Image default
Πρώτο Θέμα

H μεγάλη ενεργειακή ευκαιρία της Ελλάδας στο Φόρουμ του Νταβός

Του Rhett Power

Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μιας τεράστιας ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν εκτιναχθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Μία από τις συζητήσεις που επανέρχονται διαρκώς είναι πώς η Ευρώπη –και ο υπόλοιπος κόσμος– θα αναπληρώσουν τη ρωσική ενέργεια. Πολλοί διερωτώνται αν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο καταλύτης που χρειαζόταν ο κόσμος για να κινηθούμε προς πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθώς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβουλεύονται πάνω στη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην απεξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τη βελτίωση του σχεδίου τους για τον άνθρακα, υπάρχει μια χώρα που πιστεύει ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό μέλλον.

Η Ελλάδα –για πρώτη φορά– θα έχει παρουσία στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) από τις 22 έως τις 26 Μαΐου 2022 στο Νταβός της Ελβετίας. Το Greek House Davos (GHD – Ελληνικό Σπίτι στο Νταβός) πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του για να δώσει την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να εξερευνήσουν νέες αγορές και παγκόσμιες ευκαιρίες.

Η Ειρήνη Βανταράκη, ιδρύτρια και διευθύντρια του GHD, πιστεύει ότι η Ελλάδα προσφέρει τώρα “τις κατάλληλες συνθήκες για να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Πιστεύω ότι οι επενδύσεις είναι το καλύτερο εργαλείο για την ανάπτυξη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ευημερία”.

Δεδομένου του αβέβαιου μέλλοντος, η Ελλάδα βρίσκεται σε μοναδική θέση –τόσο από άποψη πόρων όσο και γεωγραφίας– για να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά της περιοχής. Εν έτει 2022, η ενέργεια αποτελεί μια εξαιρετικά προσοδοφόρα και ελκυστική επενδυτική ευκαιρία.

Το ενεργειακό δυναμικό και οι επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές δυνατότητες όσον αφορά τους τομείς της αιολικής, υδροηλεκτρικής, ηλιακής, ηλιοθερμικής και γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και στη βιομάζα. Συμμετέχει επίσης σε πολλά υποσχόμενα έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP – IGB – EastMed.

Στο ελληνικό έδαφος θα βρίσκονται 31 από τα 182 χιλιόμετρα του αγωγού Interconnector Greece-Bulgaria (IGB). Το έργο αυτό έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει στρατηγικό τρόπο μεταφοράς φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας μια υγιή αγορά φυσικού αερίου και ασφάλεια εφοδιασμού για την Ελλάδα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι προοπτικές της Ελλάδας στον τομέα της βιομάζας και του βιοαερίου έχουν λαμπρό μέλλον. Η χώρα εισάγει μόλις το 1% του βιοντίζελ που χρειάζεται και παράγει εγχώρια το 90% των αναγκών της.

Ηλιακή ενέργεια

Το επίπεδο ακτινοβολίας στην Ελλάδα ξεπερνά κατά μέσο όρο τις 1.500 kWh/m2. Αυτό οφείλεται στα 4,1 εκατομμύρια m2 (2,9 GWth) εγκατεστημένων ηλιοθερμικών συστημάτων, γεγονός που καθιστά τη χώρα δεύτερη μετά τη Γερμανία σε δυναμικότητα. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω μόνο από την Κύπρο και την Αυστρία ως προς την κατά κεφαλήν αναλογία εγκατεστημένων επιφανειών συλλεκτών. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για εγκατάσταση μεγαλύτερων ηλιοθερμικών συστημάτων. Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί το 10,4% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας στη χώρα.

Η ηλιακή ενέργεια είναι ένας ελκυστικός τομέας για επενδύσεις λόγω:

– των σημαντικών ευκαιριών εισόδου σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, και

– μεγάλης γκάμας συνεργατικών δομών.

Αιολική ενέργεια

Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά εν δυνάμει ιδανικό παραγωγό αιολικής ενέργειας, αφού η τοποθεσία της ξεχωρίζει στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι μέσοι συντελεστές ισχύος της κυμαίνονται περίπου στο 25% στην ηπειρωτική χώρα και στο 30% στα νησιά. Αθροιστικά παράγει ενέργεια από 10.000 έως 12.000 μεγαβάτ.

