Image default
Οικονομία

Σε… δημιουργική ασάφεια η Ε.Ε. και για τις πληρωμές φυσικού αερίου

-

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

[- -]

Στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 2 Μαΐου, θα επιχειρήσουν οι 27 χώρες της Ένωσης να βρουν κοινό βηματισμό αναφορικά με το φλέγον θέμα της πληρωμής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς το τοπίο προς το παρόν παραμένει θολό.

Και τούτο διότι οι μεν Βρυξέλλες στέλνουν αντικρουόμενα σήματα, οι δε ευρωπαϊκές εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου τοποθετούνται με διαφορετικό τρόπο απέναντι στις ρωσικές απαιτήσεις.

«Τη Δευτέρα θα θέσουμε το ζήτημα των πληρωμών για προμήθεια φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση» δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, περιγράφοντας την ατζέντα του συμβουλίου. «Φαίνεται ότι δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό μέχρι στιγμής», σχολίασε ο αναλυτής του ινστιτούτου Bruegel, Γκέοργκ Ζάχμαν.

Στον απόηχο των πληροφοριών ότι εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου από τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και

την Ουγγαρία ήταν έτοιμες να συμμορφωθούν με τους όρους του προεδρικού διατάγματος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανοίγοντας και

δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, δήλωσε ότι

κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Εάν οι εταιρείες πληρώνουν σε ευρώ, τότε δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις. Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι οι εταιρείες να υποχρεώνονται να ανοίξουν άλλο λογαριασμό σε ρούβλια και η πληρωμή να ολοκληρώνεται μόνο μετά τη μετατροπή από ευρώ σε ρούβλια», σημείωσε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλούνται οι «Financial Times». Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι με την εκκαθάριση των πληρωμών για το φυσικό αέριο, μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια, η Ρωσία επιδιώκει την παράκαμψη των κυρώσεων σε βάρος της κεντρικής της τράπεζας.

Οι εταιρείες

Παρά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να εμφανιστούν με ενιαίο «μέτωπο» απέναντι στις ρωσικές απαιτήσεις, εταιρείες όπως η γερμανική Uniper και η αυστριακή OMV δήλωναν έτοιμες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο που παραλαμβάνουν σύμφωνα με τη φόρμουλα της Μόσχας. Η ιταλική Eni -που έχει περιθώριο έως το τέλος Μαΐου για την επόμενη πληρωμή της προς την Gazpromείπε ότι εξετάζει τις εναλλακτικές της, ενώ άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, περιμένουν «γραμμή» από τις κυβερνήσεις τους για το πώς θα τοποθετηθούν.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι αρκετών ευρωπαϊκών χωρών επισήμαναν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank (που όχι τυχαία έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις και την «έξωση» από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT) έμοιαζαν να αποδέχονται τη νέα μέθοδο πληρωμών. Ο Μαμέρ δήλωσε ότι οι χώρες-μέλη είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και ότι η Κομι- σιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τις εθνικές αρχές για να διασφαλίσει την τήρηση των κυρώσεων.

«Εάν μια χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την εφαρμογή των κυρώσεων, η Κομισιόν μπορεί να κινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της χώρας αυτής. Δεν είμαστε ακόμα στη φάση αυτή», δήλωσε.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο TTF -που προχθές το πρωί έφθασε έως και τα 125 ευρώ/MWh στον απόηχο της

διακοπής της τροφοδοσίας της Πολωνίας και της Βουλγαρίας από την Gazprom- αργά χθες το απόγευμα διαπραγματευόταν κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με ημερήσιες απώλειες άνω του 8%. Κάτι που σύμφωνα με τον αναλυτή της ICIS Τόμας Ρότζερς σημαίνει ότι οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ε.Ε. είναι πραγματικά αποφασισμένη να αποτρέψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank, παρά την επίσημη επιθετική ρητορική.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στην αγορά για το τι επιτρέπει και τι δεν επιτρέπει η Ε.Ε. σχετικά με αυτούς τους λογαριασμούς», προσθέτει ο ίδιος. Απομένει να φανεί εάν τη Δευτέρα θα βγει «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες ή θα διατηρηθεί το σκηνικό τής όχι και τόσο δημιουργικής ασάφειας…

Σχετικα αρθρα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

admin

Ξεκλειδώνουν έως 3 δισ. ευρώ για το «πρασίνισμα» των νησιών – Κλείδωσε η συμφωνία με τις Βρυξέλλες

admin

Παγίδα τεκμηρίων στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

admin

Το «φρένο του χρέους» καταδικάζει τη γερμανική οικονομία

admin

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin