Image default
Πολιτική

Υπουργείο Εργασίας: «Κανείς δεν κλείνει» το «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού κινδυνεύει να κλείσει», τόνισε χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γιαννόπουλος, με το υπουργείο Εργασίας να απαντά με ανακοίονωσή του ότι «κανείς δεν κλείνει αλλά δεν μένει χωρίς κανόνες». Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να δημιουργηθούν οι προδιαγραφές προστασίας των μονάδων αυτών.

Αναλυτικότερα:

«Για πρώτη φορά ορίζουμε αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ). Πρόκειται για τις μόνες δομές που δεν είχαν κανόνες λειτουργίας, σε αντίθεση π.χ. με τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κτλ.

Ειδικότερα, μετά από δεκαετίες νομικού κενού στην προστασία των ανηλίκων εντός των δομών, με Υπουργική Απόφαση καλύπτουμε ένα μεγάλο ρυθμιστικό κενό στην παιδική προστασία, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει την ιδρυματική φροντίδα σε μέσο αποϊδρυματοποίησης για κάθε παιδί που στερήθηκε την οικογένειά του. Στους σκοπούς των ΜοΠΠ, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των παιδιών σε οικογενειακό περιβάλλον και επιβάλλεται η τακτική αναθεώρηση από κοινωνικούς λειτουργούς της δυνατότητας οικογενειακής αποκατάστασής τους.

Αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης. Πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια μας να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα, απευθυνθήκαμε σε ολόκληρη την κοινωνία και ζητήσαμε την συμμετοχή της. Οι προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ), τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο του 2022 στο www.paidi.gov.gr Η δημόσια διαβούλευση, διήρκησε ένα μήνα και συμμετείχαν αρμόδιοι φορείς παιδικής προστασίας όπως η Unicef, o Συνήγορος του παιδιού, οι Περιφέρειες, ΣΚΛΕ κ.ά. αλλά και πολίτες.

Όλες οι απόψεις που κατατέθηκαν αξιολογηθήκαν και πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν, ώστε να διασφαλιστεί επιτέλους η εύρυθμη λειτουργία των δομών, η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στα παιδιά με την στελέχωση του κατάλληλου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, φροντιστές κ.ά.) και φυσικά η ταχύτερη δυνατή αποϊδρυματοποίηση τους. Για πρώτη φορά, με απόλυτη διαφάνεια δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας.

Με τη νέα Υπουργική Απόφαση όλες οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας, οφείλουν να παρέχουν σε κάθε παιδί, την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πλέον κάθε ΜοΠΠ οφείλει, για όσο διάστημα φιλοξενεί τα παιδιά, να διασφαλίζει τα δικαιώματα τους, ώστε αυτά να συμμετέχουν και να έχουν ενεργό ρόλο στα θέματα που τα αφορούν και κυρίως μεριμνά έμπρακτα για την τοποθέτηση των ανηλίκων σε κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, σε όλες τις δομές παρέχεται μεταβατική περίοδος διάρκειας ενός έτους, με σκοπό να προσαρμοστούν στις νέες προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Σε περίπτωση που μια δομή για τον οποιοδήποτε λόγο αδυνατεί να προσαρμοστεί, είμαστε εδώ για να ακούμε τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν και να μπορούμε να βοηθήσουμε.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση, μέσω προγραμμάτων, όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης εφήβων, προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά που μένουν σε ορφανοτροφεία, πιο ομαλά στην κοινωνία».

Υπενθυμίζεται πως μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου του Κώστα Γιαννόπουλου ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στα social media με τους χρήστες να τονίζουν μεταξύ άλλων πως «ενα πράγμα λειτουργούσε σωστά και ακέραια σε αυτό τον τόπο και το μόνο που μπορέσατε να κάνετε είναι να το πάτε για κλείσιμο». Μάλιστα το χάσταγκ «#χαμογελο_του_παιδιου», είναι πρώτο trend στο Twitter από χθες, με πάνω από 28.800 σχόλια.

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά tweets:

και τι θα μεινει για το μελλον αν δεν κανουμε οτι μπορουμε για να βλεπουμε κ να ακουμε το χαμόγελο ενος παιδιου#χαμογελο_του_παιδιου

— ε.κουμουνδουροπουλου (@roulla72) May 16, 2022

Στα 27 χρόνια λειτουργίας του, το #χαμογελο_του_παιδιου έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά και το έργο που έχει παράξει είναι μοναδικό για τη χώρα. Τώρα, προσπαθούν να το κλείσουν αυτοί που καταστρέφουν οτιδήποτε αναπληρώνει τη δική τους ανεπάρκεια. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

— Christos Roukos (@christosroukos) May 16, 2022

Έχω μαθητές από το χαμόγελο ξέρω τι υπεύθυνη δουλειά γίνεται, το χαμόγελο των παιδιών σας εντός κ εκτός δομών…. είμαστε στο πλευρό σας…#χαμογελο_του_παιδιου

— Ioanna Sterg. (@agnister11) May 16, 2022

Το #χαμογελο_του_παιδιου είναι ένας οργανισμός που πρέπει να στηριχτεί κυριολεκτικά από τους πάντες. Μιλάμε για παιδιά και όταν κάτι έχει να κάνει με παιδιά, τα μόνα που μετράνε είναι η φροντίδα, η προστασία και η ευημερία τους.

— Christos Roukos (@christosroukos) May 16, 2022

Άλλοι κάνουν τα πάντα για να χαρίσουν ενα χαμόγελο στα παιδιά

Κ άλλοι παλι κάνουν τα πάντα για να το σβήσουν …..#χαμογελο_του_παιδιου

— Warrior_Dad_🛡️⚔️🛡️ (@Warrior_Dad_) May 16, 2022

        

Ειδήσεις σήμερα:

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Πελόζι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Σοκ από την περιγραφή 24χρονου στη δίκη Λιγνάδη: «Έμεινα στο σπίτι του από ανάγκη, με βίασε δύο φορές, είχα παγώσει»

Πούτιν: Η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οικονομική «αυτοκτονία»

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Με κομμένη την ανάσα αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στην Ιταλία

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέχθηκε «πρόταση» να κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ – Δείτε το βίντεο

admin

Μπακογιάννης: Στόχος να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη ως το τέλος του έτους

admin

Δένδιας για Τουρκία και Ρωσία: Η αλήθεια είναι η απάντηση στις «γκαιμπελικές» πρακτικές

admin

Συρίγος σε ΣΚΑΪ: Αντιστροφή πραγματικότητας από τον Ακάρ – Ο Ερντογάν θα γίνει πιο επιθετικός

admin

Ελληνοτουρκικά: Με fake news και απειλές Ακάρ απαντά η Άγκυρα στην ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

admin

Αναστασιάδης στη Ν. Υόρκη προς ομογένεια: «Κρατήστε τη σημαία της Ελλάδας και της Κύπρου μας ψηλά»

admin

Δένδιας: Απέναντι σε «γκαιμπελικές» πρακτικές, η μόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας

admin

Εξοργιστικός Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα … αυτοάμυνας – Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες

admin

Σκρέκας σε ΣΚΑΪ: Με βάση την περσινή κατανάλωση θα δοθεί το μπόνους εξοικονόμησης

admin

Ηλεκτρικό ρεύμα – Σκρέκας: Αυτοί οι καταναλωτές θα λάβουν το μπόνους εξοικονόμησης των €50

admin

Η αποδόμηση των ψεμάτων Ερντογάν από τον Μητσοτάκη και το μήνυμα στα τουρκικά

admin