Image default
Οικονομία

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

Την παράταση της ρήτρας διαφυγής για έναν χρόνο αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 και για την απενεργοποίησή της από το 2024 πληρούνται», θα αναφέρει η Κομισιόν σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Όπως έγραψαν επίσης και οι   Financial Times, το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε χθες να συστήσει την αναστολή ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το επόμενο έτος, ώστε να επανέλθουν σε ισχύ οι κανόνες από το 2024.

Η Επιτροπή ήδη τον Μάρτιο είχε κάνει γνωστό ότι δεν θα εφαρμόσει το 2023 έναν από τους πιο αμφισβητούμενους κανόνες  που έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά το 1/20 της υπέρβασης άνω του 60% του ΑΕΠ.

 Χώρες όπως η Ιταλία, με χρέος 160% του ΑΕΠ, ή η Ελλάδα με περισσότερο από 200%, απλά δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν.

Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για ένα χρόνο κρίνεται αναγκαία εν μέσω της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας και  της απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θεσπίστηκαν για την προστασία της αξίας του ευρώ. Ανεστάλησαν στην αρχή της πανδημίας το 2020 για να δώσουν στις κυβερνήσεις περιθώριο να καταπολεμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19.

Επρόκειτο να αποκατασταθούν το 2023, αλλά νέοι κίνδυνοι για την οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια νέα άνοδος στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα αναγκάσουν την Επιτροπή να το επαναξιολογήσει

Η Επιτροπή προέβλεψε την περασμένη Δευτέρα ότι ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2022 θα είναι 2,7% αντί της πρόβλεψης 4,0% τον Φεβρουάριο.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το Eurogroup.

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει επίσης τον Μάρτιο να αυστηροποιήσουν λίγο τη δημοσιονομική πολιτική τον επόμενο χρόνο μετά από τρία χρόνια διοχέτευσης δισεκατομμυρίων στην οικονομία λόγω της πανδημίας, αλλά και να είναι έτοιμοι με περισσότερα μετρητά εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία το καταστήσει απαραίτητο.

Σχετικα αρθρα

Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η ακρίβεια – Δεν θα δεχτούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας

admin

Ιαπωνία: Τέλος στα αρνητικά επιτόκια μετά από 17 χρόνια – Τι σημαίνει για οικονομία, επιχειρήσεις και επενδύσεις

admin

Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία

admin

Λουίς ντε Γκίντος στην «Ν» : Η Ελλάδα στον σωστό δρόμο, με καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης

admin

Επιδότηση επιτοκίου για αγορά αγροτικής γης

admin

Αέριο: Νέες επενδύσεις έως 570 εκατ. στο σύστημα μεταφοράς – Τι θα κρίνει την υλοποίηση

admin

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin