Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Τα όμορφα αποτελέσματα όμορφα καίγονται

Πρωταθλήτρια στην πτώση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν σήμερα η Eurobank -4,14%  καθώς η αγορά πιστεύει ότι τα αποτελέσματα α τριμήνου 2022  δεν θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Υπενθυμίζεται ότι στην χρήση 2021 τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 328 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 259 εκατομμύρια προήλθαν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό οι οποίες αναμένεται στην τρέχουσα χρήση να συρρικνωθούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεων που θα έχουν οι κυρώσεις της Δύσης στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα. 

Η τράπεζα για να μπορέσει να εξωραΐσει τον ισολογισμό της και να καλύψει την κατά 12,3% πτώση των λειτουργικών της Εσόδων (-268 εκ.) μείωσε κατά 154 εκατομμύρια ευρώ τις προβλέψεις για πιστωτικούς κινδύνους.

Στην εγχώρια αγορά η τράπεζα μείωσε περαιτέρω το ποσοστό χρηματοδότησης των  μικρών επιχειρήσεων κατά 700 εκατομμύρια περίπου ενω τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 12,3% σε €1.904εκ. το 2021.

Ανησυχητική ήταν και η πτώση της τιμής της τράπεζας Πειραιώς -2,74% καθώς η τελευταία υστέρησε σημαντικά στον τελευταίο κύκλο ανόδου των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι πωλητές επέστρεψαν με ένταση τον Μάιο υπενθυμίζοντας ότι οι αβεβαιότητες που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα διατηρούν ψηλά το ρίσκο στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες. Η ενεργειακή κρίση, η ανεπάρκεια στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος επακόλουθα της διάρκειας του πολέμου και της εξάπλωσης της πανδημίας επισκίασαν κάθε άλλη εγχώρια εξέλιξη. 

Μετά από ένα εντυπωσιακό σετ αποτελεσμάτων για την χρήση του 2021 με κερδοφορία ρεκόρ και πλούσια μερίσματα οι εισηγμένες ευθυγραμμίστηκαν με την διεθνή τάση αυξάνοντας το βαθμό συσχέτισης με την τάση του εξωτερικού. 

Ακόμα και οι επιχειρηματικές συμφωνίες ή η φημολογία γύρω από αυτές φαίνεται να πέρασε στο παρασκήνιο καθώς η διάρκεια των επιπτώσεων έχει πλέον προβληματίσει ως προς την δυνατότητα των εταιριών να απορροφήσουν το κόστος παραμένοντας ικανοποιητικά κερδοφόρες.

Αναπόφευκτα η εστίαση έχει μετατοπιστεί στο διεθνή παράγοντα καθώς η τάση υπαγορεύεται από το εξωτερικό και δη από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες. Στην εβδομάδα που ξεκινάει εντοπίζονται δύο κομβικές ημερομηνίες: Την Δευτέρα 9 Μαΐου η Κίνα θα ανακοινώσει οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα αφορούν και το τοπικό χρηματιστήριο.

Την ίδια ημέρα το διεθνές ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στην Ρωσία καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία περιέχει ισχυρούς συμβολισμούς και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις που θα αφορούν την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η δεύτερη ημερομηνία σημαντικού ειδικού βάρους για τις αγορές είναι η προσεχή Τετάρτη 11 Μαΐου όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου σε Γερμανία και ΗΠΑ. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση 8,1% και 8,9% αντίστοιχα ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο δομικό κομμάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που πιθανόν να αποτελεί και την βασική ανάγνωση της ανακοίνωσης των δεικτών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μπήκε σε περιπέτειες αφού έχασε την σημαντική στήριξη τιμών στα επίπεδα των 900 μονάδων. Η διάσπαση του διερχόμενου κινητού μέσου των 200 ημερών εκτός του ότι σηματοδότησε την επιστροφή σε πτωτική αγορά, έδωσε επιτάχυνση και συναλλακτικό όγκο στην πτώση με καθολική επικράτηση των πωλητών. 

Τα διαδοχικά κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας δεν δείχνουν ακόμα αποκλιμάκωση της πίεσης ενώ οι ημερήσιοι ταλαντωτές δεν παρουσιάζουν φαινόμενα υποτιμητικής υπερβολής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της τάσης ως το επόμενο σημείο στήριξης των 850 μονάδων. Πέριξ αυτού του επιπέδου ενδεχομένως να υπάρξει κάποια αντίδραση η οποία συμπίπτει και με βραχυπρόθεσμες υποτιμήσεις που δικαιολογούν μια κίνηση εκτόνωσης και αποφόρτισης των δεικτών. 

Το σενάριο της αλλαγής τάσης πλέον απαιτεί την ανακατάληψη των 900 μονάδων με ανάλογες συναλλαγές που θα απορροφήσουν την προσφορά. Η μεγάλη εικόνα πάντως δείχνει μεταβλητότητα για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι συναλλαγές συνεχίζουν με ένταση και η διάχυση των πωλήσεων έχει απλωθεί σε όλο το ταμπλό.

Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου έχουν ξεκινήσει σταδιακά την δημοσίευση τους η οποία θα ενταθεί την προσεχή εβδομάδα: Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσουν μεγέθη τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΤΕ ενώ η Coca Cola θα ανακοινώσει στοιχεία πωλήσεων τριμήνου με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα σχόλια αναφορικά με την δραστηριότητα της σε Ουκρανία και Ρωσία κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που θα ακολουθήσει. Σε ότι αφορά τις προγραμματισμένες παρουσιάσεις

στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών η ατζέντα περιλαμβάνει το Πλαίσιο την προσεχή Τρίτη 10 Μαΐου, τα Πλαστικά Θράκης την Τετάρτη 11 Μαΐου και την Intrakat την Παρασκευή 13 Μαΐου. 

Τέλος επισημαίνεται ότι το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley με ισχυρή πιθανότητα συμπερίληψης δύο νέων εισηγμένων εταιριών προς εισαγωγή στον δείκτη MSCI Standard. Οι αλλαγές θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της 31ης Μαΐου.

Ανάλυση
Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 134 εκ. €

admin

”Βουτιά” $124. δισ. για τις περιουσίες του Έλον Μασκ και του Τζεφ Μπέζος φέτος

admin

Alpha bank:Οικονομική δραστηριότητα, Πληθωριστικές πιέσεις και Προσδοκίες

admin

Η Ουκρανία, ο Κύριλλος,η KGB και ο “ιερός αγώνας εναντίον της Δύσης”… 

admin

Fed: Aυξήσεις επιτοκίων μέχρι να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός 

admin

Eurobank: Ζημιές από τραπεζικές εργασίες, χρηματοοικονομικά κέρδη από χαρτοφυλάκιο

admin

Πληθωρισμός και επιτόκια βυθίζουν την υφήλιο σε ύφεση 

admin

ΧΑ: Οριακή άνοδος με χαμηλό τζίρο 

admin

Το Νταβός στις συμπληγάδες Ουκρανίας και ύφεσης

admin

Το ηλεκτροσόκ του χειμώνα πλησιάζει

admin

Το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

admin

ΗΠΑ: Θα οδηγήσει ο πληθωρισμός σε ύφεση;-M.R.Strain

admin