Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Σε τεντωμένο σκοινί…

Σε ιδιαίτερα νευρικούς ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστήριο την εβδομάδα που πέρασε καθώς τα νέα από τον πληθωρισμό κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να θεωρηθούν. Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων απότην FED για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν τιμολογηθεί στις υπάρχουσες εισηγμένες εκδόσεις σταθερήςαπόδοσης ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει να τιμολογείται και σε νέες εκδόσεις κρατικών και εταιρικών τίτλων.

Η αγορά αναμένει το προσεχές διάστημα η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια κέρδους, την απαιτούμενη απόδοση νέωνεπενδύσεων αλλά και την χρηματοδότηση εγχειρημάτων εξαγορών.

Εκτός από το κόστος χρήματος η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών επιδρώντας στην θεωρητική δίκαιη τιμή τους περιορίζοντας έτσι το δυνητικό ανοδικό περιθώριο. Την ίδια στιγμή η σημαντική πτώση που επικρατεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων δημιουργεί σοβαρά απόνερα και φόβους εξάπλωσης των πιέσεων και στις οργανωμένες αγορές. Αν και η Παρασκευή ήταν μια ημέρα εκτόνωσης της πίεσης εντός και εκτός των τειχών, το χρηματιστηριακό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ασταθές καθώς καμία άλλη εξέλιξη δεν οδήγησε σε αποφόρτιση των εκκρεμοτήτων που οδηγούν αυτή την περίοδο τις επενδυτικές αποφάσεις και συντηρούν το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Το πρώτο σετ από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των εισηγμένων εταιριών αντανακλά την πίεση των περιθωρίων κερδοφορίας από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των α’ υλών σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα το είδος της εταιρίας. Η δραστηριότητα δείχνει να μην έχει επηρεαστεί ενώ η ρευστότητα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα οι εισηγμένες και δη οι εμπορικές εταιρίες θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλλημα «μερίδιο αγοράς ή κερδοφορία» αφού το κόστος πωληθέντων θα αρχίσει να γίνεται απαιτητικό ως προς τις εξοικονομήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ικανότητες ή πλεονεκτήματα προς τους πελάτες ή τους
προμηθευτές. Τα δύσκολα επομένως είναι μπροστά και επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής μετοχών που θα λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοοικονομικές αντοχές, την επιλογή μιας φόρμουλας διαχείρισης που θα προστατεύει το κύκλο εργασιών και παράλληλα θα αφήνει κάποια ικανοποιητική κερδοφορία καθώς και το ιστορικό αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο παρελθόν.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε από τις 850 μονάδες το οποίο διατήρησε τις ιδιότητες του ως επίπεδο στήριξης της Αγοράς. Η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα ωστόσο μια πρώτη αντίδραση επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του επιπέδου. Το τεχνικό ζητούμενο για να γυρίσει η τάση σε ανοδική είναι οι 887 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Προς το παρόν κανένας τεχνικός δείκτης δεν έχει δώσει σήμα αγορών, τα ωριαία διαγράμματα έχουν αποφορτιστεί από τις έντονες υποτιμήσεις ενώ οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας βρίσκονται σε ουδετερότητα. Το θετικό σενάριο για την αγορά θα ήταν μια αργή πλάγια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα καθώς η προσφορά δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.
Αντίθετα η διάσπαση των 850 μονάδων θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων. Η ετυμηγορία για την πορεία της τάσης την επόμενη εβδομάδα είναι οριακά υπέρ των αγοραστών υπό την αίρεση της διατήρησης του επιπέδου των 850 μονάδων.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και οι παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιριών συνεχίζονται
επιβραδύνοντας ρυθμό την προσεχή εβδομάδα. Στις κυριότερες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν αυτές των Φουρλή (17/05) και Frigoglass (19/05), ενώ ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διοργανώνει «ημέρα επενδυτών» την προσεχή Δευτέρα.

Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις των πρώτων στοιχείων για το ΑΕΠ του α’ τρίμηνο στην Ευρώπη την προσεχή Τρίτη καθώς και στοιχείων πληθωρισμού Απριλίου σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη την προσεχή Τετάρτη. Επισημαίνεται τέλος ότι την
ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Μάιο.

Ανάλυση
Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin