Image default
Ευρώπη

Η Σλοβακία φορολογεί το ρωσικό πετρέλαιο που χρησιμοποιείται από το διυλιστήριο πετρελαίου Slovnaft

Το σλοβακικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα προσωρινή φορολόγηση του ρωσικού πετρελαίου που χρησιμοποιείται από το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου στη χώρα που ανήκει στη Slovnaft, η οποία αναμένεται να αποφέρει περίπου 300 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο υπουργός Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς (OĽaNO) είπε ότι ο νέος φόρος δεν θα έχει καμία επίδραση στις τιμές του φυσικού αερίου. Ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ είναι πεπεισμένος ότι θα έχει.

Το ρωσικό πετρέλαιο είναι συνήθως φθηνότερο από το πετρέλαιο Brent κατά πέντε δολάρια. Ωστόσο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η έκπτωση αυξήθηκε στα 35,6 δολάρια. Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, καθώς αποτελεί τη βάση από την οποία θα υπολογιστεί ο νέος φόρος 30%. Εάν η τιμή είναι 35,6 δολάρια, η Slovnaft θα πληρώσει 9,18 δολάρια στο κράτος για ένα βαρέλι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτό θα μπορούσε να προσθέσει από 280 έως 290 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με τα χρήματα αυτά, ο Μάτοβιτς θέλει να χρηματοδοτήσει το κόστος των κουπονιών αναψυχής για τα παιδιά, τα οποία αποτελούν μέρος του φιλοοικογενειακού του πακέτου.

Ο Μάτοβιτς δήλωσε επίσης ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει θεσπίσει έναν τέτοιο φόρο και τόνισε ότι ήταν δική του ιδέα. Πριν από την έγκριση του Κοινοβουλίου, ο Μάτοβιτς δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε τον νέο φόρο με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Slovnaft Όζσκαρ Βίλαγκι.

Ο νέος φόρος πήρε το πράσινο φως παρά την αποδοκιμασία του υπουργού Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ και του κόμματός του Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS), το οποίο ψήφισε κατά. Ο Σούλικ δήλωσε ότι το μέτρο θα αυξήσει τις ήδη υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων. Ο Μάτοβιτς διαφωνεί και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση.

Η σύγκρουση αυτή αποτελεί μια ακόμη διαμάχη των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Μάτοβιτς, πρώην πρωθυπουργός, είναι γνωστός για την αντιπάθειά του προς τον Σούλικ και συχνά γίνεται προσωπική όταν μιλάει γι’ αυτόν. Αυτή τη φορά, ο Μάτοβιτς κατηγόρησε τον Σούλικ για «προδοσία» και είπε «δεν κάνεις τέτοια πράγματα δωρεάν», όταν σχολίασε τη στάση του Σούλικ.

Σχετικα αρθρα

G7- ΕΕ: Επιφυλάξεις για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και για πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου»

admin

Η Ε.Ε. κινδυνεύει να βιώσει έναν άνευ προηγουμένου εφιαλτικό χειμώνα

admin

Turkaegean: Μόνο γιατί είχε λάθη οι ΗΠΑ απέρριψαν το τουρκικό αίτημα – Χρόνος για να «επανέλθει» η Άγκυρα

admin

Οι υπερεκτιμημένοι επιθετικοί του Νότου

admin

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ζητώντας ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

admin

Η Ε.Ε. καταφεύγει στον …Αίσωπο για να αποφύγει το χάος στην ενέργεια

admin

Οργισμένη η Τουρκία μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο

admin

ΕΕ: Παράταση του υγειονομικού πάσου ως τις 31 Οκτωβρίου

admin

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για Σύνοδο Ε.Ε.: Χρειάζονται μέτρα κατά της Τουρκίας, όχι κατευνασμός

admin

Βουλγαρία: Ψηφίστηκε άρση του βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας

admin

Ντ. Μπακογιάννη: Δεν υπάρχει τρόπος να θέσει η Τουρκία θέμα κυριαρχίας των νησιών

admin

Μόσχα: «Εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

admin