Image default
Επιχειρήσεις

ΕΣΑ: Το λιανεμπόριο απορρόφησε τις ανατιμήσεις

Τα εμπορικά καταστήματα απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων, υποστηρίζει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, σχολιάζοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, αναδεικνύει ότι η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021-2022 αγγίζει το 10,2%, ενώ οι κύριοι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός τροφίμων, αυτοκινήτων και καυσίμων δεν ξεπερνούν το 4,2%».

Παρόλη την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορικών και πρώτων υλών, φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ότι το λιανεμπόριο και κλάδοι όπως παραδείγματος χάριν η ένδυση & η υπόδηση, που κατέγραψαν άνοδο τιμών μόνο 1,6% ετησίως, δεν μετέφεραν το κόστος στον καταναλωτή, επισημαίνουν οι έμποροι.

«O ισχυρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας για άλλη μια φορά “βάζει πλάτη” στα δύσκολα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΣΑ.

Κόβουν αγορές οι καταναλωτές

Την ίδια στιγμή, με μελανά χρώματα σκιαγραφεί την κατάσταση που διαμορρφώνεται για τα εμπορικά καταστήματα. Όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, η τάση του 75% των καταναλωτών να αναβάλλουν την αγορά προσωπικών αντικειμένων, ρούχων ή ειδών οικιακής χρήσης λόγω μη διαθέσιμου εισοδήματος και η απόφαση του 41% να αποφύγει να κάνει αγορές προκειμένου να δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται πτωτικοί τζίροι, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την αγωνία των συναδέλφων να συγκρατήσουν τις τιμές σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Τέλος, ο ΕΣΑ τονίζει ότι «θα διεκδικήσει παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργεί ο συνδυασμός μειωμένων πωλήσεων και αυξημένου κόστους λειτουργίας, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σχετικα αρθρα

Κέκροψ: Μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά €2,97 εκατ. για συμψηφισμό ζημιών

admin

ΕΥ: Ευέλικτο ωράριο με μια επιπλέον εβδομάδα άδειας για το προσωπικό της

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:Την 1η Ιουλίου η καταβολή οφειλόμενων τόκων σε ομολογιούχους

admin

Q&R: Ανέλαβε νέο έργο πληροφορικής για το Υπουργείο Εξωτερικών

admin

ΣΕΠΕΕ: Αύξηση πωλήσεων και εξαγωγών ενδυμάτων το α’ 4μηνο 2022

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 1η Ιουλίου η καταβολή των τόκων του εταιρικού ομολόγου

admin

Αδελφοί Σαράντη – Estee Lauder: Διαζύγιο… χωρίς μακιγιάζ μετά από 21 χρόνια

admin

Χρηματιστήριο: Ενδεχόμενο επιτυχούς κίνησης προς τις 850 μονάδες

admin

Από σήμερα οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις του Πολιτισμού

admin

Γιώτης: Οι νέες επενδύσεις της ιστορικής εταιρείας και το ενδιαφέρον στη βόρεια Αφρική (pics)

admin

Ραντεβού διεθνών επιχειρηματικών αγγέλων με 20 ελληνικές startups στην Αθήνα

admin

Real Consulting: Πώς ανεβάζει τον πήχη έναν χρόνο μετά την είσοδό της στην ΕΝ.Α.

admin