή 6,2% στα 36,24 δολάρια.

Μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων, αντίθετα, ήταν ορισμένες εταιρείες που σχετίζονται με ταξίδια που θα μπορούσαν να πληγούν από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων και την πιθανότητα οι καταναλωτές να περιορίσουν τα ταξίδια τους λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Οι μετοχές της United Airlines υποχώρησαν 5,51 $ ή 15%, στα 31,20 $ και οι μετοχές της Delta Air Lines υποχώρησαν 4,41 $ ή 13% στα 30,11 $.

Οι μετοχές της Occidental Petroleum υποχώρησαν 77 σεντς, ή 1,4%, στα 55,38 δολάρια μετά την αποχώρηση του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn μετά από χρόνια εκστρατειών. 

Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και ο επακόλουθος επιταχυνόμενος πληθωρισμός περιπλέκουν τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες επρόκειτο σε μεγάλο βαθμό να αρχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική πριν από την έναρξη του πολέμου. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις αποφάσεις των καταναλωτών που εξετάζουν εάν θα επιδοθούν σε διακριτικές αγορές ή θα εξοικονομήσουν χρήματα για να πληρώσουν για βασικές ανάγκες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα και οι επενδυτές θα παρακολουθούν για αλλαγές στις προοπτικές και την πολιτική της για την ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρότεινε αύξηση των επιτοκίων κατά το ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Αυτό το τοξικό κοκτέιλ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τις κεντρικές τράπεζες. Συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και κινδυνεύουν να ωθήσουν τον κόσμο σε ύφεση ακόμη πιο γρήγορα ή αφήνουν τον πληθωρισμό να ανέβει υψηλότερα, κάτι που θα έκανε το ίδιο;». δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets . Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό επιβαρύνουν την αγορά ομολόγων, πρόσθεσε.

Το ρωσικό ρούβλι βυθίστηκε σε χαμηλό ρεκόρ άνω των 158 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ πριν διαμορφωθεί στα 143 ρούβλια ανά δολάριο. Το χρηματιστήριο της Ρωσίας είναι κλειστό και θα παραμείνει έτσι τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Δεν διαπραγματεύεται κανονικά από τις 25 Φεβρουαρίου. 

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin

Πώς αλλάζει το δημοσιονομικό σκηνικό με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin