Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Νέα πτώση κατω και απο τις 860 μονάδες-Μεγάλες απώλειες στην Wall st.

Κακή εικόνα παρουσίσε κατά την έναρξη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών.Tα κύρια χαρακτηριστικά είναι η έντονη μεταβλητότητα αλλά και η καθοδική κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 7,12% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών εννέα συνεχόμενες “κόκκινες” συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 16,34%

Oι επενδυτές ανησυχούν για το μεγάλο ύψος του πληθωρισμού και την πιθανότητα ύφεσης εξαιτίας της αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. «Ποντάρουν» σε πιο επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών με αύξηση επιτοκίων, τόσο από την Fed, όσο και από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κυβερνήσεις και να περιορίσει τον δημοσιονομικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους. Η στέγαση υπήρξε βασικός μοχλός της πρόσφατης αύξησης του ΑΕΠ, αλλά είναι ένας τομέας πολύ ευαίσθητος στα επιτόκια, ενώ οι ο επιχειρήσεις είναι λιγότερο ευαίσθητες απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Οι έξι συνεχόμενες πτωτικές, είναι ρεκόρ 6μηνου για τον ΓΔ, καθώς παραπέμπει στο διάστημα από 9 έως και 16/11/2021 και οι εννέα πτωτικές για τον ΔΤΡ είναι αρνητικό ρεκόρ 6,5 ετών, καθώς παραπέμπει στο διάστημα από 10 έως και 23/11/2015, όταν ο Τραπεζικός δείκτης είχε συμπληρώσει δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να συνεχίζει να δίνει σχετικό πλεονέκτημα σε αυτούς που συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις (ΑΛΦΑ -1,61% -1,61%, Εθνική +1,47%, Eurobank -2,07%, Πειραιώς -0,71%).

Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για έκπληξη στην επικείμενη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ (+0,79%) . Τώρα εάν αυτή η έκπληξη Θα αφορά σε αυξημένα πέραν των προβλέψεων για 5% κέρδη του οργανισμού ή στην ανακοίνωσή της απόκτησης από την τηλεοπτική πλατφόρμα του ΟΤΕ της μεγαλύτερης Ελληνικής ομάδας για τα επόμενα χρόνια δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί ακόμα.Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει μία ή και δύο ευχάριστες θετικές εκπλήξεις στις 12 Μαΐου.

Αναλυτές της αγοράς αναφέρουν ότι η πτώση για το γενικό δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε τις τελευταίες μέρες η ανοδική αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ.

“Για ακόμα μια φορά η Ελληνική αγορά ακολούθησε με καθυστέρηση την πτώση των ξένων”, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Λίγο ο φόβος για την Παγκόσμια είσοδο σε υφεσιακή τροχιά, λίγο οι δηλώσεις ότι δεν θα δούμε αλλαγές στον MSCI, λίγο ο φόβος για την συνέχιση, χωρίς φως, του πολέμου, αλλά και το σημαντικό πρόβλημα της Κίνας, έδωσαν την αφορμή για να δούμε σημαντικές πιέσεις στο σύνολο της Αγοράς.

Από την άλλη, στα αποτελέσματα των εισηγμένων είδαμε κερδοφορίες ρεκόρ με σημαντικά μερίσματα και με ακόμα καλύτερες προοπτικές.

Το μεγάλο νέο, ήταν η επίτευξη του deal μεταξύ Motor Oil και του βασικού μετόχου του Ελλάκτωρα, που μετά από καιρό έδωσε λύση στο διοικητικό πρόβλημα του Ομίλου, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για νέα deals το επόμενο κοντινό διάστημα.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε θα ενταθεί η ροή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, έχοντας μέσα και μέρος των δεδομένων από τα “απόνερα” του πολέμου.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να “στοιχειώνει” τις Οικονομίες, με τις τιμές Ενέργειας να είναι σε υψηλές πτήσεις.

Από την άλλη τα προβλήματα που έχει η Εφοδιαστική Αλυσίδα, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και του πολέμου είναι σημαντικά, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζουν τους τζίρους αρκετών Εταιρειών.

