Image default
Οικονομία

Capital Economics: Πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη

Shutterstock

-

[email protected] 

Το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει την Ευρωζώνη κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και θα μπορούσε να κάμψει την κατανάλωση. Οι εργαζόμενοι σε μεγάλες και μικρές οικονομίες πιέζουν ήδη για μισθολογικές αυξήσεις και αυτές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες φέτος και την επόμενη χρονιά, εκτιμά η Capital Economics. Ωστόσο δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να υπάρξουν φόβοι για ένα ανοδικό σπιράλ μισθών – τιμών. 

Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα – ρεκόρ επηρεάζει άμεσα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς. Ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για ταχύτερες μισθολογικές αυξήσεις.

  • Το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ύστερα από αύξηση 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2021. 
  • Πολλές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τα σωματεία εργαζομένων να τονίζουν πως θα απαιτήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις, που να αντισταθμίζουν σε έναν βαθμό το κύμα ακρίβειας, που δοκιμάζει τις αντοχές των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό οι αναλυτές της CE περιμένουν περαιτέρω επιτάχυνση στις μισθολογικές αυξήσεις. 
  • Η ΕΚΤ στην πρόσφατη έκθεσή της επίσης υπογράμμισε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις ακολουθούν σταδιακά την ανιούσα. Στον ιδιωτικό τομέα τα ωρομίσθια αυξάνονται ταχύτερα. 
  • Στις μισθολογικές αυξήσεις βοηθά και η μείωση του ποσοστού ανεργίας στην Ευρωζώνη στο ιστορικό χαμηλό του 6,8%. Το ποσοστό της απασχόλησης μάλιστα είναι 0,3 μονάδα υψηλότερο από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αν και οι συυνολικές ώρες απασχόλησης ανακάμπτουν με βραδύτερους ρυθμούς, η μερική απασχόληση είναι σε πτώση συνολικά στη ζώνη του ευρώ – σε μία ιδιαίτερα θετική ένδειξη. 

Με βάση τα παραπάνω «είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις φέτος, οι οποίες θα φτάσουν κατά μέσο όρο στο 3% φέτος από 1,2% το 2021» επισημαίνουν οι αναλυτές της CE. Δεν αποκλείουν μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Όσο δε «τρέχει» ο πληθωρισμός θα υπάρχουν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για κινήσεις που θα απαλύνουν τον πόνο της ακρίβειας. Παρόλα αυτά ένα σπιράλ (με βάση το οποίο οι μσθολογικές αυξήσεις θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό) δεν προβλέπεται. Και τούτο γιατί στις έως τώρα συλλογικές διαπρατεύσεις οι συμφωνίες προβλέπουν μικρότερη αύξηση των μισθών το 2023 σε σχέση με φέτος. 
-

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας προς Βεστάγκερ: Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις για το ζήτημα της ενέργειας

fastpath

Ρωσία: Η χώρα φαίνεται να οδηγείται σε χρεοκοπία καθώς δεν πλήρωσε ληξιπρόθεσμους τόκους 100 εκατ. δολαρίων

fastpath

G7: Οι παγίδες του πλαφόν στο πετρέλαιο

admin

Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Ray-Ban

admin

Η ΕΤΕπ αυξάνει τη χρηματοδότηση για έργα ανάπτυξης εκτός ΕΕ, με την EIB Global στο τιμόνι

admin

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στα καύσιμα έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

fastpath

G7: Με συμμετοχή Ζελένσκι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής – Υπό συζήτηση πρόσθετα μέτρα κατά της Ρωσίας

admin

Φορολοταρία Ιουνίου 2022: Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ με κωδικούς Taxisnet

admin

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγάζει» διαγωνισμό για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

fastpath

Brexit: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΕΕ – Βρετανίας για τη Β. Ιρλανδία

admin

Εντός Ιουλίου οι πληρωμές για το μεταφορικό ισοδύναμο

admin

Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά: Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

admin