Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Έπεσε και το οχυρό των 850 μονάδων

Νέα πτώση σημειώθηκε σήμερα στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών όπου χάθηκε και το οχυρό των 850 μονάδων.

Παρά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΟΤΕ αλλά εν μέρει και η 3Ε η μεγάλη έξοδος των θεσμικών από τις τραπεζικές μετοχές συμπαρέσυρε όλο το κλιμα το οποίο ήταν κακό από το πρωί.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πόσα νέα κόκκινα δάνεια θα δημιουργήσει η κρίση ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα…

Να αναφέρουμε ενδεικτικά τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία υστερούσε στην άνοδο όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και σήμερα σημείωσε πτώση 4% κλείνοντας λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο της πρόσφατης αύξησης του Μετοχικού της κεφαλαίου.

Η μετοχή της Eurobank έχασε επίσης το ψυχολογικό όριο των 0,9 ευρώ με μεγάλο όγκο συναλλαγών ενώ έντονα πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank.

Στις 846,46 μονάδες (-1,88%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΓΔΧΑ, στις 546,44 (-4,33%) ο ΔΤΡ και στις 2.031,99 μονάδες (-1,94%) ο FTSE25.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,94%, στις 2.031,99 μονάδες, ενώ στο -2,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.369,34 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,33% στις 546,44 μονάδες.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος προς τις 820 μονάδες, το τελευταίο προπύργιο πριν δοκιμαστούν και οι 800 μονάδες, στο “βωμό” της διεθνούς αβεβαιότητας.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις μετοχές, δεδομένου του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου και ενός νέου κύκλου υποβάθμισης των κερδών ανά μετοχή (EPS) το δεύτερο εξάμηνο, καθώς τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται και οι αποτιμήσεις επίσης δείχνουν προς χαμηλότερα επίπεδα», εξηγούν στη στρατηγική για τις μετοχές οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άλλη αμερικανική τράπεζα Citigroup, στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, εκτιμά ότι ο δείκτης τιμής προ κέρδη (Ρ/Ε) του δείκτη MSCI World έχει υποχωρήσει από το μέγιστο -στις 20 φορές- στις 15 φορές, ακολουθώντας την άνοδο των αποδόσεων του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου (σ.σ. ομόλογο που προστατεύει από τον πληθωρισμό – 10Y TIPS) στο 0,3%. «Περαιτέρω αύξηση στο +1% θα σήμαινε ότι ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών τελεί υπό διαπραγμάτευση με συντελεστή 14 φορές. Κατασκευάζουμε ένα χαρτοφυλάκιο που θα πρέπει συνεπώς να προστατεύει από μια περαιτέρω υποβάθμιση των παγκόσμιων μετοχών», εξηγεί η Citi.

Εξαιρετικά προβληματική η εικόνα και στην Εγχώρια Αγορά εταιρικών ομολόγων, με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ να επισημαίνει, “όταν κάτι τιμολογείται με λάθος τρόπο, είναι δεδομένο ότι η Αγορά θα διορθώσει το λάθος. Αυτό συμβαίνει με τα περισσότερα εταιρικά ομόλογα, που βγήκαν στις Αγορές με θεαματικά χαμηλό επιτόκιο. Έχουμε μπει σε μία περίοδο αύξησης επιτοκίων και είναι λογικό όλη η Αγορά ομολόγων να είναι πτωτική, για όσο καιρό διαρκέσει η άνοδος”.

O κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε μία “ντουζίνα” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 20,95%, ενώ οι 12 “κόκκινες” συνεδριάσεις είναι νέο αρνητικό ρεκόρ 121 μηνών και παραπέμπουν στο διάστημα από 20/3 έως και 4/4/2012, όταν ο Τραπεζικός δείκτης είχε σημειώσει 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις, με αρνητικό, τελικό, πρόσημο.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Ζημιές από τραπεζικές εργασίες, χρηματοοικονομικά κέρδη από χαρτοφυλάκιο

admin

Πληθωρισμός και επιτόκια βυθίζουν την υφήλιο σε ύφεση 

admin

ΧΑ: Οριακή άνοδος με χαμηλό τζίρο 

admin

Το Νταβός στις συμπληγάδες Ουκρανίας και ύφεσης

admin

Το ηλεκτροσόκ του χειμώνα πλησιάζει

admin

Το τέλος των μνημονίων για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι

admin

ΗΠΑ: Θα οδηγήσει ο πληθωρισμός σε ύφεση;-M.R.Strain

admin

H Γερμανία ανησυχεί για την πτώση του ευρώ και… “αυξάνει” τα επιτόκια 

admin

XA:Εισαγόμενες αναταράξεις

admin

Τα σενάρια για το τέλος του πολέμου 

admin

WSJ: Υψηλός πληθωρισμός και επιβράδυνση της ανάπτυξης αυξάνουν τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης

admin

XA: Νέα πτώση 1,79% – Κατάρρευση της Τρ.Πειραιώς (-7,82%)

admin