Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA: Αναιμική αντίδραση και προβληματισμός

Με οριακή άνοδο που ισοδυναμεί με,,, πτώση έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά,

Όγκος συναλλαγών έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ Οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σημείωσαν πτώση γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αποχωρούν από τις μετοχές αυτές για διάφορους λόγους. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μαλιστα πλησιάζει επικίνδυνα στην τιμή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. 

Ούτως ή άλλως, η αντίδραση, ακόμη και στην πλήρη εξέλιξή της, περιορίστηκε χαμηλότερα των 880 μονάδων, που είναι το ελάχιστο ζητούμενο που θα πρέπει να υπερβούν οι long προκειμένου να κάνουν ένα πρώτο βήμα για την αναστροφή της διόρθωσης.

Στις 860,85 μονάδες (+0,19%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΓΔΧΑ, στις 577,02 (-0,23%) ο ΔΤΡ και στις 2.075,86 μονάδες (+0,40%) ο FTSE25.

Η μεταβλητότητα ενισχύει τις συναλλαγές στην αγορά παραγώγων, με αποτέλεσμα να έχουν διακινηθεί 1.286 συμβόλαια, λήξης 20/5, για τον FTSE25. Με μηδενικές συναλλαγές το συμβόλαιο του ΔΤΡ, λήξης 17/6.

Οι τιμές-στόχοι που προτείνει η JPM για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνουν πολύ υψηλά περιθώρια ανόδου σε σχέση με το ταμπλό του ΧΑ, με τη Eurobank να εμφανίζει το υψηλότερο. Με ορίζοντα επίτευξης στο τέλος του 2023, οι τιμές-στόχοι είναι 1,50 ευρώ για την Αlpha Bank από 1,60 ευρώ πριν, 1,60 ευρώ για τη Eurobank από 1,30 ευρώ πριν και 4,50 ευρώ για την ΕΤΕ από 4,00 ευρώ προγενέστερα. 

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή-στόχος περικόπτεται στο 1,850 ευρώ από 2 ευρώ πριν. Τα περιθώρια ανόδου σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών είναι 51% για την Αlpha Bank, 77% για τη Eurobank και 33% για την Εθνική Τράπεζα. Για τη μετοχή της Πειραιώς, η προσδοκώμενη άνοδος είναι 43%.

Το στήσιμο στον Γενικό Δείκτη προϊδεάζει για μια επιστροφή στη ζώνη των 880 μονάδων, με την πτωτικότητα να απέρχεται μόνο με πειστική προσπέλαση των 910.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο βαθμός κινδύνου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο να προσεγγίζει σήμερα ακόμη και τη ζώνη του 3,6%, ενδεικτικό της αναδίπλωσης πολλών κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Όπως άλλωστε επισημαίνει σήμερα και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, οι επίμονα υψηλές μετρήσεις του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξάνουν τις εκτιμήσεις των αγορών για άνοδο των επιτοκίων παρέμβασης σε θετικό έδαφος, κάτι που έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο σε ελληνικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα και στις προοπτικές της πίστωσης προς εγχώριους καταναλωτές και επιχειρήσεις.

“Οι ‘μαύροι κύκνοι’, εσχάτως έγιναν ‘κοπάδι’ και η παρουσία τόσων αρνητικών παραγόντων στο οικονομικό προσκήνιο, κάθε άλλο παρά απαρατήρητη μπορεί να περάσει από τις Αγορές”, όπως εμφατικά επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα κάποιο σημείο αποκλιμάκωσης. Με εξαίρεση τις τιμές των Εμπορευμάτων και κυρίως όσων σχετίζονται με την Ενέργεια, Ομόλογα, Μετοχές, Cryptos και Ευρώ βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία, από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο “risk-off” που συντελείτε παντού, ή σχεδόν παντού, έχει εκτός από το χαρακτήρα της προστασίας του κεφαλαίου και τεχνική εξήγηση.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αυτόματα οδήγησε στην αναπροσαρμογή των αποδόσεων, με την υποχώρηση των τιμών κάτω από το 100. Το σημείο αναφοράς της Αγοράς, το 10ετες Γερμανικό ομόλογο, βρίσκεται πλέον στο 1,15% και αν θεωρηθεί ότι αυτή είναι πρακτικά η απόδοση χωρίς ρίσκο ενός “ΑΑΑ” Εκδότη, τότε γίνεται αντιληπτό ότι σε Εκδότες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, το “καπέλο” των 200 – 250 μονάδων βάσης, είναι μια απόλυτα φυσιολογική τιμολόγηση.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Ζημιές από τραπεζικές εργασίες, χρηματοοικονομικά κέρδη από χαρτοφυλάκιο

admin

Πληθωρισμός και επιτόκια βυθίζουν την υφήλιο σε ύφεση 

admin

ΧΑ: Οριακή άνοδος με χαμηλό τζίρο 

admin

Το Νταβός στις συμπληγάδες Ουκρανίας και ύφεσης

admin

Το ηλεκτροσόκ του χειμώνα πλησιάζει

admin

Το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

admin

ΗΠΑ: Θα οδηγήσει ο πληθωρισμός σε ύφεση;-M.R.Strain

admin

H Γερμανία ανησυχεί για την πτώση του ευρώ και… “αυξάνει” τα επιτόκια 

admin

XA:Εισαγόμενες αναταράξεις

admin

Τα σενάρια για το τέλος του πολέμου 

admin

WSJ: Υψηλός πληθωρισμός και επιβράδυνση της ανάπτυξης αυξάνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης

admin

XA: Νέα πτώση 1,79% – Κατάρρευση της Τρ.Πειραιώς (-7,82%)

admin