Image default
Πρώτο Θέμα

Άνθρακας και τράπεζες στο στόχαστρο της  ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προτείνει μια υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία ως άμεση απάντηση στις αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν προφανή εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφοριες. 

Η δράση για τον άνθρακα θα προστεθεί σε μια δέσμη βημάτων με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και τη διόρθωση των κενών που επρόκειτο ήδη να συζητηθεί αυτή την εβδομάδα από τους πρεσβευτές της ΕΕ. Οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης και η χρονική στιγμή της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα είναι ακόμη υπό συζήτηση, ανέφεραν οι πληροφοριες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει την απαγόρευση εισόδου των περισσότερων ρωσικών φορτηγών και πλοίων στο μπλοκ, ανέφεραν.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον άνθρακα που παραδόθηκε στη βορειοδυτική Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 7,9% στα 205 δολάρια ο τόνος, μετα τις αναφορές για τα σχέδια της ΕΕ.

Η ΕΕ δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο προς το παρόν, παρά την έντονη πίεση να προκαλέσει περισσότερο οικονομικό πόνο στη Μόσχα. Ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένα σχετικά με τα επόμενα βήματα και ορισμένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να πιέζουν για τουλάχιστον ένα μήνυμα αυτή την εβδομάδα ότι το μπλοκ επιδιώκει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Αρκετές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, αντιστάθηκαν στην επέκταση του πεδίου των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, αλλά οι ισχυρισμοί ότι τα ρωσικά στρατεύματα που υποχωρούσαν είχαν εκτελέσει δεκάδες άοπλους αμάχους οδήγησαν σε μια νέα ώθηση ορισμένων από τα ανατολικά μέλη του μπλοκ να ενισχύσουν αυτά τα μέτρα.

Η έγκριση του πακέτου και η απαγόρευση του άνθρακα απαιτεί την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών. 

Ως μέρος της ίδιας πρότασης, η ΕΕ στοχεύει να επεκτείνει τους ελέγχους των εξαγωγών σε περισσότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στον αμυντικό τομέα και σε άλλους βασικούς κλάδους, καθώς και περιορισμούς στις πωλήσεις εξοπλισμού LNG. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προτείνει επίσης να προσθέσει δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες στη λίστα με τα άτομα και τις εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, όπως η VTB Bank PJSC , που αποκόπηκαν από το παγκόσμιο σύστημα μηνυμάτων πληρωμών SWIFT αλλά δεν έχουν ακόμη επιβληθεί πλήρως.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί το Κίεβο αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένδειξη υποστήριξης προς τη χώρα. Η ΕΕ είπε επίσης ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία να συγκεντρώσει στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σχετικα αρθρα

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin