Image default
Οικονομία

Χρ. Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): «Καμπανάκι» για νέες ροές κόκκινων δανείων

Παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων δεν επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς από κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποίησε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η ΤτΕ «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Μιλώντας συγκεκριμένα στο 4th NPL Summit η κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «έχουμε ήδη διανύσει σημαντική απόσταση σε σχέση με την κορύφωση των ΜΕΔ, μέσα από τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που αξιοποίησαν οι τράπεζες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το απόθεμα ΜΕΔ παραμένει υψηλό».

Ταυτόχρονα, τόνισε, «δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εμφάνιση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της οριστικής απόσυρσης εντός του 2022 των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την προστασία από την πανδημία». Επιπλέον, όπως εξήγησε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους της ενέργειας. Στο σημείο αυτό η υποδιοικήτρια της ΤτΕ παρατήρησε πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία ήταν σχετικά ήπιες εντός του 2021 και μικρότερες σε σχέση με αυτές που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ, προς το παρόν, ενθαρρυντικές – όπως ανέφερε – μπορούν να χαρακτηριστούν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ. «Αναμένεται λοιπόν να δούμε την πραγματική επίπτωση των τιμών και, ως εκ τούτου, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Καθίσταται σαφές ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ΜΕΔ, ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή κλιμακωθεί περαιτέρω. Η επίπτωση αυτή δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, αποτελεί όμως μια βάσιμη πηγή ανησυχίας» σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «από κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές ΜΕΔ και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων. Για το λόγο αυτό, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Με βάση τα παραπάνω η κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η ταχεία και πλήρης αποτύπωση των νέων ΜΕΔ στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την εξυγίανση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα. Παράλληλα, πρόσθεσε, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του υφιστάμενου αποθέματος. Όπως εκτίμησε, σημαντική συνδρομή στην πορεία των κόκκινων δανείων θα διαδραματίσει και η αποτελεσματική εφαρμογή της νέας πτωχευτικής νομοθεσίας.

Κλείνοντας επεσήμανε «την πραγματικά σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών» αλλά τόνισε πως «έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμη να διανύσουμε όσον αφορά στην εξυγίανση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών». «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν ως βάρος στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά. Για το λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση και επιτάχυνση ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω προαναφερόμενους παράγοντες, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό και για να μπορέσει να συμβάλει το τραπεζικό σύστημα περαιτέρω στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω, εν μέρει αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης» υπογράμμισε. 

Σχετικα αρθρα

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin