Image default
Πρώτο Θέμα

Το “ρωσικό” Άγιο Όρος, η διείσδυση και οι υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος…

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στη χώρα και τον λαό της, πρόσωπα που μεταφέρουν το μήνυμα της Ρωσίας στο Άγιο Όρος και -μέσω αυτού- σε διάφορες μητροπόλεις της χώρας, φαίνεται ότι ετοιμάζονται για μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη την «πολεμική ατμόσφαιρα» μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία το τριήμερο 27-29 Μαΐου αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Η ένταση ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Πατριαρχείο Μόσχας έφτασε στα ύψη μετά την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας το 2019 στην Ουκρανική εκκλησία από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να ακολουθήσουν απειλές και κατηγορίες προς το πρόσωπο του Πατριάρχη από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και τον ίδιο τον Πούτιν. 

Τι υποδοχή άραγε ετοιμάζουν οι «εντολοδόχοι» του Πούτιν; Από το αποτελέσματα που θα έχει η επίσκεψη και από τα μηνύματα που θα στείλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και οι ενέργειες για την προστασία της αγιορείτικης μοναστικής κοινότητας από την κυβέρνηση, με δεδομένο το πλήθος των καταγγελιών για την απροκάλυπτη πλέον δράση υπερεθνικιστών, Κοζάκων και άλλων ρωσικών στοιχείων στο Αγιο Ορος. Ενίοτε μάλιστα, με σημαίες και λάβαρα τα οποία χρησιμοποιούνται και σε πορείες υπερεθενικιστών ρατσιστών στη Μόσχα. 

«Πλούσιοι Ρώσοι και οι αποκαλούμενοι ολιγάρχες πάντα έρχονταν στο Αγιον Ορος. Όλοι το ξέρουν αυτό, όχι μόνο εγώ. Έχουν χαρίσει πολλά χρήματα σε μερικά μοναστήρια, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία τους, ούτε οι δωρεές τους ήταν τυχαίες» δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, στη γερμανική εφημερίδα Βild. 

«Ρώσοι και φιλορώσοι έχουν καταλάβει το μοναστήρι μας εδώ και χρόνια και καμία κυβέρνηση ή Αρχή δεν τολμά να κάνει κάτι» πρόσθεσε. «Ενημερώσαμε τις ελληνικές αρχές για την παράνομη άφιξη ταχύπλοων, τα οποία ουδέποτε ελέγχονται από την ακτοφυλακή, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα σκάφη. 

Ο λιμενάρχης ενημέρωνε τους κατόχους τους κάθε φορά που τα πλοία της Ακτοφυλακής έκαναν περιπολία ή ετοιμάζονταν να επέμβουν. Όταν η Αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής της τοπικής ακτοφυλακής, εντοπίστηκαν κάποιες γυναίκες που είχαν ξεβραστεί στην ακτή. Εάν θυμάμαι καλά, ήταν από την Ουκρανία» κατήγγειλε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου. 

Αυτά είναι όσα φαίνονται και καταγγέλλονται στο Αγιον Ορος. Ωστόσο υπάρχουν και πράγματα που δεν φαίνονται, αλλά μαθαίνονται, με στοιχεία και ονόματα, που αφορούν όλη τη χώρα. Τα στοιχεία υπάρχουν σε εκθέσεις των ελληνικών αρχών και συμπληρώνονται από πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Protagon για τη δράση του ρωσικού δικτύου, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τοπικές κυρίως πηγές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πέρα από την υπό κατάληψη Μονή Εσφιγμένου, η ρωσική επιρροή εντοπίζεται κυρίως στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, με ηγούμενο τον ρωσικής καταγωγής Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο. Η Μονή Παντελεήμονος θεωρείται «κόμβος» και «σημείο διακλάδωσης» για τις ρωσικές επιδιώξεις και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη Ρωσική Πρεσβεία. Μια από τις επαφές του Αρχιμανδρίτη Ευλόγιου στη Θεσσαλονίκη ήταν στη λίστα των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τη χώρα μας. 

Ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου, ενώ η διαδικασία εκλογής του, το 2016, είχε την ενεργό στήριξη του Κρεμλίνου. Βασικός χρηματοδότης της Μονής είναι η Gazprom. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στελέχη της την επισκέπτονται τακτικά. Η Gazprom εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν το 2019 από φωτιά που ξέσπασε στις γεννήτριες, ενώ η εταιρεία Magistral, θυγατρική της Gazprom, προσφέρθηκε να ενισχύσει με τον οβολό της το Μετόχι της Μονής στην Κωνσταντινούπολη.

Από το 2011 έχει ιδρυθεί στη Μόσχα το «Ίδρυμα Υποστήριξης της Μονής Παντελεήμονος» από τον τότε Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στους δωρητές του ιδρύματος περιλαμβάνονται ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλα μεγάλα ονόματα της Ρωσίας. 

Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπέγκλοφ και ο πρώην κυβερνήτης (και βετεράνος της KGB) Γκεόργκι Πολταβτσένκο, τον οποίο μετακίνησε το 2018 ο Πούτιν από τη θέση του κυβερνήτη και τον τοποθέτησε πρόεδρο στην κολοσσιαία ναυπηγική εταιρεία USC. Η USC βρέθηκε τον Απρίλιο στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων. 

Η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στην Αθωνική Πολιτεία έγινε το 2005, όταν ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισκέφθηκε τη Μονή Αγίου Παντελεήμονος και ανέβηκε στο διάσημο καμπαναριό που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη καμπάνα του Αγίου Όρους, βάρους 13 τόνων, που όταν χτυπάει λέγεται ότι ακούγεται ως τον Πολύγυρο, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Εξέχουσα θέση στη λίστα των χορηγών του Ιδρύματος της Μονής Παντελεήμονος κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παιδικοί φίλοι του Πούτιν. Μαζί προπονούνταν στο τζούντο, στην Αγία Πετρούπολη, και ακόμα και σήμερα λέγεται ότι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο άθλημα.

Διείσδυση του ρωσικού στοιχείου εντοπίζουν οι εκθέσεις των ελληνικών αρχών και στη Μονή Βατοπεδίου, όπου ηγούμενος είναι ο πολυσυζητημένος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, καθώς επίσης στις μονές Σίμωνος Πέτρας και Φιλοθέου. 

Σε ό,τι αφορά τη Μονή Βατοπεδίου, οι σχέσεις του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ με το Κρεμλίνο θεωρούνται εξαιρετικές και το ίδιο και η επαφή του με τον Πατριάρχη Μόσχας. 

Στην Ιερά Βατοπεδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές εγκαταβιούν ρώσοι μοναχοί. Το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ενώ τα έργα αποκατάστασης στον κεντρικό Ναό στις Καρυές ακολούθησαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Το ρωσικό ενδιαφέρον εστιάζεται και στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος, ένα από τα ισχυρά πρόσωπα του Αγίου Όρους που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας. Η Μονή περιγράφεται ως «στρατηγικά φιλορωσική» και φιλοξενεί κατά καιρούς ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας. 

Φιλορωσικό πρόσημο και προσωπικές σχέσεις με τον ρώσο Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και την οικογένειά του διατηρεί, από την πλευρά του, ο Ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος. Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας έχει επισκεφθεί δύο φορές στη Μονή, το 2020 και το 2021. 

Ο «Άγιος Βασίλειος» και το «Ορθόδοξο Fox News»

 Επιστρέφοντας στο κεφάλαιο της ρωσικής διείσδυσης, ιδιαίτερη περίπτωση χρηματοδότη του Αγίου Όρους αποτελεί και ο ακροδεξιός ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγεφ, ιδιοκτήτης του υπερσυντηρητικού ρωσικού καναλιού Tsargrad. Το δίκτυό του θεωρείται το ρωσικό ανάλογο του αμερικανικού Fox News ή «κάτι σαν Ορθόδοξο Fox News». 

