Image default
Διεθνή

Financial Times: Κερδίζει χρόνο με τις διαπραγματεύσεις ο Πούτιν, όσο στέλνει περισσότερο στρατό στην Ουκρανία;

Υποχωρεί ή ετοιμάζεται για νέα επίθεση ο Βλάντιμιρ Πούτιν;

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από βάσεις της σε Αρμενία και τη Νότια Οσετία για να ενισχύσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, που μειώνονται συνεχώς. Προς ολίγων ημερών, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία πιθανώς μετέφεραν άρματα μάχης και στρατιωτικό δυναμικό στην Ουκρανία. 

Για ορισμένους οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ενδείξεις μιας αποτυχίας της ρωσικής εισβολής, αλλά, σύμφωνα με τους «Financial Times», εγείρουν και το ερώτημα κατά πόσον ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει πριν από την εισβολή ότι η Ρωσία δεν διέθετε επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των Ουκρανών και τώρα είναι άγνωστο αν τα στρατεύματα αυτά αρκούν για την κατάληψη των στόχων που είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Έτσι προκύπτου και η επιστράτευση εφεδρικών μονάδων από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, η στρατολόγηση «εθελοντών» από τη Συρία, αλλά και μισθοφόρων από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως ο όμιλος Wagner, αλλά και η επιστράτευση Τσετσένων μαχητών τού συμμάχου του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ. Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχυθεί από… παντού όσο επιτίθεται ενώ η Ουκρανία αμύνεται σθεναρά.

Στο μεταξύ, οι πάνω από 190.000 Ρώσοι στρατιώτες, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ανεφοδιασμού ώστε να κλείσουν ολοκληρωτικά τον κλοιό γύρω από πόλεις όπως το Κίεβο και να τις καταλάβουν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σε μεγάλο βαθμό σταματήσει σε όλα τα μέτωπα».

Από τη μεριά του, ο Τζακ Γουάτλινγκ τού Royal United Services Institute λέει στους FT: «Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν απελπιστικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Προχώρησαν σε πολλούς άξονες και μοίρασαν τις δυνάμεις τους. Αν είχαν κινηθεί με έντονο ρυθμό και είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν τους στόχους τους, θα έβγαζε νόημα, αλλά με το χαμηλό κίνητρο των στρατιωτών τους αυτό που κατάφεραν στην πραγματικότητα ήταν να εμπλακούν σε αρκετές, ανεξάρτητες μεταξύ τους αστικές μάχες και σε καθεμιά εξ αυτών τους λείπουν οι μαζικές δυνάμεις για να καταλάβουν με επίθεση τις πολιορκούμενες πόλεις».

Κι ενώ κλιμακώνουν την πίεση στα νότια και νοτιοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει λόγω της σφοδρής άμυνας των Ουκρανών να κλείσουν την τανάλια γύρω από το Κίεβο, αρκούμενοι προς το παρόν σε μια εντατικοποίηση των βομβαρδισμών.

Η στασιμότητα των Ρώσων και η αντεπίθεση των Ουκρανών

Εν τω μεταξύ, οι βομβαρδισμοί κτηρίων στα οποία βρίσκονται άμαχοι προκαλώντας διεθνή κατακραυγή είναι ανάμεσα στα στιγμιότυπα που κυριαρχούν στην 22η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, μιας και η ρωσική εισβολή αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις χωρίς ουσιαστικά οφέλη.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία αναφορά του υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο στην ημερήσια ενημέρωσή του σημειώνει πως οι Ρώσοι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε ορισμένα σημεία ακόμη και στην αντεπίθεση προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους εισβολείς.

Διαβάστε ακόμη: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολείο και κοινοτικό κέντρο στο Χάρκοβο

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βρετανοί.

Πηγές δε του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που επικαλείται η Daily Mail, ανέφεραν επίσης ότι το Κίεβο έχει τη Μόσχα «σε φυγή» και ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να απέχει μόλις δύο εβδομάδες από το «σημείο κορύφωσης» – μετά από το οποίο «η δύναμη της αντίστασης της Ουκρανίας θα γίνει μεγαλύτερη από την επιτιθέμενη δύναμη της Ρωσίας».Άλλωστε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένκσι το βράδυ της Τετάρτης προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι εάν συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία, οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απώλειες. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τέτοιες απώλειες στην Ουκρανία που δεν είχαν στη Συρία και την Τσετσενία, που δεν είχαν οι σοβιετικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν», είπε ο Ζελένσκι. «Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος σας εναντίον του ουκρανικού λαού, οι Ρωσίδες μητέρες θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας μαζί».



New York Times: Περισσότεροι από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Σε 36 ημέρες μάχης στην Ίβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκαν σχεδόν 7.000 πεζοναύτες. Τώρα, 21 ημέρες μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, ο στρατός του έχει ήδη χάσει περισσότερους στρατιώτες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, με περισσότερους από 7.000 θανάτους Ρώσων στρατιωτών, πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από όσους Αμερικανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν μαζί.

Είναι ένας συγκλονιστικός αριθμός, που συγκεντρώθηκε σε μόλις τρεις εβδομάδες μάχης, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, με επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των ρωσικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών σε σχηματισμούς αρμάτων μάχης.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου λένε ότι ένα ποσοστό απωλειών 10%, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών και των τραυματιών, για μία μονάδα την καθιστά ανίκανη να εκτελέσει καθήκοντα που σχετίζονται με τη μάχη. Με περισσότερους από 150.000 Ρώσους στρατιώτες να εμπλέκονται πλέον στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ρωσικές απώλειες, αν συμπεριλαμβάνονται οι εκτιμώμενοι 14.000 έως 21.000 τραυματίες, είναι κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Ο ουκρανικός στρατός κάνει την Πέμπτη λόγο για 14.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, προσθέτοντας ότι έχουν καταστραφεί 444 τανκ και 1.435 τεθωρακισμένα οχήματα.

Παράλληλα, έχουν καταστραφεί 201 πυροβόλα, 72 αντιπυραυλικά συστήματα, 43 αντιπυραυλικά συστήματα,  86 αεροσκάφη και 108 ελικόπτερα, 11 drones, 864 οχήματα και 60 δεξαμενές καυσίμων, τρία σκάφη και 10 τμήματα ειδικού εξοπλισμού.


Η ακτινογραφία των πολεμικών επιχειρήσεων:

oukrania-polemos-xartis-1
- Daily Mail


Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών των ΗΠΑ (ISW) στην ημερήσια αναφορά του, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες για την αντικατάσταση των απωλειών μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού θανάτου του διοικητή της 150ης Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων κοντά στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές προσπάθειες να αναπτύξουν δυνάμεις από την Αρμενία, τα κράτη πληρεξούσιά της στη Γεωργία και τις εφεδρικές μονάδες στην Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια που ωστόσο δεν θα παράσχουν στις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο την απαραίτητη μαχητική ισχύ για την ολοκλήρωση της περικύκλωσης της πόλης στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: Αποτροπιασμός από την επίθεση στο θέατρο όπου «είχαν καταφύγει πάνω από 1.000 άμαχοι»

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες, ανεπιτυχείς επιθέσεις βορειοδυτικά του Κιέβου και δεν διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να μειώνουν τον θύλακα της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δεν μπορούν να διεξάγουν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά μήκος πολλαπλών αξόνων προέλασης.

Η εικόνα γύρω από το Κίεβο

kievo-polemos-65


Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην Τσερνίχιβ

Εν τω μεταξύ, ους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας σήμερα.  “Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες”, επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθεςπως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».

Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σήμερα εννέα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση αμάχων από διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός.

Ειδήσεις σήμερα:Προκλητικός Ακάρ: Μιλά για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕΗ Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες Μπλίνκεν – Δηλώνει ότι θα προστατέψει τα εμπορικά της συμφέροντα



Ζαχάροβα: Καλούμε τον Ζελένσκι να σκεφτεί την τύχη της χώρας και του λαού του, δεν θέλουμε να τον ανατρέψουμε

Σχετικα αρθρα

Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία

admin

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Πάνω από 1 δισ. δολάρια το κόστος, λίγοι είχαν ασφαλίσει σπίτια και αυτοκίνητα

admin

Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν – Guardian: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα – Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

admin

Ο Σόιμπλε περιγράφει την ελληνική κρίση – Σε ένα κορδόνι κρεμόταν η ζωή μου, το ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης

admin

Aνάλυση Le Figaro: Το Ιράν «βοηθά» το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα

admin

Telegraph για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν: Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει

admin

Σε δίκη Γερμανός ακροδεξιός πολιτικός για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος

admin

Ιταλία-G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα

admin

Ιρλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς των νέων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε κλαμπ, 43 χρόνια μετά

admin

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin