Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Sell off  δίχως τέλος για την Αμερική

Το μεγάλο sell of στην άλλη πλευρά του ατλαντικού συνεχίστηκε και σήμερα Δευτέρα με ελάχιστους επενδυτές να μπορούν να αμυνθούν στην γενικευμένη πτώση των μετοχών.

Οι κύριοι δείκτες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους μέχρι σήμερα, με τον S&P 500 να υποχωρεί 3,2%, στην μεγαλυτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2011. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 4,3% και ο Dow Jones υποχώρησε 2%.

Οι αγορές έχουν κλονιστεί φέτος από μια καταιγίδα ανησυχιών των επενδυτών. Ο πληθωρισμός τρέχει με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό ανάγκασε την Federal Reserve να ξεκινήσει αυτό που οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα είναι η πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1980. Οι επενδυτές αμφισβητούν εάν η Fed θα μπορέσει να προχωρήσει στις προγραμματισμένες αυξήσεις των επιτοκίων και περικοπές στον ισολογισμό της χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal τον περασμένο μήνα εκτίμησαν ότι η πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να βρεθεί σε ύφεση κάποια στιγμή τους επόμενους 12 μήνες ήταν 28% από 18% τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα ενέκρινε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. 

Πολλοί διαχειριστές  ανησυχούν επίσης για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Η εφαρμογή των lockdown από την Κίνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενίσχυσαν τις ανησυχίες για διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και μείωσαν τις καταναλωτικές δαπάνες. 

«Η αγορά μετοχών των ΗΠΑ είναι αρκετά ακριβή, ιδιαίτερα οι μετοχές τεχνολογίας. Η αγορά δεν ξέρει πόσο ψηλά πρέπει να φτάσει η Fed για να ελέγξει τον πληθωρισμό και έχουμε την αίσθηση μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης», δήλωσε ο Sebastien Galy, της Nordea Asset Management. «Υπάρχουν πολλά αρνητικά που συμβαίνουν στην αγορά».

Οι πωλήσεις έπληξαν τους περισσότερους κλάδους του S&P 500 τη Δευτέρα, παρασύροντας τα πάντα, από μετοχές κατασκευαστών έως τραπεζικές μετοχές έως και παραγωγούς ενέργειας.

Οι μητρικές Meta Platforms του Facebook υποχώρησαν 3,8%, ενώ το Amazon.com έχασε 5,2% και η Apple έχασε 3,3%. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις φετινές πωλήσεις, επειδή η αύξηση των επιτοκίων έχει κάνει ορισμένους επενδυτές απρόθυμους να βάλουν χρήματα σε μετοχες  της αγοράς που φαίνονται ακριβες.

Οι βιομηχανικές μετοχές δέχτηκαν επίσης πλήγμα. Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και οι συνεχιζόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλο τον κόσμο θα επιβαρύνουν τους οικονομικά ευαίσθητους τομείς. Η Caterpillar σημείωσε πτώση 3,9% ενώ η Boeing έχασε 10,5%.

Ακόμη και τμήματα της αγοράς που είχαν κρατήσει σχετικά καλά υποχώρησαν τη Δευτέρα.Ο ενεργειακός τομέας του S&P 500 σημείωσε πτώση 7,9% το απόγευμα.

Οι μετοχές της ενέργειας είχαν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου . Ωστόσο, πρόσφατα, ορισμένοι επενδυτες έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι τα lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 στην Κίνα θα μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο υποχώρησε 6,1% στα 103,09 δολάρια, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο. 

«Η αστάθεια της αγοράς δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πού πιστεύουν οι άνθρωποι ότι οδηγούμαστε», δήλωσε ο Peter Andersen, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Andersen Capital Management με έδρα τη Βοστώνη. 

Η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού έχει ανησυχήσει ορισμένους επενδυτές ότι τέτοια μέτρα θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτοί οι φόβοι οδήγησαν ορισμένους διαχειριστές χρημάτων να κρατήσουν το δολάριο , το οποίο θεωρείται ασφαλέστερη επένδυση σε περιόδους αστάθειας, λόγω της ιδιότητάς του ως του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ο δείκτης δολαρίου WSJ , ο οποίος μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού 16 άλλων, σημείωσε άνοδο 0,3% τη Δευτέρα. 

Στο εξωτερικό, ο πανηπειρωτικός Stoxx Europe 600 υποχώρησε 2,9% στην τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με πτώση. Η Δευτέρα σηματοδότησε τη χειρότερη ημέρα του δείκτη από τον Μάρτιο.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 2,5%, ενώ ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 1,2%. 

Ο κινεζικός δείκτης CSI 300, που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη ή στο Shenzhen, υποχώρησε 0,8%. Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας. 

Εν τω μεταξύ, η πίεση των πωλήσεων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκε, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων παρέμειναν κοντά στα πολυετή υψηλά.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου ήταν στο 3,080% τη Δευτέρα, έναντι 3,124% την Παρασκευή. Η απόδοση του 10ετούς είχε αυξηθεί κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2021 έως την Παρασκευή, οδηγώντας ορισμένους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τις αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας και ανάπτυξης. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται όταν οι τιμές πέφτουν.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin