Image default
Αγορές

Κέρδη στις ασιατικές αγορές… περιμένοντας τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Κέρδη στις ασιατικές αγορές... περιμένοντας τον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Στα «πράσινα» έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας τη συνεδρίαση της Τετάρτης (11/5), ανακάμπτοντας από τα τα χαμηλά σχεδόν δύο ετών που σημείωσαν την προηγούμενη συνεδρίαση, ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα είναι καταλυτικά για το πόσο επιθετικά θα αυξήσει τα επιτόκια η Federal Reserve.

Τα κινεζικά blue chips οδήγησαν τα κέρδη στην Ασία, με άνοδο 2%, μετά και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Σαγκάης που είπαν ότι η μισή πόλη βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «μηδενικού COVID», ενώ και ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι σκέφτεται να εξαλείψει τους δασμούς της εποχής Τραμπ στην Κίνα ώστε να μειωθούν οι τιμές στα αγαθά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, «ο κύριος παράγοντας για τις αγορές αυτή τη στιγμή είναι ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός, ο πληθωρισμός», τόνισε ο Κάρλος Καζανόβα, ανώτερος οικονομολόγος για την Ασία στην UBP.

«Ο ινδικός πληθωρισμός ήταν υψηλότερος αυτή την εβδομάδα, ο κινεζικός πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο σήμερα και όλοι ανησυχούν για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ, ο οποίος αυξάνεται με κάθε αύξηση των επιτοκίων», είπε.

Τα κινεζικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 2,1% από πέρυσι, πάνω από τις προσδοκίες και τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε μήνες, εν μέρει λόγω των τιμών των τροφίμων.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα, θα μπορούσαν να δώσουν μια ένδειξη για το εάν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμη πιο επιθετικά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές προβλέπουν ετήσια αύξηση 8,1%, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο 8,5%, που ήταν η πιο υψηλή ένδειξη από τον Δεκέμβριο του 1981.

Η Fed αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είναι πιθανές άλλες δύο τέτοιες αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Υπήρξαν επίσης εικασίες στις αγορές ότι η Fed θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια τεράστια αύξηση 75 μονάδων βάσης σε μία συνεδρίαση.

Η επιθετική σύσφιξη στήριξε το δολάριο. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι βασικών ομολόγων, παρέμεινε σταθερός στο 103,79, όχι πολύ μακριά από το υψηλό των 104,49 που επιτεύχθηκε στην αρχή της εβδομάδας και είναι το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ανέβηκε 0,18%, κλείνοντας στις 26.213,64 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,77% στις 19.798 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,75% στις 3.058.70 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά ανοδικά 2,05% στις 11.136,98 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 0,35% και έκλεισε στις 16.006,25 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,17% στις 2.592,27 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.064,70 μονάδες, κερδίζοντας 0,19%.

  • ασιατικές αγορές
  • ΑΣΙΑ
  • Κίνα
  • Ωκεανία
  • Αυστραλία
  • Nikkei
  • Kospi
  • ιαπωνία

    Σχετικα αρθρα

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin

    Wall Street: Νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Ανέκαμψε ο Dow Jones

    admin

    Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

    admin