Image default
Οικονομία

Κατρακύλα στη Wall Street: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές

Κατρακύλα στη Wall Street: Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα (9/5) η Wall Street, με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού, την αντίδραση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και το ενδεχόμενο ύφεσης.

Oι επενδυτές φαίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι για την ικανότητα της Federal Reserve να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών χωρίς να ρίξει σε ύφεση την οικονομία.

  1. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 653,67 μονάδων (–1,99%), στις 32.245,70 μονάδες.
  2. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 521,41 μονάδων (–4,29%), στις 11.623,25 μονάδες.
  3. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 132,10 μονάδων (–3,20%), στις 3.991,24 μονάδες.

Κατρακύλα στον Dow Jones

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones επτά έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η 3M με κέρδη 2,85 δολ. ή σε ποσοστό 1,91% στα 152,38 δολ. και ακολούθησαν Walmart στα 151,31 δολ. με άνοδο 1,17% και η Amgen με κέρδη 1,13% στα 239,17 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Boeing (-10,47%), η Chevron (-6,70%) και η Visa (-4,84%).

Ο βιομηχανικός Dow Jones και ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα με μικρές απώλειες 0,2%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 1,5%. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ήρθαν μετά από άγριες διακυμάνσεις για τους δείκτες, με τον Dow να χάνει πάνω από 1.000 μονάδες την Πέμπτη, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων πέντε ετών, μετά από άλμα 900 μονάδων την Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος της Fed Bank of Atlanta Raphael Bostic δήλωσε στο «-» ότι ευνοεί η χάραξη μιας πολιτικής με αύξηση στα επιτόκια κατά μισή μονάδα, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι η αυστηροποίηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι προοπτικές για τις μετοχές των ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, ακόμη και αν αποφευχθεί μια πλήρης ύφεση, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs Group Inc. Οι υψηλές τιμές πληθωρισμού, η επιβράδυνση της οικονομίας και η επιθετική σύσφιξη από τη Fed έχουν επηρεάσει την όρεξη για ανάληψη κινδύνων και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

«Το καλύτερο σενάριο για την οικονομία — και, τελικά, για τις τιμές των μετοχών — πιθανώς περιλαμβάνει μια συνεχή περίοδο περιορισμένων αποδόσεων στην αγορά μετοχών», έγραψαν οι υπεύθυνοι της Goldman με επικεφαλής τον David Kostin σε ένα εσωτερικό σημείωμα.

«Οι κίνδυνοι γύρω από τις αποτιμήσεις των μετοχών στρέφονται προς τα κάτω ακόμη και στο βασικό μας, μη υφεσιακό σενάριο. Οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν μεγάλες μέχρι να ξεκαθαρίσει η πορεία του πληθωρισμού».

Σχετικα αρθρα

Τα νέα stress tests των G7 για την παγκόσμια οικονομία

admin

G7: Yπέρ του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής η Γαλλία

admin

Αντίβαρο επενδύσεων, τουρισμού και φορο-ελέγχων για να διασφαλισθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης- Τα σχέδια και οι κίνδυνοι

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, έως την 1η Ιουλίου – Όλες οι πληρωμές

admin

G7: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

admin

Πόσο επλήγησαν τα ελληνικά προϊόντα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία

admin

Μάρκετινγκ και πληθωρισμός καθορίζουν τις συσκευασίες των προϊόντων

admin

Power Pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, Fuel Pass: Πλήρης οδηγός, προϋποθέσεις και προθεσμίες

admin

“Σύννεφα” στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων

admin

Γαλλία: Έκκληση ενεργειακών κολοσσών για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι αλλάζουν μέχρι 4 κλιματιστικά – Η «παγίδα»

admin

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

admin