Image default
Πολιτική

Τρίμηνο πακέτο στήριξης για αδύναμους και μεσαία τάξη -Οι λεπτομέρειες για καύσιμα και ρεύμα

Με ένα τηλεοπτικό μήνυμα από το σπίτι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε χθες το πολιτικό περίβλημα του οικονομικού πακέτου που θα εξειδικεύσουν σήμερα το πρωί τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης. Ο βασικός καμβάς όμως είναι σαφής: πρόκειται για στήριξη με τρίμηνη διάρκεια, από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, εμβέλειας άνω του 1 δισ, που αφορά πάνω από 3 εκατ. πολίτες των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, με «ταβάνι» τις 30.000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα.

Το καινούργιο στοιχείο που προσέθεσε χθες στην εξίσωση ο πρωθυπουργός ήταν τα 180 λίτρα καυσίμων, τα οποία θα επιδοτούνται γι’ αυτό το τρίμηνο. Πρακτικά, όπως έγραψε από χθες το thetimes|-.gr, η κυβέρνηση δρομολογεί ένα «πάσο καυσίμων», κατά τα πρότυπα του freedom pass. Η μηνιαία επιδότηση θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου και δεν θα επιδοτείται ολόκληρη η τιμή, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό της αύξησης των τελευταίων μηνών. Η κυβέρνηση θα επιδοτεί ένα ποσό περί τα 20 λεπτά ανά λίτρο, με την επιδότηση να κινείται στην περιοχή των 12-15 ευρώ.

Μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη


Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό που έχει κλειδώσει, όπως γινόταν και με το freedom pass, οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα μέσω του gov.gr και θα πρέπει να εμφανίζονται στο Taxis ως ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες του οχήματος. Το ποσό θα δίνεται στους δικαιούχους ως voucher ή θα πιστώνεται απευθείας στο ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους και μάλιστα η πίστωση θα γίνει για όλο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, ο καταναλωτής θα μπορεί να το χρησιμοποιεί σε ένα “γέμισμα”, για παράδειγμα, ή να “σπάει” το ποσό μέσα στον μήνα, αναλόγως τι τον εξυπηρετεί. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός , το μέτρο αφορά με πολίτες που έχουν ως και 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, ενώ για άγαμους ο πήχης είναι κάπως χαμηλότερος. Παράλληλα, θα υπάρχει ειδική επαυξημένη πρόβλεψη για τους κατοίκους ων νησιών, όπου οι τιμές έχουν ξεφύγει περισσόερο.

Πάνω από μισό δισ. στο ρεύμα

Εξαιρετικά γενναίο θα είναι και το πακέτο για το ρεύμα, πέραν και των αρχικών προσδοκιών. Όπως έχει γράψει το thetimes|-.gr εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση προοδευτικά περνά στη μεγαλύερη επιδότηση του ρεύματος, ενώ αυτή του αερίου μένει σταθερή. Από τα 39 ευρώ για το οικιακό τιμολόγιο, η νέα επιδότηση για τον Απρίλιο αναμένεται να περάσει και τα 55 ευρώ και να φλερτάρει με τα 60, καθώς η αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος προσεγγίζει το 50%. Για τις επιχειρήσεις, από την άλλη, η παρέμβαση αναμένεται να είναι ακόμα γενναιότερη από τα σημερινά 65 ευρώ, καθώς στο τραπέζι είναι και ο διπλασιασμός της επιδότησης, ως και τα 130 ευρώ. Παράλληλα, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για μικρές επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με δυσανάλογο κόστος, αλλά και για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν παράλληλη εκόξευση του κόστους των πρώτων υλών, όπως α αρτοπωλεία. Η εμβέλεια του πακέτου για το ρεύμα θα ξεπεράσει τα 500 εκ ευρώ για τον Απρίλιο.

Όσο για την επιταγή ακρίβειας, η περίμετρος είναι γνωστή και αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Το τελικό ποσό δεν έχει διαρρεύσει ακόμα, αν και έγινε προσπάθεια να φτάσει τα 300 ευρώ, με minimum τα 250.

Ειδήσεις σήμερα:



«Ο βίαιος θάνατος με ασφυξία στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει καθόλου σημάδια» αναφέρει σε ανάρτηση ο Λέων
Survivor: Ο… τροχός γύρισε και η Κάτια Ταραμπάνκο αποχαιρέτησε τον Άγιο Δομίνικο – Δείτε βίντεοΠούτιν: Η Ρωσία θα πρέπει να υποβληθεί σε «αυτοκάθαρση της κοινωνίας» για να απαλλαγεί από τα «κάθαρμα και τους προδότες»

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin