Image default
Ευρώπη

Μπαράζ κυρώσεων από Βρετανία και ΗΠΑ σε πολιτικούς στα Βαλκάνια – Στο στόχαστρο και ο Γκρούεφσκι

Κλιμάκωση των κυρώσεων σε πολιτικούς σε χώρους των Βαλκανίων αποφάσισαν Ουάσιγκτον και Λονδίνο.

Ειδικότερα, η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις στο μέλος της Τριμερούς Προεδρίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις και στην πρώην γενική εισαγγελέα της χώρας, Γκορντάνα Τάντιτς, από τη Δημοκρατία Σέρπσκα και τον Ασίμ Σαράιλιτς, βουλευτή του μεγαλύτερου βοσνιακού κόμματος SDA.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ αντιμετωπίζει και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Νικόλα Γκρουέφσκι.

Ο Ντόντικ και η Τσβιγιάνοβιτς αντιμετωπίζουν την πρώτη δέσμη κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για «υπονόμευση της νομιμότητας και της λειτουργικότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Ο Βρετανός πρεσβευτής στη Βοσνία, Ματ Φιλντ, είπε ότι οι κυρώσεις δεν στρέφονται εναντίον πολιτών της RS, αλλά εναντίον συγκεκριμένων ατόμων.

Ο Ντόντικ είπε ότι «δεν ενδιαφέρεται» για τις κυρώσεις που επέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι οι Βρετανοί «ποτέ δεν είχαν καλές προθέσεις» προς τους Σέρβους.

Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνουν ότι ο Ντόντικ και η Τσβιγιάνοβιτς δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να χρησιμοποιήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία τους μπορεί να έχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρατηρητές στη χώρα φοβούνται πιθανές κυρώσεις από την ΕΕ.

Β. Μακεδονία: Κυρώσεις ΗΠΑ σε Γκρούεφσκι

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ο Γκρούεφσκι διέφυγε από τη Βόρεια Μακεδονία λόγω της δικαστικής δίωξης και βρήκε άσυλο στην Ουγγαρία, υπό την προστασία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Γκρούεφσκι ήταν Πρόεδρος του μεγαλύτερου πλέον αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE-  ο νυν Πρόεδρος του οποίου, Χρίστιαν Μικόσκι, βρισκόταν στη Βουδαπέστη περιμένοντας τα εκλογικά αποτελέσματα με τον Όρμπαν.

Οι κατηγορίες γίνονται βάσει της Ενότητας 7031(γ) του Νόμου για τις πιστώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, Εξωτερικών Επιχειρήσεων και Συναφών Προγραμμάτων, του 2022. Εκτός από τους Γκρούεφσκι και Μιγιάλκοφ, το Υπουργείο Εξωτερικών συμπεριλαμβάνει στις κυρώσεις και  τα μέλη της οικογένειάς τους σύμφωνα με το 7031(γ) .

«Έχουμε προβεί σε αυτές τις ενέργειες ως απάντηση στην εμπλοκή αυτών των πρώην αξιωματούχων σε σημαντική διαφθορά. Οι ενέργειές τους υπονόμευσαν το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημόσιες διαδικασίες και διέβρωσαν την πίστη του κοινού στις κυβερνήσεις τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Γκρούεφσκι ενεπλάκη σε πράξεις διαφθοράς που περιλάμβαναν τη χρήση της πολιτικής του επιρροής και της επίσημης εξουσίας του για προσωπικό όφελος.

Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Μιγιάλκοφ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να ζητήσει δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για κυβερνητικές συμβάσεις και παρενέβη σε εκλογικές διαδικασίες για να ωφελήσει πολιτικά τον εαυτό του και το κόμμα του.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τη δημοτικότητα του VMRO-DPMNE, επειδή το κοινό στη Βόρεια Μακεδονία είναι ευαίσθητο στις ενέργειες των ΗΠΑ και βλέπει την Ουάσιγκτον ως προστάτη της κυριαρχίας του.

 

Σχετικα αρθρα

G7- ΕΕ: Επιφυλάξεις για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου»

admin

Η Ε.Ε. κινδυνεύει να βιώσει έναν άνευ προηγουμένου εφιαλτικό χειμώνα

admin

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα – Χρόνος για να «επανέλθει» η Άγκυρα

admin

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

admin

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

admin

Η Ε.Ε. καταφεύγει στον …Αίσωπο για να αποφύγει το χάος στην ενέργεια

admin

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

admin

ΕΕ: Παράταση του υγειονομικού πάσου ως τις 31 Οκτωβρίου

admin

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Σύνοδο Ε.Ε.: Χρειάζονται μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι κατευνασμός

admin

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε άρση του βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

admin

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών

admin

Μόσχα: «Εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin