Image default
Opinion LEADERS

Αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης-Αθ.Σαββάκης

Όλοι θυμόμαστε ότι οι προβλέψεις μας για το 2022 ήταν αρκετά ευοίωνες, μιας και θεωρούσαμε ότι μέσα στο 2021 η πανδημία θα έχει υποχωρήσει και θα μπορούσαμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα: κοινωνική και αναπτυξιακή. Στην τρέχουσα συγκυρία η πανδημία, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ενέργειας και η διατάραξη των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, «φρενάρουν» την ανάπτυξη και δημιουργούν κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας.

Δυστυχώς, και παρά τις άοκνες προσπάθειες των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας, οι τελευταίες καλούνται, για ακόμη μια φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ν’ αντιμετωπίσουν μια ακόμη διπλή κρίση: αυτή του πολύ υψηλού κόστους ενέργειας που συνδυάζεται με την δυσχερή τους τροφοδοσία σε α΄ ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα.

Για την αντιμετώπιση αυτής της διπλής κρίσης, θεωρούμε ότι τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα με βασικό στόχο τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, είναι σε θετική κατεύθυνση και δίνουν μια ανάσα στις επιχειρήσεις μας την τρέχουσα περίοδο. Όμως, θα πρέπει να συνεχιστούν, ούτως ώστε να αποφύγουμε την αναστολή λειτουργίας αρκετών μεταποιητικών επιχειρήσεων και την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, ειδικά στην περιφέρεια.

Με αφορμή το πρόβλημα των υψηλών τιμολογίων στην ενέργεια, είναι φανερό ότι επιβάλλεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ορθή διάρθρωση και λειτουργία του τομέα της παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στη χώρα μας. Πρόκειται για κρίσιμη απόφαση, αφού ο τομέας της ενέργειας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό που όλοι υποστηρίζουμε: στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας μας.

Στο πλαίσιο ακριβώς της αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις μας που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη συμφωνία. Η πρόκληση της ανάδειξης της Ευρώπης σε κλιματικά ουδέτερη ήπειρο και για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, κατά τον ΣΒΕ για την Ελλάδα μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί μόνον με την ένταξη των κατάλληλων προσαρμογών του τομέα παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό σχεδιασμό από την Κυβερνητική Επιτροπή βιομηχανίας.

Στην μεγάλη αυτή προσαρμογή, σημαντικό ρόλο κατά την άποψή μας θα διαδραματίσουν οι σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες με βεβαιότητα θα εισφέρουν θετικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης συνολικά της Ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς στην κατεύθυνση προσαρμογής του ενεργειακού και παραγωγικού μας μοντέλου έχουμε συμμάχους δυο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία:

  1. Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, και,
  2. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνεπώς η ορθή αξιοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων είναι τελικά η μεγάλη πρόκληση για την επίτευξη τόσο των Ευρωπαϊκών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, όσο και των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων για την περίοδο 2021 – 2027, αλλά πάνω απ’ όλα είναι αυτά που θα εισφέρουν τα μέγιστα στην κατεύθυνση αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος της Ελληνικής οικονομίας. Είναι η επιλογή που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα μας για την επόμενη δεκαετία.

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Σ.Β.Ε.)

Σχετικα αρθρα

Ο απροκάλυπτος αναθεωρητισμός της Τουρκίας

admin

Έχουμε στα χέρια μας το πολύ ισχυρό brand «Ελλάδα»-Ιωάννα Δρέττα

admin

Aύξηση κόστους ενέργειας και μείωση τζίρου χτυπούν τις επιχειρήσεις

admin

Ευκαιρία χρηματοπιστωτικής ασφάλειας ή απειλή της ελευθερίας;

admin

Το δημόσιο έλλειμα-Π.ΓΚΟΓΚΑΣ

admin

Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη

admin

Δέκα διαπιστώσεις για έναν πόλεμο που δεν θα λήξει σύντομα

admin

Τώρα που «αγάπησαν» τον Μακρόν οι υπονομευτές του… – Κ,Μαυρίδης

admin

Μερικές απλές σκέψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία-Κώστας Μελάς

admin

Επικίνδυνη η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας και Δύσης-A.Θεοφάνους

admin

Η επισιτιστική- διατροφική κρίση μπορεί να είναι πιο καταστροφική και να διαρκέσει περισσότερο από την ενεργειακή

admin

Ενώ η κρίση φουντώνει, στερεύουν τα δημοσιονομικά εργαλεία

admin