Image default
Επιχειρήσεις

Electobox: Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που γεννήθηκε στην «καρδιά» της πανδημίας (pics)

Η δυνατότητα της απομακρυσμένης ψήφου ήταν μια ανάγκη η οποία δημιουργήθηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, στην γενικότερη προσπάθεια για την «αναχαίτιση» της πανδημίας – μαζί με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το 2020.

Στην πορεία έγινε, όμως, κατανοητό ότι το on line voting ανήκε ίσως σε όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν συμβεί αρκετά χρόνια… πριν, για να διευκολύνουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών στο όνομα της ψηφιοποίησης που «άργησε» να έρθει στην Ελλάδα.

Ταχύτητα, εξοικονόμηση χρόνου, αποφυγή ταλαιπωρίας και πολλών μετακινήσεων, αξιοπιστία, ήταν τα ζητούμενα και μια ελληνική start up το πέτυχε, σχεδιάζοντας, υλοποιώντας και καθιερώνοντας μια καινοτόμα πλατφόρμα που ακριβώς παρέχει όλα αυτά…

”Στην ομάδα του electobox, έχουμε αναπτύξει μία καινοτόμα τεχνολογία ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.

Ιδρυθήκαμε μέσα στην καρδιά της πανδημίας, το 2020, από μια ομάδα επιστημόνων πληροφορικής. Εργαστήκαμε σκληρά και αναπτύξαμε μία ασφαλή εφαρμογή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών η οποία χρησιμοποιεί πολύ προχωρημένη κρυπτογραφία για να διασφαλίσει το αδιάβλητο και την μυστικότητα των ψήφων.

Κορυφαίοι ή μεγάλοι φορείς όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, o Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ελ. Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», η Πανελλήνια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδας και πολλοί άλλοι εμπιστεύτηκαν το electobox για να διεξάγουν τις εκλογικές τους διαδικασίες εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, με απόλυτη ασφάλεια.

Νίκος Τσουνής

Επίσης, το electobox επιλέγουν εργατικές και εργοδοτικές ενώσεις, NGOs, αθλητικοί και πολιτιστικοί φορείς και Δήμοι.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια και παρά τις αντίξοες συνθήκες της περιόδου αυτής, το electobox καταξιώθηκε ως μια μεγάλη και αξιόπιστη ιδιωτική πλατφόρμα ηλεκτρονικών εκλογών στην Ελλάδα…”, εξηγεί στο newmoney ο Διευθυντής Πωλήσεων της electobox Νίκος Τσουνής.

Πρόκειται για μια ελληνική start up της οποίας τα εμπορικά έσοδα εμφανίζουν σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αν και «…μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κάποια χρηματοδότηση, αλλά κάτι τέτοιο είναι στα μελλοντικά μας σχέδια», όπως προσθέτει.

– Πολλές φορές είναι ίσως δικαιολογημένη η επιφύλαξη της κοινωνίας γύρω από την αξιοπιστία ενός συστήματος ηλεκτρονικών εκλογών. Τι απαντάτε στο ερώτημα αυτό;

«Είναι αναμφισβήτητα δικαιολογημένη μια εκ πρώτοις κοινωνική δυσπιστία σε κάθε τεχνολογική αλλαγή.

Θυμηθείτε πριν μερικά χρόνια την επιφύλαξη γύρω από την ηλεκτρονική τραπεζική, το e-banking. Σήμερα όχι μόνο είναι καθολικά αποδεκτή αλλά χρησιμοποιείται και από μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες ίσως να μην είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένες με το διαδίκτυο.

Η απάντηση στο ερώτημά σας είναι αποκλειστικά μία. Η τεχνολογία. Προηγμένοι αλγόριθμοι και εξελιγμένοι ισχυροί κώδικες κρυπτογράφησης αποτελούν τις εγγυήσεις μιας αδιάβλητης και αξιόπιστης ψηφοφορίας.

Τομείς, που ομολογώ ότι ούτε απλοί είναι, ούτε εύκολα βατοί. Εμείς για παράδειγμα, το επιστημονικό μας δυναμικό, έχουμε πραγματοποιήσει μια πολύ μεγάλη επένδυση στον τομέα αυτό, έχοντας αναπτύξει μια πλήρως όχι μόνο λειτουργική αλλά και θωρακισμένη πλατφόρμα, δοκιμασμένη μάλιστα με έγκριτα penetration tests.

Όποιος λοιπόν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά, και μάλιστα αν μπορεί να παράσχει και κρυπτογραφικές αποδείξεις και όχι μόνο τα επικαλείται φραστικά, μπορεί να εγγυηθεί το τελικό αποτέλεσμα».

– Οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι μία τεχνολογική καινοτομία που αλλάζει τον παραδοσιακό τρόπο που μέχρι τώρα βλέπαμε τις εκλογές. Από την μέχρι στιγμής εμπειρία σας, νομίζετε ότι η κοινωνία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή τη νέα πραγματικότητα;

«Πράγματι, κι εμείς οι ίδιοι όταν ξεκινήσαμε το electobox πριν μόλις δύο χρόνια, ποτέ δεν περιμέναμε τόσο ευρεία κοινωνική αποδοχή μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο. εκατοντάδες φορείς, εργοδοτικοί, επαγγελματικοί, συνδικαλιστικοί, πολιτιστικοί κ.λπ. με δεκάδες χιλιάδες μέλη, που μας εμπιστεύτηκαν τις εκλογές τους, έδειξαν με την στάση τους ότι η κοινωνία είναι πιο έτοιμη από ότι νομίζουμε να σπάσει κατεστημένα ταμπού και προκαταλήψεις, περνώντας στην ψηφιακή εποχή.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρούμε και διεθνώς. Ο θεσμός των ηλεκτρονικών εκλογών αναπτύσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα που σε λίγο χρόνο θα υποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εκλογές όπως παραδοσιακά τις ξέραμε.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο το electobox μετά από μια εξαιρετικά πετυχημένη πορεία μέσα στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να διεισδύσει στην διεθνή αγορά.

Ήδη, έχουμε ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς μας και τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε το electobox να πρωταγωνιστήσει και στις αγορές διεθνώς.».

– Σε μία πορεία προς το μέλλον, πόσο εφικτό είναι μια πλατφόρμα όπως για παράδειγμα το electobox να διεξάγει μια καθολική ψηφοφορία σε εθνικό επίπεδο; Μια ψηφοφορία βουλευτικών εκλογών για παράδειγμα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής συμμετοχικής δημοκρατίας, αυτής της ψήφου μέσω διαδικτύου. Η τεχνολογία που υπάρχει διαθέσιμη σήμερα καθιστά δυνατή την ασφαλή ηλεκτρονική ψηφοφορία σε αρκετά σημαντικές εκλογικές διαδικασίες και θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την Δημοκρατία του μέλλοντος.

Για παράδειγμα οι διοικήσεις πολλών φορέων και οργανισμών μεγάλου κύρους και κρίσιμης σημασίας της χώρας μας έχουν εκλεγεί με το electobox.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η υπάρχουσα τεχνολογία είναι πλήρως έτοιμη για την καθολική ηλεκτρονική ψήφο σε Εθνικό επίπεδο. Η πλήρης κατάργηση του χάρτινου ψηφοδελτίου στις Εθνικές Εκλογές απαιτεί περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και βελτίωση των σημερινών πρωτοκόλλων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η εποχή, όμως, των ηλεκτρονικών Εθνικών Εκλογών δεν θα αργήσει να έρθει. Και θα έρθει μέσα από την έρευνα και τις καινοτομίες εταιρειών σαν το electobox, οι οποίες εξειδικεύονται και επενδύουν συνεχώς στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.».

Διαβάστε περισσότερα  

CNBC: Επενδυτές μην πανικοβάλλεστε – Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για αγορές στα χρηματιστήρια

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει απόβαση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»

Η «σφαγή» των μετοχών: Περισσότερα από $7 τρισ. εξαϋλώθηκαν έως σήμερα στη Wall Street

Σχετικα αρθρα

Intralot: Από την Τετάρτη 1 Ιουνίου παύει η διαπραγμάτευση 3,72 εκατ. μετοχών

admin

Πλαστικά Θράκης: Από 3/6 η καταβολή μερίσματος €0,154 ανά μετοχή

admin

Ψάλτης (Alpha Bank): Μέρισμα 20-30% από τα κέρδη του 2023

admin

Lamda Development: Ο Emmanuel Bussetil αντικαθιστά τον Φώτιο Αντωνάτο ως μη εκτελεστικό μέλος

admin

Aegean: Αυξημένη δυναμική δείχνουν οι προκρατήσεις για το καλοκαίρι

fastpath

Βetarades: Οι στοιχηματικές εταιρείες που βραβεύτηκαν για το 2022

admin

Intralot: Ακύρωση ιδίων μετοχών και συνακόλουθη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου

admin

Στάσσης: Επιδείξαμε αντοχή παρά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το πρώτο τρίμηνο του 2022

admin

Epsilon Net: Από 31 Μαΐου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

admin

Πλαστικά Θράκης: Από τις 3/6 η καταβολή του υπολοίπου μερίσματος ύψους €0,15 ανά μετοχή

admin

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 125,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

fastpath

Εμφιαλωμένο νερό: Διευκρινίσεις για το τέλος ανακύκλωσης

fastpath