Η επένδυση σε αυτόν τον τομέα είναι ελκυστική λόγω:

– της υψηλής ποιότητας των αιολικών πόρων της χώρας 

– της δυνατότητας για κατανομή κατά προτεραιότητα των διαχειριστών συστημάτων

– του σύγχρονου συστήματος δημοπρασιών

– των 20ετών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs)

– ενός μακροπρόθεσμου νομοθετικού πλαισιού για ευνοϊκές και αξιόπιστες επενδύσεις

Υδροηλεκτρική ενέργεια

Η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά την υδροηλεκτρική της ισχύ κατά 336 μεγαβάτ μεταξύ 2008 και 2020. Από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα το 2010, το μερίδιο της αιολικής ενέργειας ανερχόταν σε περίπου 3,7%. Το 2021, η χώρα είχε 128 νέες ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν σε διάστημα 12 μηνών. Το δυναμικό της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι ήδη σημαντικό και βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μια συνετή επένδυση λόγω του τεράστιου δυναμικού και της ανάπτυξής της σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βιομάζα και βιοκαύσιμα

Η βιομάζα αντιπροσωπεύει περίπου το 67% της συνολικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα. Από αυτή την ποσότητα, το 60% του βιοντίζελ παράγεται από ελαιούχους σπόρους, το 27% από χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, τηγανέλαια και ζωικά λίπη και το υπόλοιπο από σπόρους βαμβακιού.

Στα θετικά:

– Άφθονες πρώτες ύλες

– Κυβερνητική δέσμευση για αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων

– Μακροπρόθεσμο νομοθετικό πλαίσιο για ευνοϊκές και αξιόπιστες επενδύσεις.

Γιατί η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε να καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στον αγώνα για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος άνθρακα. “Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι ενεργειακά”, δήλωσε. Έτσι, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα παρουσιάζει εκθετική ανάπτυξη, με πολλές δυνατότητες.

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

– Στρατηγική θέση: η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης και μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα στη μεταφορά ενέργειας.

– Δυνατότητα παραγωγής ενέργειας: λόγω των κλιματικών συνθηκών, η Ελλάδα διαθέτει αξιοσημείωτη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη διαθέσιμη ενέργεια σε όλη την Ευρώπη.

– Νομοθεσία και κυβερνητική στήριξη: το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και το Ανάπτυξης της Ελλάδας έχουν ενθαρρύνει πολλά επενδυτικά σχέδια, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και άλλες μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, το ρυθμιστικό τους πλαίσιο παρέχει άφθονες ευκαιρίες για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της αγοράς ενέργειας.

Με την παγκόσμια στροφή προς τις ανανεώσιμες και πράσινες πηγές ενέργειας, η εν λόγω αγορά βρίσκεται σε διαδικασία “μεταμόρφωσης” που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη.

Η κα Βανταράκη πιστεύει ότι “είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην ενέργεια και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Το “Ελληνικό Σπίτι” έχει το know how στο να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις θα ευδοκιμήσουν, καθώς το μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας “ανθίζει” και οι ευκαιρίες πληθαίνουν. Θέλω να δω το ελληνικό κράτος και τους πολίτες να ευημερούν και να ζουν καλύτερες μέρες. Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους που μπορούν να επιτύχουν σε παγκόσμιο επίπεδο με την κατάλληλη οργάνωση και υποστήριξη. Ήρθε η ώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανοιχθούν και να αναπτυχθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Νταβός θα ανοίξει την πόρτα στις ευκαιρίες”.

Σύμφωνα με την κα Βανταράκη, οι επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζονται σε:

– ιδιωτικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία

– νέες υποδομές, ιδίως για τη μεταφορά αερίου

– διεθνείς διαγωνισμούς για την έρευνα υδρογονανθράκων

– έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

– επιχειρήσεις και επενδύσεις που είναι ενεργειακά αποδοτικές, και

– στη συνδεσιμότητα του νησιωτικού δικτύου

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα δώσει στις ελληνικές επιχειρήσεις την ευκαιρία να εμφανιστούν στην παγκόσμια σκηνή. Το ερώτημα είναι αν η υπόλοιπη Ευρώπη θα δώσει τη δέουσα σημασία στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα και αν οι Έλληνες επιχειρηματίες θα αδράξουν την ευκαιρία.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin