Image default
Αγορές

Sell off στη Wall Street-Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020

Sell off στη Wall Street-Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τους βασικούς δείκτες της να καταγράφουν τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον Ιούνιο του 2020, καθώς οι φόβοι για ύφεση της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη φέρνουν στο προσκήνιο τους πωλητές και πλήττουν ανεπανόρθωτα τις χρηματαγορές.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 3,57% στις 31.490,07 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε 3,95% στις 3.927,48 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «βουτιά» 4,73% στις 11.418,15 μονάδες.

Πρόκειται για την πέμπτη πτώση του Dow Jones κατά περισσότερες από 800 μονάδες φέτος, ενώ όσον αφορά τον Nasdaq πρόκειται για την χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τις αρχές Μαΐου.

Αρνητική πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή της αλυσίδας λιανικών πωλήσεων, Target, η οποία έχασε πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας της, καθώς τα κέρδη α’ τριμήνου της μειώθηκαν κατά το ήμισυ. Αυτό οφείλεται στην σημαντική αύξηση του κόστους των καυσίμων, αλλά και των μισθών των εργαζομένων, τονίζει η εταιρεία. Μάλιστα, ο τίτλος της Target κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίασή του από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» στις 19 Οκτωβρίου 1987. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη ανά μετοχή της Target διαμορφώθηκαν στα 2,16 δολάρια το α’ τρίμηνο του 2022 από 4,17 δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Στα μάκρο της ημέρας, οριακή πτώση 0,2% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, μικρότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Παράλληλα, οι οικοδομικές άδειες συρρικνώθηκαν 3,2% τον Απρίλιο στις 1,81 εκατ. άδειες έναντι 1,87 εκατ. αδειών τον Μάρτιο.

«Βουτιά» για το πετρέλαιο

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, παρά τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και αποθεμάτων βενζίνης.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) έκανε γνωστό πως τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαΐου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου έχασε 2,81 δολάρια ή 2,5% και έκλεισε στα 109,59 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 2,82 δολάρια ή 2,55 στα 109,11 δολάρια το βαρέλι.

Πιέσεις από δολάριο και ομόλογα δέχθηκε ο χρυσός

Πτωτικά έκλεισε σήμερα η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να υφίσταται πιέσεις από την επάνοδο του αμερικανικού δολαρίου και των κρατικών ομολόγων. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές να στρέφονται στο δολάριο και τα ομόλογα, δεδομένης της πρόσφατης αστάθειας των αγορών που προκλήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε για μια «προκλητική και αβέβαιη» παγκόσμια οικονομική προοπτική, λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που μπορεί να μειώσουν την παραγωγή, τις δαπάνες και να αυξήσουν τον πληθωρισμό «σε όλο τον κόσμο».

Με αυτά τα δεδομένα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου έχασε 3 δολάρια ή 0,2% και έκλεισε στα 1.815,90 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 1% στα 21,544 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου σημείωσε πτώση 1,4% στα 4,1785 δολάρια η λίβρα.

 • Wall Street
 • Target
 • ΒΟΥΤΙΑ
 • Dow Jones
 • Nasdaq
 • χρυσός
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  Σχετικα αρθρα

  Τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street-Εκτός bear market ο S&P 500

  admin

  Η καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου τριμήνου για τις ευρωαγορές

  admin

  Πρόσω ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο η Wall Street

  admin

  Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές- Υπό αξιολόγηση οι προοπτικές ύφεσης

  admin

  «Πράσινες» οι ασιατικές αγορές με τεχνολογική ώθηση

  admin

  Επικράτησαν οι αγοραστές στη Wall Street- Πρωταγωνιστής ο Nasdaq

  admin

  Σε χαμηλό άνω του ενός έτους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  admin

  Δείγματα αντίδρασης στη Wall Street- Στόχος τα εβδομαδιαία κέρδη

  admin

  Ευρωαγορές: Συνεχίζεται το αρνητικό κλίμα υπό το φόβο ύφεσης

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Παραμένουν οι ανησυχίες ύφεσης

  admin

  Ο Πάουελ έφερε έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

  admin

  Τέλος στο ανοδικό σερί των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στις ΗΠΑ

  admin