Image default
Οικονομία

Μαραθώνιος πληρωμής φόρων άνω των 6,5 δισ.

Shutterstock

-

[- -]

Το εναρκτήριο «λάκτισμα» για τον «μαραθώνιο» πληρωμής φόρων 6,53 δισ. από όλους τους φορολογούμενους έως τον Φεβρουάριο του 2023 έδωσαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Ο «εφιάλτης» για τους εκατομμύρια φορολογούμενους από τα τέλη Μαΐου έως και τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα έχει τέλος, καθώς κάθε μήνα θα πρέπει να εξοφλούνται «τσουχτεροί» λογαριασμοί στην εφορία, την ώρα μάλιστα που οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά πλέον με το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων σε καύσιμα, βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ένα «ράλι» ακρίβειας το οποίο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε., όπως υποστηρίζουν και διεθνείς αναλυτές, αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, εξανεμίζοντας τις όποιες κρατικές ενισχύσεις και με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι μπορεί τον Μάιο να υπάρχει η υποχρέωση πληρωμής μόνο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όμως από τον Ιούνιο εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα και τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ από τον Ιούλιο η υποχρέωση για όλους ανεξαιρέτως θα είναι τριπλή εάν ληφθεί υπόψη και η καταβολή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα, το «ημερολόγιο φόρων» που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ καθορίζει το εξής πρόγραμμα:

  • από τα τέλη Μαΐου ξεκινά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν συνολικό ποσό 2,23 δισ. ευρώ σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2023. Όλοι φυσικά οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο τελικός «λογαριασμός» θα είναι λίγο πιο «φουσκωμένος» καθώς επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο στην περιοχή του 5%. Αντίθετα, χωρίς καμία επιβάρυνση είναι η ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, εφόσον βέβαια οι πληρωμές γίνουν κανονικά στην ώρα τους

     
  • στο τέλος Μαΐου επίσης θα κληθούν περίπου 700.000 επιχειρήσεις, εφόσον το επιθυμούν, να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό σημείωμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα αναρτηθεί στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Taxisnet τις επόμενες, εκτός απροόπτου, ημέρες κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% και μείωση μέχρι και 79% της συνολικής οφειλής. Η καθυστέρηση ωστόσο και στην έκδοση των εκκαθαριστικών των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει ανοίξει τον δρόμο και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ το εξετάζει πολύ σοβαρά πλέον, όπως δοθεί η δυνατότητα η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής να γίνει στο τέλος Ιουνίου, οπότε και υποχρεωτικά θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις 96 δόσεις.

     
  • και φυσικά από το τέλος Ιουλίου φυσικά και νομικά πρόσωπα καλούνται να ξεκινήσουν την αποπληρωμή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που τυχόν θα τους καταλογιστεί μετά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, που πρέπει να υποβληθούν έως και τις 30 Ιουνίου.




-

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin