Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Δεν άντεξε την πίεση-Στο χαμηλό ημέρας οι τράπεζες 

Η διεθνής αναταραχή στα χρηματιστήρια λόγω των πολλών οικονομικών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν ανά τον πλανήτη οδήγησαν σήμερα και το ελληνικό χρηματιστήριο χαμηλότερα.

Οι φόβοι για αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα και τα αυστηρά lockdown που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της επιδημίας, ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία και προκάλεσαν ασταθείς συναλλαγές στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός επιβαρύνει τις εταιρείες και τους καταναλωτές, ενώ οι ενδείξεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ότι θα σφίξει γρήγορα τη νομισματική πολιτική απειλεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη. 

«Είχαμε ένα όμορφο σενάριο τους τελευταίους 18 μήνες: Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων έπεφταν — ο τέλειος συνδυασμός για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», δήλωσε ο Hani Redha, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PineBridge Investments. «Τώρα έχουμε το εντελώς αντίθετο».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,745% από 2,825% τη Δευτέρα. Η απόδοση του ομολόγου αναφοράς παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, καθώς οι επενδυτές έχουν πουλήσει ομόλογα εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν.

«Ο πληθωρισμός είναι πραγματικά ο νούμερο ένα εχθρός για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι επώδυνο για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και οδυνηρό για τα περιουσιακά στοιχεία ασφαλείας σας», είπε ο κ. Redha. «Υπάρχουν πολύ λίγα μέρη για να κρυφτείς».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 1,4% στα 103,55 δολάρια το βαρέλι. Το διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο έπεσε κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι τη Δευτέρα πριν ανακάμψει. Οι τιμές αναφοράς του πετρελαίου στις ΗΠΑ, γνωστές ως West Texas Intermediate, αυξήθηκαν 1,3% στα 99,82 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη.

ΧΑ

Η Ελλάδα έδωσε mandate σε έξι επενδυτικές τράπεζες για επανακυκλοφορία 7ετούς ομολόγου. Συνδιαχειριστές της έκδοσης θα είναι οι BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs και JP Morgan.

Όπως αναφέρει το mandate, επανεκδίδεται ο τίτλος με ωρίμανση στις 22 Απριλίου 2027 και κουπόνι 2%.

Στις 938,93 μονάδες (-1,13%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΓΔΧΑ. Στις 671,39 (-2,88%) και στο χαμηλό ημέρας ο ΔΤΡ και στις 2.282,29 μονάδες (-1,31%) ο FTSE25. Πάνω από το 50% του τζίρου, σε ΟΤΕ και ΕΤΕ.

Οι έλληνες και ξένοι επενδυτές του χρηματιστηρίου ανησυχούν για κύμα νέων κόκκινων δανείων στις τράπεζες και αυτό αρχίζει σιγά-σιγά να φαίνεται στο ταμπλό.

«Στο τρέχον περιβάλλον των μεταβαλλόμενων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) που ενδέχεται να προκύψουν μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης, αλλά και εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού», αναφέρει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. 

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin

Ερευνα KPMG: Ενας στους 4 δεν αισθάνεται ψυχολογική ασφάλεια στην εργασία του

admin

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% το 2023, έναντι στόχου για 1,1% – Τα 4 οφέλη για την οικονομία

admin

Χρηματιστήριο: Στον αστερισμό του “voladeality”…

admin

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

admin

Στη σκιά των γεωπολιτικών κινδύνων η οικονομία – Ανησυχία για νέο «μαύρο κύκνο» στις αγορές

admin