Image default
Ευρώπη

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Η ΕΕ εστιάζει στις επαγγελματικές δεξιότητες για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τα κράτη μέλη, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για την τεράστια προσπάθεια της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών και πλατφορμών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά εργασίας και την επαγγελματική κατάρτιση. Οι Επίτροποι Νικολά Σμιτ και Μαργαρίτης Σχοινάς παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Νικολά Σμιτ είναι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, εφόσον το επιθυμούν. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμα να τους βοηθήσουν να χαρτογραφήσουν τα προσόντα τους, να παρακολουθήσουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και να βρουν θέσεις μαθητείας και εργασίας.

Ταυτόχρονα, όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό απαιτεί προσπάθειες μαμούθ από πολίτες, εταιρείες και ολόκληρους κλάδους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σημαίνει επίσης ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν το άλμα, από τις θέσεις εργασίας σε παραδοσιακές βιομηχανίες – λειτουργούσες με ορυκτά καύσιμα- προς τους αναδυόμενους πράσινους τομείς και τις «πράσινες θέσεις εργασίας» σε όλους τους τομείς όπου αντιμετωπίζουμε ελλείψεις δεξιοτήτων.

Στον κατασκευαστικό τομέα, για παράδειγμα, αναμένουμε ότι η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία θα δημιουργήσει 487.000 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ έως το 2030. Από αυτές, σχεδόν το 70% θα δημιουργηθεί για ειδικευμένους χειρώνακτες και μη χειρώνακτες εργαζόμενους, οι οποίοι συνήθως έχουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ).

Η ΕΕΚ, μέσω των στενών δεσμών της με την αγορά εργασίας και των στοιχείων μάθησης με βάση την εργασία, μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να επανεκπαιδευτούν σε αυτές τις νέες πράσινες τεχνολογίες και να πραγματοποιήσουν μεταβάσεις από θέση εργασίας σε θέση εργασίας.

Η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη στη μετατροπή των συστημάτων ΕΕΚ τους ώστε να τα καταστήσει κατάλληλα για την πράσινη μετάβαση.

Ένα παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση μέσω του Erasmus+ που βοηθά στη δημιουργία κέντρων επαγγελματικής αριστείας. Αυτά συγκεντρώνουν ένα ευρύ φάσμα τοπικών εταίρων για την ανάπτυξη «οικοσυστημάτων δεξιοτήτων», συμβάλλοντας στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη το GREENOVET, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Αριστείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για την Πράσινη Καινοτομία, το EPLUG, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για το Αστικό Πράσινο, και το 3LOE, η Επαγγελματική Αριστεία στην Πράσινη Οικονομία.

Το Σύμφωνο για τις δεξιότητες είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή βοηθά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Με τη δημιουργία ενός φόρουμ για όλους τους εταίρους που συζητούν τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες σε δεξιότητες και δημιουργούν συμπράξεις, το Σύμφωνο παίζει τον ρόλο του match-maker για την προσφορά και τη ζήτηση ταλέντων στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 600 οργανισμοί έχουν δεσμευτεί να παρέχουν τις κατάλληλες δεξιότητες σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους, και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο στόχος μας για το 2030 είναι το 60% όλων των ενηλίκων στην ΕΕ να συμμετέχει σε κατάρτιση κάθε χρόνο. Τα κράτη μέλη μπορούν να κάνουν χρήση των κονδυλίων της ΕΕ για να επενδύσουν στην επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, εκτός από την αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και να τα καταστήσουν κατάλληλα για την πράσινη μετάβαση, επικαιροποιώντας τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να συμπεριλάβουν τις αναδυόμενες ανάγκες σε δεξιότητες.

Από τις 16-20 Μαΐου 2022 σε όλη την Ευρώπη γιορτάζουμε την έκτη ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων. Για να μάθετε πώς μπορείτε να συμμετάσχετε και τι μπορεί να σας προσφέρει η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Σχετικα αρθρα

Η Ε.Ε. κινδυνεύει να βιώσει έναν άνευ προηγουμένου εφιαλτικό χειμώνα

admin

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα – Χρόνος για να «επανέλθει» η Άγκυρα

admin

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

admin

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

admin

Η Ε.Ε. καταφεύγει στον …Αίσωπο για να αποφύγει το χάος στην ενέργεια

admin

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

admin

ΕΕ: Παράταση του υγειονομικού πάσου ως τις 31 Οκτωβρίου

admin

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Σύνοδο Ε.Ε.: Χρειάζονται μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι κατευνασμός

admin

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε άρση του βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

admin

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών

admin

Μόσχα: «Εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin

ΕΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου τον Ιούλιο

admin