Image default
Αγορές

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Ισχυρά κέρδη στο άνοιγμα

Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές- Ισχυρά κέρδη στο άνοιγμα

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (13/5), καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπαθούν να ανακτήσουν κάποιο έδαφος έπειτα από μια δύσκολη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται των κερδών, καθώς ανεβαίνουν κατά 1,9%, ενώ γενικότερα οι περισσότεροι κλάδοι καταγράφουν άνοδο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τις αυξήσεις επιτοκίων και τα «καυτά» στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία πυροδότησαν ανησυχίες ότι πλησιάζει μια πορεία επιθετικής αύξησης των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση» που μετριάζει τον πληθωρισμό χωρίς να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ο Stoxx 600 στην Ευρώπη ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με πτώση 13% από την αρχή του έτους.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις γεωπολιτικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία απείλησε την Πέμπτη με αντίποινα κατά της Φινλανδίας αφού οι Φινλανδοί ηγέτες είπαν ότι η χώρα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν ακόμα αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για κυρώσεις σε ευρωπαϊκές θυγατρικές της πλειοψηφικής κρατικής εταιρείας Gazprom. Η κίνηση ήρθε αφότου ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας ανέστειλε τις ρωσικές ροές στην Ευρώπη μέσω ενός βασικού σημείου εισόδου.

Στα μάκρο, ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβεβαιώθηκε στο 5,4% ετησίως τον Απρίλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 1,32% στις 430,02 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ ενισχύεται 1,44% στις 13.936,50 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,47% στις 6.297,46 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται ανοδικά 1,40% στις 7.335,44 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ανεβαίνει 1,26% στις 23.859 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 1,30% στις 8.306,55 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 0,89% στις 5.705,74 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Σχετικα αρθρα

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin