Image default
Ευρώπη

Η Βουλγαρία υιοθετεί μέτρα μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ

Η αύξηση των συντάξεων κατά σχεδόν 20%, η σημαντική αύξηση των φορολογικών εκπτώσεων για τις οικογένειες με παιδιά και η εφαρμογή τεράστιων εκπτώσεων στα καύσιμα που επηρεάζουν την αγορά βενζίνης και ντίζελ είναι όλα μέρος των μέτρων που ανακοίνωσε την Τετάρτη η βουλγαρική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους ρυθμούς ρεκόρ του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση κατήργησε επίσης τον ΦΠΑ 20% στο ψωμί, αλλά επανέφερε τον ΦΠΑ από 9% σε 20% για την μπύρα και το κρασί που πωλούνται σε εστιατόρια.

Η ανακοίνωση των μέτρων έγινε για να δείξει την ενότητα του συνασπισμού.

«Ο συνασπισμός είναι ενωμένος και είμαστε ισχυροί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κϊριλ Πετκόφ, σημειώνοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα επιτρέψει να επηρεαστεί το βιοτικό επίπεδο των Βουλγάρων εξαιτίας μιας κρίσης που μεταφέρεται από το εξωτερικό. Ο Πετκόφ πρόσθεσε ότι τα μέτρα παρέχουν την ευκαιρία να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι, οι νέες οικογένειες με παιδιά και οι συνταξιούχοι.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και το σύνολο του οικονομικού πακέτου θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει καλή οικονομική σκέψη. Αντιμετωπίζουμε καλά την κρίση. Αυτή η δέσμη μέτρων θα διασφαλίσει ότι το βιοτικό επίπεδο όλων των Βουλγάρων θα διατηρηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η ανακοίνωση ακολούθησε επίσης τη δημοσίευση αρκετών δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει σκληρά τα ποσοστά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Οργανισμού Market Links, μόνο το 15% των Βουλγάρων δήλωσε ότι εμπιστεύεται το υπουργικό συμβούλιο τον Μάιο – μια πτώση 21% σε δύο μήνες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των συντάξεων κατά 20%, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση όλων των συντάξεων κατά 31 ευρώ και έναν πρόσθετο επανυπολογισμό των συντάξεων 770.000 συνταξιούχων από την 1η Οκτωβρίου. Κάθε σύνταξη θα επανυπολογιστεί σε σχέση με το 2008 με το 100% της αύξησης του μέσου ασφαλιστικού εισοδήματος ή το 100% του πληθωρισμού, ανάλογα με το ποιο είναι ευνοϊκότερο.

Ο Πεκτόφ είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της 12ετούς διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης, οι συντάξεις είχαν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά περίπου 50 ευρώ, ενώ τώρα, μόνο μέσα σε ένα χρόνο, η αύξηση θα είναι 85 ευρώ. Η κατώτατη σύνταξη στη Βουλγαρία είναι ίση με το όριο της φτώχειας στη χώρα – περίπου 210 ευρώ, αλλά τώρα θα αυξηθεί στα 240 ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους, όλοι οι πολίτες θα μπορούν να επωφεληθούν από έκπτωση 13 λεπτών ανά λίτρο για τη βενζίνη και το ντίζελ, το μεθάνιο και το προπάνιο-βουτάνιο. Δεν θα υπάρξει στήριξη για τα premium καύσιμα. Η τιμή της κεντρικής θέρμανσης θα αντισταθμιστεί από τη μείωση του ΦΠΑ από 20% σε 9% το επόμενο έτος.

Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και το μεθάνιο αναμένεται να καταργηθούν, γεγονός που θα βοηθήσει τους μεταφορείς. Θα γίνει σύσταση προς την κρατική ρυθμιστική αρχή ενέργειας για την καθιέρωση δύο τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια, το νερό, τη θέρμανση και το φυσικό αέριο, με βάση την κατανάλωση ανά νοικοκυριό, με στόχο την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου για μικρότερη κατανάλωση, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο του πακέτου, οι οικογένειες θα λάβουν έκπτωση φόρου 300 ευρώ για κάθε παιδί.

Σχετικα αρθρα

Η Ε.Ε. κινδυνεύει να βιώσει έναν άνευ προηγουμένου εφιαλτικό χειμώνα

admin

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα – Χρόνος για να «επανέλθει» η Άγκυρα

admin

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

admin

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

admin

Η Ε.Ε. καταφεύγει στον …Αίσωπο για να αποφύγει το χάος στην ενέργεια

admin

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

admin

ΕΕ: Παράταση του υγειονομικού πάσου ως τις 31 Οκτωβρίου

admin

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Σύνοδο Ε.Ε.: Χρειάζονται μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι κατευνασμός

admin

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε άρση του βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

admin

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών

admin

Μόσχα: «Εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin

ΕΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου τον Ιούλιο

admin