Image default
Must Read Πρώτο Θέμα

Το βρώμικο παιχνίδι της Vodafone στο ελληνικό internet 

vodafone-eλλάδος:-Αύξηση-τζίρου-και-«έκρηξη»-72%-στη-χρήση-data

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την ανάπτυξη των ταχυτήτων του internet στη χώρα μας με όλα τα θετικά που αυτή θα φέρει τόσο για την εργασία όσο και για την ψυχαγωγία μας. 

Κατά τη διάρκεια των ετών υπήρξε έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών τόσο στον τομέα του internet όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Ένας απo τους κύριους τομείς αντιπαράθεσης των εταιρειών ήταν και το ποσό των επενδύσεων που η κάθε εταιρεία έκανε για να εκσυγχρονίσει το δίκτυο της και να μπορέσει τελικά να προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή καλύτερες υπηρεσίες τόσο στο ίντερνετ όσο και στην κινητή τηλεφωνία.

Με αφορμή το πρόσφατο πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ της Cosmote και της Vodafone για το  θέμα του δωρεάν διπλασιασμού των ταχυτήτων του Internet των συνδρομητών της πρώτης εταιρείας ας δούμε το ρόλο που έπαιξαν αυτές οι δύο εταιρείες στην ανάπτυξη του ίντερνετ στην Ελλάδα. 

Vectoring

Η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για αύξηση των ταχυτήτων του Internet στην Ελλάδα έγινε το 2016,με τον ΟΤΕ να εχει ξεκινησει απο το 2010 (Fiber to the cabinet), με το περίφημο vectoring την προσπάθεια δηλαδή μετάβασης σε NGA δίκτυα από τα απλά ADSL χαλκου που υπήρχαν τότε. 

Οι δύο εταιρείες το 2016 είχαν τη χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουν όσες καμπίνες για γρήγορο ίντερνετ (Vectoring) ήθελαν ανα την επικράτεια καθώς ο ΟΤΕ είχε αποκλειστεί με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών από την Β’ φάση εκείνου του διαγωνισμού για λόγους ανταγωνισμού.

Μπορούσαν δηλαδή να διεκδικήσουν όσες καμπίνες ήθελαν απο τις 38.101 που υπήρχαν την χρονική εκείνη στιγμή στην ελληνική επικράτεια. Πόσες ανέλαβαν τελικά η καθεμία;

“Η ΕΕΤΤ, με την υπό σχετ. ζ’ απόφασή της (απόφαση Β’ φάσης της Πρώτης ανάθεσης),

γνωστοποιηθείσα στην εταιρεία VODAFONE την 12η-6-2017, προέβη σε ανάθεση στην

εταιρεία VODAFONE των Αστικών Κέντρων για τα οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για

εισαγωγή της τεχνολογίας vectoring στο πλαίσιο της διαδικασίας της Β’ Φάσης της

Πρώτης Ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύου VDSL Vectoring, όπως ορίζεται

στο Παράρτημα 3 της ΑΠ ΕΕΤΤ 792/07/22.12.2016 (ΦΕΚ 4505/Β/30.12.2016), με τους

εκεί οριζόμενους όρους και προϋποθέσεις, και επέβαλε στην εταιρεία VODAFONE την

υποχρέωση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιήσει το

υποβληθέν στην ΕΕΤΤ επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης VDSL vectoring, εντός χρονικού

διαστήματος είκοσι οκτώ (28) μηνών από την κοινοποίηση σε αυτήν της εν λόγω

Απόφασης.

H EETT, με την ως άνω απόφαση, ανάθεσε στην VODAFONE την κατασκευή δικτύου

πρόσβασης NGA σε 25 Αστικά Κέντρα και 2.705 υπαίθριες καμπίνες και κάλεσε την

εταιρεία να προσκομίσει στην ΕΕΤΤ εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης ύψους τριών

εκατομμυρίων ευρώ (€ 3.000.000) εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την

κοινοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.”

Η Vodafone δηλαδή ανέλαβε μόλις το 7% περίπου του γρήγορου Internet που θα μπορούσε να αναλάβει λόγω προφανώς έλλειψης χρημάτων για τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να μπορεί να παρέχει γρήγορο ίντερνετ στον Έλληνα Καταναλωτή. Όπως βλέπουμε από το παραπάνω απόσπασμα της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών έπρεπε σε 28 μήνες να παραδώσει αυτές τις γραμμές προς όφελός του ελληνα καταναλωτή. Επρεπε δηλαδή να έχουν παραδοθεί  στις αρχές του 2020. Πότε τελικά παρέδωσε η εταιρεία τις γραμμές αυτές; Πριν λίγες μέρες δηλαδή 2 περίπου χρόνια αργότερα!

Σε αντίστοιχα μεγέθη κινήθηκε και η εταιρεία WIND  που ανέλαβε 2734 καμπίνες.

Συνεπώς εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές από το 2016 και μετά έλαβαν γρήγορο internet με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της ανικανότητας της εταιρείας να υλοποιήσει γρήγορα τις επενδύσεις που αναλάμβανε και συνεπώς δεν μπορούσαν να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα του γρήγορου Internet. 

Ultrafast broadband 

Πρόσφατα όπως είναι γνωστό το αρμόδιο Υπουργείο προκήρυξε διαγωνισμό για την δημιουργία υπερυψηλών ταχυτήτων στη χώρα μας ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, το γνωστό ultrafast broadband. 

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού αυτού που αφορούσε στις λεγομενες “άγονες” περιοχές που ειχαν μεινει εκτος vectoring, η Ελλάδα χωρίστηκε σε 7 περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν οι πάροχοι για να αναπτύξουν ίντερνετ υψηλής ταχύτητας. 

Σε αυτές τις περιοχές λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος δεν κατέβηκε κανένας πάροχος με αποτέλεσμα το υπουργείο για να μπορέσει να ωθήσει την ταχύτητα του Internet και σε αυτές τις περιοχές ώστε να μην υπάρχουν αδικίες ανά την επικράτεια επιδοτεί το κόστος των έργων που θα χρειαστούν για να έχουν αυτές περιοχές υψηλό ίντερνετ.  Στο διαγωνισμό αυτό δεν κατέβηκε κάν η Vodafone.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι στις επτά αυτές περιοχές θα διεκδικήσουν η Cosmote και η Grid Telecom. 

Αντί δηλαδή η εταιρεία Vodafone να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της μητρικής της που είναι ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης για να επενδύσει στη χώρα ώστε να αποκτήσει γρηγορότερο ίντερνετ και η ίδια μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, αποφασίζει να απέχει από διαγωνισμούς για βελτίωση της ταχύτητας στο Ελληνικό internet και να μην επενδύει σχεδόν τίποτα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. 

Κάπως έτσι φτάνουμε στο τελευταίο επεισόδιο με τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας η οποία προσπαθεί να μπλοκάρει το διπλασιασμό των ταχυτήτων από πλευράς της Cosmote καθώς καταλαβαίνει ότι όταν αυτός ο διπλασιασμός ολοκληρωθεί θα έχει πια ελάχιστους λόγους ύπαρξης στην ελληνική αγορά. 

Ένας ακόμη λόγος στα ψιλά γράμματα είναι ότι για να ακολουθήσει η Vodafone το διπλασιασμό ταχύτητας που δωρεάν κάνει η Cosmote θα πρέπει να δαπανήσει το μέρος που της αναλογεί  από το συνολικό κόστος των 90 εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται αυτή η αναβάθμιση για τα δικά της δίκτυα ποσό που προφανώς δεν έχει ή δεν θέλει να διαθέσει για να δώσει στον έλληνα καταναλωτή γρηγορότερες ταχύτητες. 

Στην αντίπερα όχθη όπως ανακοινώθηκε ο ΟΤΕ αναλαμβάνει να φέρει την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αυξάνοντας το επενδυτικό του πλάνο σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Μόνο από τις επενδύσεις του ομίλου, θα καλυφθούν σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι. 

Ειδικότερα, το σύνολο των γραμμών στη χώρα σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 4,8 εκατομμύρια. Με βάση τις ανακοινώσεις ο ΟΤΕ θα καλύψει τις 3 εκατομμύρια γραμμές συμπεριλαμβανομένων και των συνδέσεων που θα δημιουργήσει στο πλαίσιο του έργου ΣΔΙΤ “Ultra-Fast Broadband” (UFBB) στο οποίο συμμετέχει.

Είναι προφανές λοιπόν ότι εδώ και 10 χρόνια η εταιρεία Vodafone αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ελληνικού ίντερνετ καθώς βάζει τα συμφέροντα της μητρικής εταιρείας στο Λονδίνο πιο πάνω από το συμφέρον του έλληνα καταναλωτή. 

Είναι προφανές ότι στο δυτικό ημισφαίριο που βασιλεύει ο καπιταλισμός όλες οι εταιρείες μικρές και μεγαλύτερες κινούνται με σκοπό το κέρδος. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι κάποιες εταιρείες σέβονται τον καταναλωτή τους, τον παράγοντα δηλαδή που παράγει το κέρδος το οποίο στη συνέχεια πραγματοποιούν και κάποιες άλλες όχι καθώς βλέπουν τον καταναλωτή ώς ένα πρόβατο επί σφαγή. 

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου

admin

Eurobank: Σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες για 28.000 Ε

admin

ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων – Έπεται και συνέχεια…

admin

Πολύ νωρίς  για  παγκόσμια αισιοδοξία-KENNETH ROGOFF

admin

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δέκα μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank:Πληθωρισμός και κινήσεις των δομικών του στοιχείων στην Ελλάδα

admin

Αύριο οι ανακοινώσεις του πανευρωπαϊκού stress test των τραπεζών

fastpath

Η μεγάλη προσπάθεια του Abramovich να σώσει την Ουκρανία, τη φήμη του και την περιουσία του

admin

Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, μια μόλις βαθμίδα κάτω από την επενδυτική!

admin

Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων στο Χρηματιστήριο

admin

Το δολάριο δεν χάνει τον θρόνο του

admin

Χρηματιστήριο: 1.004 μονάδες ο ΓΔ – Το υψηλότερο κλείσιμο από το 2014

admin