Image default
Opinion LEADERS

Η αγορά αναζητά τιμοκαταλόγους αγοράς και πώλησης εμπορευμάτων σε ισχύ-Β.Κορκίδης

Είμαστε ενώπιον μίας οικονομικής απειλής με δύο βασικά χαρακτηριστικά, το ενεργειακό και το διατροφικό, που αλληλοσυμπληρώνουν ένα τρίτο βασικό χαρακτηριστικό το οποίο έχει να κάνει με την διαμόρφωση της πραγματικότητας στην αγορά, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να διαμορφώσουν τις τιμές πώλησης αγροδιατροφικών αγαθών και βιομηχανικών εμπορευμάτων. Τις τελευταίες εβδομάδες η εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά αναζητά απεγνωσμένα τιμοκαταλόγους αγοράς και πώλησης σε ισχύ, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος παραγωγής, μεταφοράς, εισαγωγής και αντικατάστασης εξαιτίας των ακραίων ανατιμήσεων. Οι πιέσεις στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία είναι ισχυρές και οι αυξήσεις ξεπερνούν το 32%, ενώ στη γεωργία και κτηνοτροφία το 18%, με τη μεταβολή των τιμών σε μηνιαία βάση να φτάνει κατά μέσο όρο το 10%.

Η διαμόρφωση της πραγματικότητας από αυτή την δίδυμη απειλή απαιτεί ταχύτητα και ευελιξία αντιδράσεων και μάλιστα λελογισμένων σε κόστος και διάρκεια. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού και τα εν συνεχεία μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μία στρατηγική λελογισμένης λήψης αντίμετρων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου απαλλαγμένων από την αίσθηση αντίδρασης υπό το κράτος πανικού. Δικαίως γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν στοχευμένα όσο το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι πολίτες, αλλά και όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρμετρες δυσκολίες να καλύψουν τις ακραίες αυξήσεις, σύμφωνα με το οικογενειακό εισόδημα τους, που εκτιμάται πως τους έχει επιβαρυνθεί από 33-52%. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι οι ευάλωτοι στην σοβούσα κρίση πολίτες συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό, σε αυτό που συνηθίσουμε να ονομάζουμε νοικοκυριά. Καθίσταται προφανές ότι η στήριξη των ευάλωτων συνδυαστικά υποστηρίζει και τον επιχειρηματικό ιστό ο οποίος έχει να αντιπαλέψει την σωρεία των προβλημάτων που έχουν επισωρεύσει τα κύματα της πανδημίας, αλλά και η κρίση στην εφοδιαστική η οποία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι επέτεινε τα προβλήματα που αναφέρονται στις πληθωριστικές πιέσεις και άρα στην οικονομική-αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών.

Προανέφερα το «λελογισμένο» των οικονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας, που είναι προαπαιτούμενο για την επιχειρηματικότητα μέχρι να περάσουμε σε επενδυτική βαθμίδα και δεν μας θέτουν σε δημοσιονομικό κίνδυνο. Το οικονομικό επιτελείο με την εξειδίκευση των μέτρων έδωσε ένα τόνο αισιόδοξου οικονομικού χαρακτήρα με παρεμβάσεις που στοχεύουν σε πρώτη ανάγνωση στους αδύνατους συμπολίτες μας. Ωστόσο τα μέτρα σε μια δεύτερη ανάγνωση αποκαλύπτουν πέραν του κοινωνικού τους χαρακτήρα την στήριξη ολόκληρου του οικονομικού ιστού με τρεις προτεραιότητες την στέγαση, την διατροφή, τις μεταφορές και με στοχευμένες επιδοτήσεις σε επαγγελματικές ομάδες της αγοράς.

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Δεν πρέπει όμως να θέσουμε σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των αγορών, ούτε να μηδενίσουμε θυσίες ετών και να γυρίσουμε στην αρχή του κακού. Δεν πρέπει να υπονομεύσουμε το αύριο, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αμφίβολο ακόμα και αν υπήρχε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να καλύψει το συνολικό κόστος των προβλημάτων που έχουμε σήμερα. Η πρόσθετη οικονομική στήριξη 1,1 δις ευρώ συνεχίζει σε εθνικό επίπεδο τόσο οριζόντια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και στοχευμένα σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά και συνολικά σε 3,2 εκατ. ευάλωτους πολίτες.

Πρέπει όμως άμεσα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αξιοποιηθεί κάθε θεσμικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας και κάθε διαθέσιμο διαρθρωτικό ταμείο για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια κερδοσκοπία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε και να επιμείνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αποτελεσματικής και άμεσης κεντρικής ευρωπαϊκής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου με επιδοτήσεις, που δεν θα «γραφτούν στα ελλείμματα» των χωρών μελών. Οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να ανοίξει τους δημοσιονομικούς χώρους, να δώσει ανάσα, ώστε να αντιμετωπιστούν ενιαία από τα κράτη μέλη οι ασύμμετρες απειλές μιας κατάστασης η εξομάλυνση της οποίας φαίνεται ότι θα απαιτήσει όλον τον χρονικό ορίζοντα του τρέχοντος έτους και υπό την προϋπόθεση ότι η σύρραξη θα δώσει την θέση της από τα όπλα στην πολιτική διαπραγμάτευση και δεν θα επεκταθεί περαιτέρω, κάτι που βεβαίως όλοι απευχόμαστε.  

Βασίλης Κορκίδης

Πρόεδρος ΕΒΕΠ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά)

& ΠΕΣΑ (Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής)

Σχετικα αρθρα

Ο απροκάλυπτος αναθεωρητισμός της Τουρκίας

admin

Έχουμε στα χέρια μας το πολύ ισχυρό brand «Ελλάδα»-Ιωάννα Δρέττα

admin

Aύξηση κόστους ενέργειας και μείωση τζίρου χτυπούν τις επιχειρήσεις

admin

Ευκαιρία χρηματοπιστωτικής ασφάλειας ή απειλή της ελευθερίας;

admin

Το δημόσιο έλλειμα-Π.ΓΚΟΓΚΑΣ

admin

Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη

admin

Δέκα διαπιστώσεις για έναν πόλεμο που δεν θα λήξει σύντομα

admin

Τώρα που «αγάπησαν» τον Μακρόν οι υπονομευτές του… – Κ,Μαυρίδης

admin

Μερικές απλές σκέψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία-Κώστας Μελάς

admin

Επικίνδυνη η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας και Δύσης-A.Θεοφάνους

admin

Η επισιτιστική- διατροφική κρίση μπορεί να είναι πιο καταστροφική και να διαρκέσει περισσότερο από την ενεργειακή

admin

Ενώ η κρίση φουντώνει, στερεύουν τα δημοσιονομικά εργαλεία

admin