Image default
Οικονομία

EBRD: Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε 8,3% το 2021 – Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2022 και 3,5% το 2023

Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε έντονα το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,3% χάρη στην αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης και τη μερική ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σύμφωνα με την EBRD, οι αφίξεις τουριστών διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020, αν και εξακολουθούσαν να είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019. Η εμπιστοσύνη έχει επιστρέψει σε όλα τα τμήματα της οικονομίας, καθώς ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε σε επίπεδα προ πανδημίας (114 μονάδες) τον Φεβρουάριο του 2022 και ο δείκτης PMI βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες.

Η δυναμική ανάπτυξης σε ολόκληρο τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα έχει επιβραδυνθεί το 2022, αλλά παραμένει σημαντική, με την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα να αυξάνεται (αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022).

Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, φθάνοντας στο 13,2% το δ’ τρίμηνο του 2021, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010, και μειώθηκε περαιτέρω στο 11,9% τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει σημαντικά στη διάρκεια του 2022, και διαμορφώθηκε στο 8,9% τον Μάρτιο. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,4% του ΑΕΠ το 2021, εξαιτίας εκτεταμένων προγραμμάτων στήριξης λόγω της πανδημίας.

Ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά υψηλό, στο περίπου 200% του ΑΕΠ, το σχετικά χαμηλό κόστος της χρηματοδότησης από την αγορά, έχει δώσει στο κράτος τη δυνατότητα να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την οικονομία, όχι τόσο μέσω άμεσων συνδέσεων, αλλά εμμέσως, μέσω υψηλότερων ενεργειακών τιμών (δεδομένης της υψηλής εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας), των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και πιθανώς των χαμηλότερων από ό,τι αναμενόταν τουριστικών αφίξεων, εάν η ύφεση επικρατήσει σε μεγάλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους κινδύνους, η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,9% το 2022, κατά 3,5% το 2023, με την οικονομία επίσης να ενισχύεται από την αυξημένη εκταμίευση κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Τα νέα stress tests των G7 για την παγκόσμια οικονομία

admin

G7: Yπέρ του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής η Γαλλία

admin

Αντίβαρο επενδύσεων, τουρισμού και φορο-ελέγχων για να διασφαλισθεί το νέο πακέτο μέτρων στήριξης- Τα σχέδια και οι κίνδυνοι

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, έως την 1η Ιουλίου – Όλες οι πληρωμές

admin

G7: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

admin

Πόσο επλήγησαν τα ελληνικά προϊόντα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Ρωσία

admin

Μάρκετινγκ και πληθωρισμός καθορίζουν τις συσκευασίες των προϊόντων

admin

Power Pass, επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, Fuel Pass: Πλήρης οδηγός, προϋποθέσεις και προθεσμίες

admin

“Σύννεφα” στην ευρωπαϊκή αγορά smartphones, συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων

admin

Γαλλία: Έκκληση ενεργειακών κολοσσών για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας

admin

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι αλλάζουν μέχρι 4 κλιματιστικά – Η «παγίδα»

admin

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

admin