Image default
Πρώτο Θέμα

UBS: Υψηλή αβεβαιότητα και …στασιμοπληθωρισμός

Το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων είναι ευρύ, η αβεβαιότητα είναι υψηλή και το σκηνικό του πολέμου, του πληθωρισμού και της αστάθειας είναι ανησυχητικό.

Πιστεύουμε ότι ακολουθώντας μια μετρημένη και ήρεμη προσέγγιση, οι επενδυτές μπορούν τόσο να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμους κινδύνους όσο και να τοποθετηθούν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα.

Σε αυτήν την έκθεση, περιγράφουμε λεπτομερώς πώς οι επενδυτές μπορούν να διαχειριστούν τους κινδύνους χαρτοφυλακίου που προέρχονται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την αστάθεια της αγοράς, καθώς και τις σκέψεις μας για το πώς αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν τις μακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές και πώς να τοποθετηθεί ανάλογα.

Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος.

Ενώ ελπίζουμε στο κεντρικό μας σενάριο, στο οποίο θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μέχρι το καλοκαίρι και οι τιμές των εμπορευμάτων πέφτουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αβεβαιότητα είναι υψηλή. Στο καθοδικό μας σενάριο, μια παρατεταμένη σύγκρουση θα οδηγούσε τις τιμές των εμπορευμάτων να αυξηθούν και να παραμείνουν υψηλές, αυξάνοντας την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για τη διαχείριση των κινδύνων, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δημιουργήσουν αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου—και πιστεύουμε ότι τα εμπορεύματα όπως ο χρυσός, οι ενεργειακές μετοχές, το δολάριο ΗΠΑ και ο παγκόσμιος τομέας υγειονομικής περίθαλψης μπορούν όλα να διαδραματίσουν ρόλο βοηθώντας τους επενδυτές να παραμείνουν επενδύσεις μειώνοντας παράλληλα την αστάθεια του χαρτοφυλακίου.

Αλλά οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα επιδιώκουν όλο και περισσότερο μεγαλύτερη ασφάλεια στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα δεδομένα και στο κλίμα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να τοποθετηθούν για την εποχή της ασφάλειας.

Υψηλός πληθωρισμός και ανοδικοί ρυθμοί

Οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων αποτελούν πρόκληση για τους επενδυτές, επειδή οδηγούν τον πληθωρισμό υψηλότερα, ενώ μειώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών που εισάγουν εμπορεύματα. Με τις κεντρικές τράπεζες να επικεντρώνονται στη διαχείριση των ήδη υψηλών ποσοστών πληθωρισμού, είναι επίσης πιθανό να σημαίνουν υψηλότερα επιτόκια αναφοράς. Αυτην την στιγμή, οι αγορές τιμολογούν επιπλέον 185 μονάδες βάσης αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας φέτος, και επιπλέον 50 μονάδες βάσης μέχρι τα μέσα του 2023 και 45 μονάδες βάσης αυξήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για να προετοιμαστούν για υψηλότερα επιτόκια, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές μετοχών θα πρέπει να κλίνουν τακτικά τις κατανομές προς μετοχές αξίας, οι οποίες τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων. Οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος

θα πρέπει να αναζητήσουν τίτλους υψηλότερης απόδοσης ή κυμαινόμενου επιτοκίου, οι οποίοι θα περιμέναμε να αποδειχθούν πιο προστατευμένοι από την αύξηση των επιτοκίων από τους τίτλους σταθερού επιτοκίου χαμηλής απόδοσης. Μπορούν επίσης να πλαισιώνουν την ιδιωτική πίστωση και προσθέτουν έκθεση σε νομίσματα των κεντρικών τραπεζών που αυστηροποιούν την πολιτική.

Ένα πλαίσιο υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων απαιτεί επίσης από τους επενδυτές να διαφοροποιηθούν με εναλλακτικές λύσεις στη στρατηγική κατανομή των περιουσιακών στοιχείων τους, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, της άμεσης ακίνητης περιουσίας, και ιδιωτικές αγορές.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αστάθειας του χαρτοφυλακίου εάν αυξηθούν οι συσχετίσεις μετοχών-ομολογιών, ενώ οι άμεσες αγορές ακινήτων, ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και ιδιωτικών αγορών θα πρέπει να βρίσκονται σε καλή θέση για να διατηρήσουν τον πραγματικό πλούτο μακροπρόθεσμα εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός.

Αστάθεια της αγοράς

Τα υψηλά επίπεδα αστάθειας της αγοράς ενέχουν κινδύνους για τους επενδυτές που επιδιώκουν να προβούν σε αναλήψεις χαρτοφυλακίου τους επόμενους μήνες.

Δημιουργία στρατηγικής ρευστότητας με μετρητά, ομόλογα και δανειοληπτική ικανότητα—και εξέταση δομημένων λύσεων ή στρατηγικών δυναμικής κατανομής περιουσιακών στοιχείων για τη διαχείριση της ανάληψης κινδύνου—μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να αντιμετωπίσουν την αστάθεια, μειώνοντας παράλληλα τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τον πλούτο.

Ταυτόχρονα, σημειώνουμε ότι οι περίοδοι αυξημένης αστάθειας και αβεβαιότητας μπορεί συχνά να αποδειχθούν οι καλύτερες στιγμές για να βρεθεί μακροπρόθεσμη αξία στις μετοχές. Προς το παρόν, βλέπουμε περισσότερο  αξία που αναδύεται σε επιλεγμένες μετοχές με πτώση και σε θεματικούς τομείς όπως το 5G, η αυτοματοποίηση και η ρομποτική, η έξυπνη κινητικότητα και η εμπειρία των καταναλωτών.

Για τους επενδυτές που είναι στρατηγικά υποεκτεθειμένοι σε κινεζικές μετοχές, βλέπουμε τώρα ως μια καλή στιγμή να διαφοροποιηθούν σε μια αγορά που είναι φθηνή, υπερπουλημένη και πιθανόν να αποκτήσει δυναμική σε σχέση με το υπόλοιπο του έτους. Για τους επενδυτές που είναι αβέβαιοι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, οι στρατηγικές πώλησης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη σταδιακή δημιουργία μακροπρόθεσμων ανοιγμάτων, ενώ στο ενδιάμεσο κερδίζουν μια απόδοση.

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin