Image default
Οικονομία

Πάουελ (Fed): Ο έλεγχος του πληθωρισμού δεν θα είναι εύκολος

Ο πρόεδρος της Federal Reserve,Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιο οικονομικό πόνο, αλλά παραμένει η πρώτη του προτεραιότητα.

Ο Πάουελ είπε ότι δεν μπορούσε να υποσχεθεί μια λεγόμενη ήπια προσγείωση για την οικονομία καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τις αυξήσεις των τιμών που πλησιάζουν τον ταχύτερο ρυθμό τους εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

«Έτσι, μια ήπια προσγείωση απέχει, στην πραγματικότητα μόλις επιστρέφουμε στο 2% του πληθωρισμού, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή την αγορά εργασίας. Και είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχεις τώρα, για μερικούς λόγους», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στο Marketplace.

Σημείωσε ότι με μια σφιχτή αγορά εργασίας που ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς, η αποφυγή μιας ύφεσης που συχνά ακολουθεί την επιθετική αυστηροποίηση της πολιτικής θα είναι μια πρόκληση. «Οπότε θα είναι δύσκολο, δεν θα είναι εύκολο. Κανείς εδώ δεν πιστεύει ότι θα είναι εύκολο», είπε. «Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μονοπάτια… για να φτάσουμε εκεί».

Οι παρατηρήσεις δημοσιεύτηκαν την ίδια ημέρα που η Γερουσία επιβεβαίωσε με συντριπτική πλειοψηφία τον Πάουελ για δεύτερη θητεία, μια κίνηση που έγινε σχεδόν επτά μήνες αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέβαλε για πρώτη φορά την υποψηφιότητά του.

Στην κορυφή της λίστας για τις προτεραιότητές του για τη δεύτερη θητεία θα είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού των τιμών που τον Απρίλιο κυμάνθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,2%, ακριβώς από το υψηλό άνω των 40 ετών που καταγράφηκε τον Μάρτιο.

Η Fed ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα που ακολούθησε μια αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας τον Μάρτιο. Οι αγορές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς που ορίζει τα επιτόκια θα αυξήσει άλλη μια μισή μονάδα τον Ιούνιο και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο Πάουελ είπε ότι κατανοεί τον πρόσθετο πόνο που μπορεί να προκαλέσουν τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά είπε ότι η Fed πρέπει να ενεργήσει επιθετικά.

«Ο στόχος μας, φυσικά, είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να μπει η οικονομία σε ύφεση ή, για να το θέσω έτσι, με την αγορά εργασίας να παραμένει αρκετά ισχυρή», είπε. «Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε. Νομίζω όμως ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτύχουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Τίποτα στην οικονομία δεν λειτουργεί, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν χωρίς σταθερότητα τιμών».

-

Σχετικα αρθρα

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα – Πού καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Power Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ – Αίτηση εδώ στο vouchers.gov.gr

admin

Καύσιμα: Πως θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο την επιδότηση οι καταναλωτές

admin

WFP για επισιτιστική κρίση: Ωρολογιακή βόμβα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

admin

«Αλήθειες και ψέματα» από την Λαγκάρντ, στο κρίσιμο ραντεβού της Σίντρα

admin

Καπτ. Π. Γεωργουλόπουλος: «Όσες φορές και αν ξεκινούσα την καριέρα μου, πάντα τα φορτηγά θα διάλεγα»

fastpath

Α. Γεωργιάδης: Αυτόματα θα αφαιρείται από τους λογαριασμούς η ρήτρα αναπροσαρμογής

admin

Χρ. Σταϊκούρας: “Δε θα υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα”

admin

ΔΝΤ: Μεγάλο κενό αποταμίευσης στην Ελλάδα

admin

Ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων αναζητούν οι επενδυτές

admin

Power Pass: Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος – Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα

admin

Αργεί το Fuel Pass 2: Οι άτυχοι που δεν θα προλάβουν τις διακοπές

admin