Image default
Ευρώπη

Μήπως Μόσχα και Κίεβο ορίζουν διαφορετικά το «καθεστώς ουδετερότητας»;

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δηλώσει ουδετερότητα, να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί ότι δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της και το Κίεβο λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λίγο πριν την έναρξη ενός νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών που θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Μιλώντας στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε σε ομάδα Ρώσων ανεξάρτητων δημοσιογράφων την Κυριακή ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να δεχτεί ορισμένα από τα αιτήματα της Μόσχας, υπό τον όρο ότι οι αλλαγές θα τεθούν σε δημοψήφισμα και τρίτα μέρη θα υποσχεθούν να προστατεύσουν την Ουκρανία.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, το μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας — είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο [ . . . ] ξεκίνησαν τον πόλεμο εξαιτίας αυτού», είπε ο Ζελένσκι, καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας πριν τις συνομιλίες.

Όμως ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Ζακάρι Παϊκίν, υποστηρίζει ότι η Μόσχα και το Κίεβο πιθανότατα έχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το τι σημαίνει για την Ουκρανία να είναι ένα ουδέτερο κράτος. «Υπάρχει το ερώτημα εάν η ουδετερότητα σημαίνει ή όχι τη δυνατότητα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή όχι, έναντι της δυνατότητας να ενταχθεί στην ΕΕ ή όχι», εξήγησε μιλώντας στο Al Jazeera.

«Το κεντρικό θέμα πριν από αυτήν την εισβολή ήταν το καθεστώς της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία λίγο πολύ ρητά επέλεξε να πλαισιώσει την ουδετερότητα κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών τους προηγούμενους μήνες. Αλλά η ένταξη στην ΕΕ είναι εξίσου ένα κομβικό σημείο», είπε.

«Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θέτει ορισμένα προβλήματα για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ είναι περισσότερο ένα δυτικό πολιτικό κατασκεύασμα και η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος του ρωσικού κόσμου και η ΕΕ έχει επίσης κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Αυτό θα ήταν πολύ αντίθετο με την έννοια της ουδετερότητας από την οπτική της Μόσχας», συνέχισε.

- - από το 

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Νοέμβριο

admin

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ και ειδική σχολή για αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων

admin

Μπρους Λι: O Ανγκ Λι ετοιμάζει ταινία για τον θρύλο των πολεμικών τεχνών

admin

Θεσσαλονίκη: Δύο μαθήτριες πίσω από ψευδή καταγγελία για τοποθέτηση βόμβας σε σχολείο

admin

Συλλεκτικό νόμισμα στη Βρετανία για τα 60α γενέθλια των Rolling Stones

admin

Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους λόγω των επικίνδυνων σιροπιών για τον βήχα

admin

Σε κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τσιπς κατέληξαν τα κράτη μέλη

admin

Νότια Κορέα και Πολωνία φλερτάρουν όλο και περισσότερο

admin

Intrakat: Αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ψήφισε η γενική συνέλευση των μετόχων

admin

Παράγωγα: Η άνοδος  αύξησε όγκους όχι τις προσδοκίες

admin

Γαλλία: Αναγνωρίστηκαν 450 θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

admin

Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Βελλεροφών – 22 – Νυχτερινή Αστραπή»

admin