Image default
Επιχειρήσεις Σοφοκλέους 10

Alpha Bank: Αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές

Η επενδυτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύνθετη πραγματικότητα, ένα πρωτοφανές μίγμα γεωπολιτικών εξελίξεων, συνθηκών στασιμοπληθωρισμού και απότομης μεταβολής της νομισματικής πολιτικής, σημειώνει η διεύθυνση επενδυτικών χαρτοφυλακίων της Alpha Bank, εκτιμώντας πως αυτό το περιβάλλον των υψηλών προκλήσεων ενισχύει τη μεταβλητότητα και επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.

Οι κυριότεροι μετοχικοί και ομολογιακοί δείκτες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, καταγράφοντας αρνητικές αποδόσεις από την αρχή τους έτους. Η πολυπλοκότητα των προκλήσεων, καθιστά την επενδυτική διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική και επιβάλει την υιοθέτηση πιο αμυντικής προσέγγισης. Η πλεονάζουσα ρευστότητα ευνοεί τις επενδυτικές τοποθετήσεις, ωστόσο η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει αυξημένη και οι περίοδοι ρευστοποιήσεων συχνότερες.

Πληθωρισμός και απόσυρσης μέτρων στήριξης

Παρότι σε συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού και απόσυρσης μέτρων στήριξης από Κεντρικές Τράπεζες, η μετοχική κατηγορία παραμένει ελκυστικότερη έναντι της ομολογιακής, οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων έχουν παρουσιάσει σημαντική άνοδο, περιορίζοντας την ελκυστικότητά της. Κατάλληλη κρίνεται η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων υπέρ πιο αμυντικών επιλογών, με προτίμηση σε κλάδους και θεματικές επιλογές που ευνοούνται από τη συγκυρία όπως της υγείας, της κοινής ωφέλειας, των βασικών καταναλωτικών αγαθών, των τροφίμων και των φυσικών πόρων, ενώ και ομόλογα υψηλής φερεγγυότητας αρχίζουν σταδιακά να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Οι εναλλακτικές στρατηγικές συμβάλλουν σε επαρκώς διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας. Συστήνει ελαφρώς υπόβαρη στάθμιση σε μετοχές και ομόλογα, ελαφρώς υπέρβαρη στάθμιση στη ρευστότητα και θετική στάση σε στρατηγικές αντιστάθμισης του κινδύνου, οι οποίες αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική σε περιβάλλον αυξημένης μεταβλητότητας, πληθωρισμού και ωρίμανσης του επενδυτικού κύκλου.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την 11η Σεπτεμβρίου

Να σημειωθεί πως στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν τα μετρητά στα χαρτοφυλάκια των επαγγελματιών της αγοράς, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα (Global Fund Manager Survey) της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 331 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 986 δισ. δολαρίων, καθώς οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρούν, ενώ οι φόβοι για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και στασιμοπληθωρισμό αυξάνονται.

Το μεγαλύτερο ρίσκο

Το 31% των διαχειριστών θεωρεί ως το μεγαλύτερο ρίσκο για τις αγορές σε αυτήν τη φάση τις πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες, το 27% το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, το 18% τον πληθωρισμό και το 10% τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι διαχειριστές κεφαλαίων διατηρούν «αυξημένες θέσεις» σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς, στη ρευστότητα, στην υγειονομική περίθαλψη, στα εμπορεύματα και στην ενέργεια, ενώ «μειωμένες θέσεις» διατηρούν πρώτιστα στα ομόλογα, στις μετοχές της ευρωζώνης και στις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά, οι θέσεις σε μετοχές είναι οι χαμηλότερες από τον Μάιο του 2020, καθώς οι φόβοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σχετικα αρθρα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 1η Ιουλίου η καταβολή των τόκων του εταιρικού ομολόγου

admin

Αδελφοί Σαράντη – Estee Lauder: Διαζύγιο… χωρίς μακιγιάζ μετά από 21 χρόνια

admin

Χρηματιστήριο: Ενδεχόμενο επιτυχούς κίνησης προς τις 850 μονάδες

admin

Από σήμερα οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από επιχειρήσεις του Πολιτισμού

admin

Γιώτης: Οι νέες επενδύσεις της ιστορικής εταιρείας και το ενδιαφέρον στη βόρεια Αφρική (pics)

admin

XA:Ανοδική αντίδραση για λίγους 

admin

Ραντεβού διεθνών επιχειρηματικών αγγέλων με 20 ελληνικές startups στην Αθήνα

admin

Real Consulting: Πώς ανεβάζει τον πήχη έναν χρόνο μετά την είσοδό της στην ΕΝ.Α.

admin

Νέα ανακοίνωση της BEAT: Στο 1,2 ευρώ το κόστος προμίσθωσης ταξί

admin

Η Revoil δεν διανέμει μέρισμα για τη χρήση 2021

admin

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Γούναρης

admin

Energean: Διάκριση για το Περιβάλλον με το project HYDROGEAN στα Bravo! Sustainability Dialogues & Awards 2022

admin