Image default
Οικονομία Τράπεζες

Α. Πατέλης: Οι ευκαιρίες για τις τράπεζες είναι μπροστά

Αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας ότι “το 2019, το μισό χαρτοφυλάκιο ήταν με κόκκινα δάνεια, άρα δεν μπορούσες να μιλάς για ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί να δίνει δάνεια. Πρωταρχικός στόχος ήταν να αλλάξει αυτό”.

Πρόσθεσε δε ότι “από το ’16 έως το ’19 δεν είχε γίνει σοβαρή διευθέτηση κόκκινων δανείων”, ενώ συμπλήρωσε ότι “σύντομα οι συμπολίτες μας θα δουν τα χρέη τους να μειώνονται. Υπήρχαν τράπεζες που θεωρούνταν ότι ήταν σε μία δύσκολη κατάσταση, είδαμε μία σειρά από κεφαλαιακές ενισχύσεις. Πλέον μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο”.

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι το πρόβλημα βρίσκεται πίσω μας και ότι μπροστά μας βρίσκεται το ότι “οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν γιατί υπάρχουν: Να δίνουν δάνεια, να επιστρέψουν στην κερδοφορία, να δίνουν μερίσματα”.

“Και οι 4 συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να διοχετεύσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης”, είπε, υπογραμμίζοντας ότι “θα δώσουν δείγματα γραφής σύντομα”. “Η κυβέρνηση βοηθάει διευκολύνοντας τις διαδικασίες”, σχολίασε.

Ο κ. Πατέλης εκτίμησε ότι πέραν από τη δανειοδότηση, οι μεγάλες προκλήσεις είναι η ψηφιοποίηση και ο ανταγωνισμός, λέγοντας ότι “από εδώ και πέρα θα μπουν στην αγορά και άλλοι παίκτες που θα φέρουν πιστωτική επέκταση” και έδωσε σε αυτό το πλαίσιο το παράδειγμα της Viva Wallet, που “έχει σχέδια για πιστωτική επέκταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

“Θα δούμε σύντομα μια σειρά πιστωτικών προϊόντων που θα μας εκπλήξει με την πολυπλοκότητα και την γκάμα της”, εκτίμησε για να προσθέσει ότι “οι Ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις και μεγάλες ευκαιρίες μπροστά τους. Δεν κατατάσσονται πλέον στις φτηνές τραπεζικές μετοχές”.

Σημείωσε ότι “για μία δεκαετία δεν έχει λάβει τραπεζική πίστη μια ολόκληρη γενιά”, άρα, “εδώ οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία”.

Ερωτηθείς για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είπε ότι “υπήρχε μακρά διαπραγμάτευση, ετοιμάζεται ένας πολύπλοκος νόμος, που θα κατατεθεί εντός Απριλίου”, που όπως είπε θα κάνει 3 βασικά πράγματα:

1)    Απλοποιεί τη διοίκηση του Ταμείου.

2)    Απομειώνει τα δικαιώματα των μετοχών του Ταμείου. 

3)    Σχεδιάζεται η στρατηγική της απομείωσης των μετοχών του κρατικού ταμείου.

“Το Ταμείο θα προσλάβει σύμβουλο από-επένδυσης”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το πώς επηρεάζει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε: “Είμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο σοκ, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, δημιουργείται ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το πώς θα ήταν. Για μία οικονομία που έχει υψηλό κρατικό χρέος και έζησε πολλά χρόνια αποπληθωρισμό, λίγος πληθωρισμός θα βοηθήσει να αυξηθούν οι μισθοί και να τονωθεί η ζήτηση”.

“Κάποια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι κατά κάποιο τρόπο θεμιτή”, σχολίασε, ενώ προέβλεψε ότι “η Σύνοδος Κορυφής θα είναι δύσκολη”, καθώς “δεν υπάρχει συμφωνία σε πολλά επίπεδα”.

Σχετικα αρθρα

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ – Αίτηση εδώ στο vouchers.gov.gr

admin

Καύσιμα: Πως θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο την επιδότηση οι καταναλωτές

admin

WFP για επισιτιστική κρίση: Ωρολογιακή βόμβα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

admin

«Αλήθειες και ψέματα» από την Λαγκάρντ, στο κρίσιμο ραντεβού της Σίντρα

admin

Καπτ. Π. Γεωργουλόπουλος: «Όσες φορές και αν ξεκινούσα την καριέρα μου, πάντα τα φορτηγά θα διάλεγα»

fastpath

Α. Γεωργιάδης: Αυτόματα θα αφαιρείται από τους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής

admin

Χρ. Σταϊκούρας: “Δε θα υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα”

admin

ΔΝΤ: Μεγάλο κενό αποταμίευσης στην Ελλάδα

admin

Ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων αναζητούν οι επενδυτές

admin

Power Pass: Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος – Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα

admin

Αργεί το Fuel Pass 2: Οι άτυχοι που δεν θα προλάβουν τις διακοπές

admin