Ο Μαλοφέγεφ, που έχει συνοδεύσει τον Πούτιν σε επισκέψεις του στο Αγιον Όρος, ίδρυσε το 2007 τον οργανισμό «Αγιος Βασίλειος ο Μέγας» που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ρωσίας και χρηματοδοτεί μέσω δωρεών Μονές της Αθωνικής Πολιτείας. Ο ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2014, κατηγορείται από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι επιχείρησε να στήσει, μέσω του πρώην στελέχους του αμερικανικού Fox News, Τζακ Χάνικ, δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, την περίοδο 2015-2016, για την προώθηση ρωσικής προπαγάνδας στη χώρα μας. 

Παρότι οι Αμερικανοί δεν αναφέρουν το όνομα του ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου, η Ηellas Net ανέφερε σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 5 Μαρτίου του 2022 (με αφορμή δημοσιεύματα για την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης στις 3 Μαρτίου) ότι «συνεργάστηκε με τον Tζακ Χάνικ κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και συγκεκριμένα από τις 2/2/2015 έως τις 29/2/2016». 

Το ελληνικό δίκτυο σημείωνε επίσης ότι «ο Χάνικ ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους τηλεοπτικούς παραγωγούς στις ΗΠΑ και για 15 χρόνια κορυφαίο στέλεχος του FOX NEWS, του πρώτου σε τηλεθέαση δικτύου στην αμερικανική αγορά». «Η συνεργασία μας στηρίχθηκε στον υψηλό βαθμό επαγγελματικής εμπειρίας του συγκεκριμένου και την αναζήτηση εκ μέρους μας μεταφοράς της εμπειρίας του στην οργάνωση και την ανάπτυξη του δικτύου της Ηellas Net. 

H συνεργασία διακόπηκε στις 29/2/2016 για λόγους αλλαγής των προτεραιοτήτων τόσο της εταιρείας μας όσο και του ιδίου. Καμία άλλη σχέση, συνεργασία ή εμπλοκή της Ηellas Net με οποιονδήποτε άλλον αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», κατέληγε το δελτίου Τύπου της Ηellas Net. Αυτά συνέβησαν τον Μάρτιο. 

Ένα μήνα μετά, στις 6 Απριλίου του 2022, εκδόθηκε νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από την οποία μαθαίνουμε ότι ο Χάνικ κατηγορείται ότι βοήθησε τον Μαλοφέγεφ να μεταφέρει 10 εκατ. δολάρια σε έλληνα «επιχειρηματικό συνεργάτη» (Greek business associate), ο οποίος δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση, με σκοπό να αγοράσει για λογαριασμό του τηλεοπτικό δίκτυο και στη Βουλγαρία, ώστε να μην φαίνεται ως αγοραστής ο Μαλοφέγεφ αλλά ένας Έλληνας. Τα 10 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν το 2015, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, στον έλληνα «επιχειρηματικό συνεργάτη» μέσω τράπεζας του Τέξας και εταιρείας που ιδρύθηκε για να διευκολύνει τη συναλλαγή. 

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει το ρόλο που θα παίξει όλο αυτό το δίκτυο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις επικείμενες εκλογές. Τα σημάδια πάντως είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και θα πρέπει η όποια ελληνική κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει πολύ δραστικά αλλιώς μπορεί να βρεθούμε προ εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων που μπορεί να ξεκινούν από την επιδίωξη της ανεξαρτησίας του Αγίου Όρους και να συνεχίσουν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια… 

Με στοιχεία απο Protagon.gr

Σχετικα αρθρα

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Νέο καμπανάκι ΔΝΤ για υψηλά χρέη και ελλείμματα

admin

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανατρέψει τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες – K.Rogoff

admin

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

admin

Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στο ζενίθ

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Ακίνητα: Αύξηση στις αξίες πώλησης και ενοικίασης

admin

Τουρισμός: Νέες επενδύσεις 12 δισ. σε ξενοδοχεία τη τελευταία τριετία

admin

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

admin