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι πάντα υπάρχει ο φόβος μίας εκλογική αναμέτρησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Αγορά.

Τεχνικά ο ΓΔ για ακόμα μία φορά δεν άντεξε τα “ύψη” στις 950 μονάδες, δοκιμάζοντας την ίδια διαδρομή που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία 2 χρόνια.

Δύο πτωτικά “χάσματα” από τις 26 Απριλίου, με το κοντινό να κλείνει στις 888 μονάδες. Η ζώνη 900 – 912 έχει γίνει αντίσταση και χρειάζεται και πάλι κατοχύρωση αν θέλει ο ΓΔ να δοκιμάσει και πάλι άνοδο.

Το 860 είναι κοντινή στήριξη που πιθανόν να δώσει αντίδραση, ενώ διάσπαση και μόνο μπορεί να δοκιμάσει τις 843, ή τις 830 μονάδες.

“Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μπει σε μία δύσκολη περίοδο για την Παγκόσμια Οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε διαφορετική φάση, μιας και μετά από πολλά δύσκολα χρόνια ύφεσης, έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό το δεδομένο από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, μιας και τα αποτελέσματα των Εταιρειών θα μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις. Ο πληθωρισμός μπορεί Παγκοσμίως να επηρεάσει την ανάπτυξη, ενώ Ενέργεια και Καταναλωτικά Αγαθά θα συνεχίζουν να έχουν την τιμητική τους”, σύμφωνα με την άποψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Wall st.

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,67% στις 32.349 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,35% χαμηλότερα στις 11.725 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,56% στις 4.017 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα σε υψηλό τεσσάρων ετών, ανεβαίνοντας ως και το 3,185%.

Η άνοδος των αποδόσεων συνεχίζει να ασκεί πίεση σε τεχνολογικές μετοχές όπως η Meta και η Alphabet, οι οποίες υποχωρούν 2,5% και 2,7% αντίστοιχα. Oι μετοχές των AmazonApple και Netflix πέφτουν όλες πάνω από 2%, ενώ η Tesla και η Nvidia βουτάνε 4,4% και 3,4% αντίστοιχα.

Ο συνδυασμός υψηλών επιτοκίων και ανησυχιών για ενδεχόμενη ύφεση πλήττουν και άλλους τομείς της αγοράς.

Kαταναλωτικές μετοχές όπως η Nike και η Home Depot βρίσκονται στο «κόκκινο» όπως και βιομηχανικά ονόματα σαν την Caterpillar και την Deere. Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται επίσης χαμηλότερα, με την Bank of America να υποχωρεί 2%.

Εν τω μεταξύ, οι ενεργειακοί κολοσσοί Occidental Petroleum και Schlumberger διολισθαίνουν 2,8% και 2,4%, αντίστοιχα, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου στις ΗΠΑ σημειώνουν πτώση περισσότερο από 2%, στα 107,14 δολάρια το βαρέλι.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Ζημιές από τραπεζικές εργασίες, χρηματοοικονομικά κέρδη από χαρτοφυλάκιο

admin

Πληθωρισμός και επιτόκια βυθίζουν την υφήλιο σε ύφεση 

admin

ΧΑ: Οριακή άνοδος με χαμηλό τζίρο 

admin

Το Νταβός στις συμπληγάδες Ουκρανίας και ύφεσης

admin

Το ηλεκτροσόκ του χειμώνα πλησιάζει

admin

Το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

admin

ΗΠΑ: Θα οδηγήσει ο πληθωρισμός σε ύφεση;-M.R.Strain

admin

H Γερμανία ανησυχεί για την πτώση του ευρώ και… “αυξάνει” τα επιτόκια 

admin

XA:Εισαγόμενες αναταράξεις

admin

Τα σενάρια για το τέλος του πολέμου 

admin

WSJ: Υψηλός πληθωρισμός και επιβράδυνση της ανάπτυξης αυξάνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης

admin

XA: Νέα πτώση 1,79% – Κατάρρευση της Τρ.Πειραιώς (-7,82%)

admin