Image default
Ευρώπη

Η Τράπεζα της Σερβίας αύξησε το βασικό επιτόκιο, παραμένοντας αισιόδοξη για οικονομική ανάπτυξη

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας (NBS) αύξησε την Πέμπτη το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2%.

Η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε επίσης να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων και διευκολύνσεων δανεισμού κατά 50 μ.β. το καθένα, σε 1% και 3%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια και εγχώρια αγορά συνέχισαν να είναι ισχυρότερες και πιο επίμονες από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που απαιτεί πρόσθετη νομισματική σύσφιξη προκειμένου να περιοριστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις στις πληθωριστικές προσδοκίες και η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Η Εκτελεστική Επιτροπή σημείωσε ότι οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά τους τελευταίους μήνες χαρακτηρίστηκαν από την ενίσχυση των γεωπολιτικών εντάσεων και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που βάθυναν την ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, έδωσαν περισσότερο ατμό στις τιμές των πρωτογενών γεωργικών προϊόντων και των βιομηχανικών πρώτων υλών και επιβάρυναν περαιτέρω τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Όπως και στις περισσότερες άλλες χώρες, ο πληθωρισμός στη Σερβία παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, ανερχόμενος σε 9,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, εξακολουθώντας να οδηγείται κυρίως από την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αναφέρει η τράπεζα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της NBS, η Εκτελεστική Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει πτωτική πορεία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και πιθανότατα θα επιστρέψει εντός της ζώνης ανοχής του στόχου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, και στη συνέχεια θα συνεχίσει να επιβραδύνεται μέχρι το τέλος του ορίζοντα προβολής.

Παρά τις αρνητικές επιδράσεις που προκάλεσε η σύγκρουση στην Ουκρανία στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι περισσότεροι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας στο εσωτερικό συνέχισαν να καταγράφουν δυναμική ανάπτυξη το α’ τρίμηνο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της SORS, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο, ανέφερε το εκτελεστικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι, παρά το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, αναμένει ότι η σερβική οικονομία θα επεκταθεί περαιτέρω την επόμενη περίοδο, αν και η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα μπορούσε να είναι κάπως χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Κίνδυνο «κόπωσης» της Δύσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπει η Μπέρμποκ

admin

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει έλλειψη ενότητας μεταξύ των χωρών της Δύσης

admin

ΜέΡΑ25: Προ των πυλών το 5ο μνημόνιο – Πώς θα το αποφύγουμε

admin

ΕΟ ΚΚΕ για ανεμογεννήτριες στην Κρήτη: Σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

admin

Πού πάμε ως Ευρώπη;

admin

«Βόμβα» στη Βοσνία: Οι Σερβοβόσνιοι ζητούν διάλυση της χώρας

admin

Σάντσεθ: Η Ισπανία ως βασική εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο

admin

Αγρότες: «Πράσινο φως» από την ΕΕ για μεταφορά πόρων της ΚΑΠ – Κάλυψη αυξημένου κόστους παραγωγής

admin

Σχολεία: Ξεκινά η υποβολή προσφορών για εξοπλισμό ρομποτικής – Προϋπολογισμός 30 εκατ. ευρώ

admin

Σερβία: Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για την ένταξη στην ΕΕ

admin

Επιτροπή: Καμία πρόοδος στις αξίες της ΕΕ και τη δημοκρατία στην Ουγγαρία

admin

Τέσσερις χώρες της ΕΕ ζητούν τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

admin