Image default
BLOOMBERG

Φυσικό αέριο: Τρίτη ημέρα πτώσης των τιμών στην Ευρώπη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται πτωτικά για τρίτη ημέρα, καθώς ο ζεστός καιρός και οι σταθερές προμήθειες κρατούν τις τιμές υπό έλεγχο παρά τις επίμονες ανησυχίες για τις ροές καυσίμων από τη Ρωσία.

Το συμβόλαιο αναφοράς του πρώτου μήνα υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων εν μέσω σταθερών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και ηπιότερου καιρού στην Ευρώπη. Η περιορισμένη ζήτηση στην Ασία, με τα lockdown να προκαλούν όλεθρο στην οικονομία της Κίνας, συμβάλει επίσης στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Ωστόσο, η απαίτηση της Ρωσίας για ένα νέο σύστημα πληρωμών σε ρούβλια επηρεάζει στην αγορά εδώ και εβδομάδες, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου – κλειδί για την Ευρώπη – ενδέχεται να περιοριστούν εάν οι αγοραστές δεν συμμορφωθούν. Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί από τις προμήθειες αφού δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της Μόσχας. Οι περισσότερες προθεσμίες πληρωμής για τις άλλες χώρες λήγουν αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται κυρίως στις πολιτικές κινήσεις αυτόν τον μήνα και στο πώς θα μπορούσαν αυτές να περιορίσουν ή να χαλαρώσουν περαιτέρω τη μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη κατάσταση», δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής αναλύσεων στην Axpo Solutions.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς για παράδοση τον επόμενο μήνα υποχώρησαν έως και 5,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Απριλίου. Νωρίτερα διαπραγματεύονταν κατά 4,3% χαμηλότερα στα 88,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

European gas heads lower with Russian supply still in focus
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κινείται χαμηλά, ενώ η ρωσική προσφορά παραμένει στο επίκεντρο

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης στενά τις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις προτεινόμενες κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εάν η Μόσχα θα ανταπαντούσε με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν ένα «δύσκολο» βήμα για τον κόσμο, δήλωσε την Τρίτη ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Koichi Hagiuda.

Η γερμανική ισχύς για τον επόμενο μήνα υποχώρησε έως και 6,5% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Φεβρουαρίου, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αποδυναμώνουν τις ανησυχίες για τη γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι απώλειες καθώς η ΕΕ αμβλύνει τις νέες κυρώσεις

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Εκτίναξη της λίρας, πτώση των μετοχών μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων

admin

Έφυγε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Ray-Ban, Leonardo Del Vecchio

admin

Ρωσία: Αθέτησε την πληρωμή εξωτερικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918

admin

Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τον σκληρό χειμώνα καθώς η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου

admin

Airbnb: Μοιράζει 10 εκατ. δολάρια σε όσους φτιάξουν τα πιο τρελά ακίνητα για διαμονή στον πλανήτη

admin

Toyota: Γιατί μείωσε στο μισό το ποσοστό της στην Uber Technologies

admin

Συναγερμός στη Γερμανία: Ένα βήμα πιο κοντά στο δελτίο για το φυσικό αέριο

admin

Το ρούβλι εκτινάσσεται σε υψηλό επτά ετών

admin

IATA: Η αεροπορική βιομηχανία θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2023

admin

Φυσικό αέριο: Ράλι 60% των τιμών στην Ευρώπη σε μία εβδομάδα

admin

Στον αέρα οι καλοκαιρινές διακοπές: Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών

admin

Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από φυσικό αέριο εάν κλείσει ο Nord Stream

admin