Image default
Αγορές

Πάτησε «γκάζι» η Wall Street-«Καύσιμα» τα μάκρο και η Fed

Πάτησε «γκάζι» η Wall Street-«Καύσιμα» τα μάκρο και η Fed

Ένα σημαντικό μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών κατάφερε να «απορροφήσει» σήμερα (17/5) η Wall Street, έχοντας ως «συμμάχους» τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία και την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινήθηκε ανοδικά κατά 1,34% στις 32.654,59 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη 2,02% στις 4.089 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,76% στις 11.984,52 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έκανε κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η κεντρική τράπεζα θα «κυνηγήσει» τα υψηλότερα επιτόκια έως ότου αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. Η δήλωση αυτή δημιουργεί μεν «πονοκέφαλο» για την υπερβολική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed, ωστόσο ευχαριστεί τους επενδυτές ως προς τη σιγουριά της τράπεζας ότι μπορεί να διαχειριστεί τα υψηλά επιτόκια, χωρίς να πλήξει την αμερικανική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ο Πάουελ επιβεβαίωσε πως έρχονται τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης η κάθε μία για τις επόμενες συνεδριάσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Στα μάκρο της ημέρας, ανοδικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο 1,1% σε μηνιαία βάση έναντι ανόδου 0,5% που αναμενόταν.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Απρίλιο, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,4% εξαιρουμένων των δαπανών για αυτοκίνητα. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, δείχνοντας ότι οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,4% αντί για 0,7% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Στο «κόκκινο» το πετρέλαιο

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης για τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες «γύρισαν» στα αρνητικά πρόσημα μετά την αρχική τους άνοδο σε υψηλό επτά εβδομάδων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε η είδηση ότι οι ΗΠΑ θα χαλαρώσουν μέρος των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Περαιτέρω πιέσεις στον «μαύρο χρυσό» άσκησαν οι νέες δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έκανε λόγο για αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 1,6% και έκλεισε στα 112,40 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent υποχώρησε κατά 2% στα 111,93 δολάρια το βαρέλι.

Νέα άνοδος για τον χρυσό

Ανοδικά έκλεισαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τα συμβόλαια του χρυσού, επεκτείνοντας την ανάκαμψη από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Το πολύτιμο μέταλλο έλαβε ώθηση από την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου.

Πιο αναλυτικά, το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές έχοντας προσθέσει περίπου 0,3% στην αξία του, με την τιμή του στα 1.818,9 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 21,750 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κατέγραψε άνοδο 1,4% στα 4,25 δολάρια η λίβρα.

 • Wall Street
 • αύξηση επιτοκίων
 • πληθωρισμός
 • Πάουελ
 • FEDERAL RESERVE
 • λιανικές πωλήσεις
 • χρυσός
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  Σχετικα αρθρα

  Τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street-Εκτός bear market ο S&P 500

  admin

  Η καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου τριμήνου για τις ευρωαγορές

  admin

  Πρόσω ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο η Wall Street

  admin

  Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές- Υπό αξιολόγηση οι προοπτικές ύφεσης

  admin

  «Πράσινες» οι ασιατικές αγορές με τεχνολογική ώθηση

  admin

  Επικράτησαν οι αγοραστές στη Wall Street- Πρωταγωνιστής ο Nasdaq

  admin

  Σε χαμηλό άνω του ενός έτους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Δείγματα αντίδρασης στη Wall Street- Στόχος τα εβδομαδιαία κέρδη

  admin

  Ευρωαγορές: Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα υπό το φόβο ύφεσης

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Παραμένουν οι ανησυχίες ύφεσης

  admin

  Ο Πάουελ έφερε έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

  admin

  Τέλος στο ανοδικό σερί των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στις ΗΠΑ

  admin