Image default
Πρώτο Θέμα

Εκτοξεύεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στη Μεσόγειο

Εκτοξεύεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στη Μεσόγειο

Παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν εκτόξευση του αριθμού επιβατών μέσα στους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από το καθολικό Πάσχα στις 17 Απριλίου. Ήδη από την Κυριακή 27/3 ισχύει το καλοκαιρινό σχέδιο πτήσεων. Οι υπεύθυνοι των αεροπορικών εταιριών και των αεροδρομίων δεν έχουν ωστόσο ψευδαισθήσεις. Μετά από δύο χρόνια βαθιάς κρίσης κανείς δεν περιμένει όλα να λειτουργούν χωρίς προβλήματα σε περιόδους αιχμής. Με άλλα λόγια οι επιβάτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή στους ελέγχους χειραποσκευών, ταξιδιωτικών εγγράφων και απαραίτητων πιστοποιητικών.

Η μεγαλύτερη αύξηση πτήσεων θα σημειωθεί το επόμενο διάστημα, ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, στις πτήσεις από την κεντρική Ευρώπη στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον γερμανικό Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Αεροπορικών Εταιριών, φέτος έχουν προβλεφθεί 3% περισσότεροι επιβάτες από ό,τι το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

Μια απεργία παρέλυσε κορυφαία γερμανικά αεροδρόμια

Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Eurowings Γενς Μπίσοφ δηλώνει ότι “μετά από δύο χρόνια πανδημίας εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν επιτέλους να ταξιδέψουν είτε για αναψυχή, είτε για δια ζώσης επαγγελματικές επαφές. Η Easyjet ανακοίνωσε ότι αναμένει το 2022 τετραπλάσιο αριθμό επιβατών απ΄ό,τι πέρυσι. Διαφορετικά είναι ωστόσο τα σχέδια της Ryanair, η οποία θα αυξήσει μεν τις πτήσεις το καλοκαίρι, περιορίζει ωστόσο στα δύο τρίτα, σε σύγκριση με το 2019, τις αναχωρήσεις από τη Γερμανία. Για λόγος κόστους, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι καταργεί τις βάσεις της σε γερμανικά αεροδρόμια, όπως στη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ. Η Lufthansa ήρθε ήδη από τα Χριστούγεννα αντιμέτωπη με στενότητα προσωπικού και αυξημένης ζήτησης λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των πιλότων. Εν τέλει όμως κατάφερε να κρατήσει σταθερό τον αριθμό χειριστών και προσωπικού καμπίνας έτσι ώστε δεν ακυρώθηκαν πτήσεις. Από την πλευρά της η Condor ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει επιπλέον προσωπικό για την καλοκαιρινή περίοδο και θα προσπαθήσει να πείσει τους επιβάτες να κάνουν check-in διαδικτυακά και να παραδίδουν τις αποσκευές σε αυτόματους ιμάντες.

Το πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα των αεροπορικών μετακινήσεων το διαπιστώσαμε πρόσφατα στη Γερμανία όταν οι διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρέλυσαν μεγάλα αεροδρόμια, εκτός Βαυαρίας, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να ταλαιπωρηθούν από πολύωρες καθυστερήσεις ή ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων.

Προβλήματα στους ελέγχους εναέριας κυκλοφορίας

Μετ΄ εμποδίων πραγματοποιούνται εδώ και μερικούς μήνες οι έλεγχοι από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Πολωνία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για αεροσκάφη στην περιοχή των συνόρων με τη Ρωσία. Επιπλέον αντιμετωπίζει στενότητα προσωπικού μεταξύ των ελεγκτών ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας πολλοί πολωνοί ελεγκτές αρνούνται να αποδεχθούν πρόταση του αεροδρομίου της για 70% χαμηλότερες αποδοχές και απεργούν ή παραιτούνται.

Δύσκολη προβλέπεται η κατάσταση στην ασφάλεια των αιθέρων και στην δυτική Ευρώπη όταν από τις 5 Απριλίου η γαλλική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα ξεκινήσει να δοκιμάζει στους υπολογιστές της ένα νέο λογισμικό. Για λόγους ασφαλείας το νέο σύστημα δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί υπερβολικά τους πρώτους μήνες χρήσης. Κατά συνέπεια μέχρι τα τέλη Ιουλίου πολλές πτήσεις θα μεταφερθούν αναγκαστικά στον γερμανικό εναέριο χώρο. “Όπως όλα δείχνουν τους επόμενους μήνες δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε καθυστερήσεις”, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin