Image default
Οικονομία

Κομισιόν: Παράταση της ρήτρας διαφυγής και το 2023

Την παράταση της ρήτρας διαφυγής για έναν χρόνο αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Οι προϋποθέσεις για τη διατήρηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 και για την απενεργοποίησή της από το 2024 πληρούνται», θα αναφέρει η Κομισιόν σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Όπως έγραψαν επίσης και οι   Financial Times, το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε χθες να συστήσει την αναστολή ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το επόμενο έτος, ώστε να επανέλθουν σε ισχύ οι κανόνες από το 2024.

Η Επιτροπή ήδη τον Μάρτιο είχε κάνει γνωστό ότι δεν θα εφαρμόσει το 2023 έναν από τους πιο αμφισβητούμενους κανόνες  που έχει ανασταλεί λόγω κορωνοϊού, σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά το 1/20 της υπέρβασης άνω του 60% του ΑΕΠ.

 Χώρες όπως η Ιταλία, με χρέος 160% του ΑΕΠ, ή η Ελλάδα με περισσότερο από 200%, απλά δεν θα μπορούσαν να συμμορφωθούν.

Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για ένα χρόνο κρίνεται αναγκαία εν μέσω της μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας και  της απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θεσπίστηκαν για την προστασία της αξίας του ευρώ. Ανεστάλησαν στην αρχή της πανδημίας το 2020 για να δώσουν στις κυβερνήσεις περιθώριο να καταπολεμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19.

Επρόκειτο να αποκατασταθούν το 2023, αλλά νέοι κίνδυνοι για την οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μια νέα άνοδος στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα αναγκάσουν την Επιτροπή να το επαναξιολογήσει

Η Επιτροπή προέβλεψε την περασμένη Δευτέρα ότι ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2022 θα είναι 2,7% αντί της πρόβλεψης 4,0% τον Φεβρουάριο.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το Eurogroup.

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει επίσης τον Μάρτιο να αυστηροποιήσουν λίγο τη δημοσιονομική πολιτική τον επόμενο χρόνο μετά από τρία χρόνια διοχέτευσης δισεκατομμυρίων στην οικονομία λόγω της πανδημίας, αλλά και να είναι έτοιμοι με περισσότερα μετρητά εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία το καταστήσει απαραίτητο.

Σχετικα αρθρα

Wall Street: «’Εκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο εδώ και πάνω από 50 χρόνια

admin

Wall Street: «’Έκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο από το 1970

admin

Ρωσία: Μερίσματα-ρεκόρ συνολικού ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ στους μετόχους της πετρελαϊκής Rosneft

admin

Gazprom: Κατέρρευσε η μετοχή καθώς ανέστειλε το μέρισμα για πρώτη φορά από το 1998

admin

Ο Μασκ άρχισε τις απολύσεις για να μην επιβεβαιωθεί το «κακό προαίσθημα»

admin

(ΠΡΩΙ) Κυβερνητική… γομολάστιχα στα αναδρομικά των συνταξιούχων

admin

Επόμενη ημέρα: Το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα κοστίσει… πολύ ακριβά

fastpath

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένες τράπεζες

admin

Ρωσία: Αυξάνει στο ένα εκατ. δολάρια το όριο μεταφοράς χρημάτων σε ξένε τράπεζες

admin

Καύσιμα: Ελάχιστη η πτώση στις τιμές – «Ανάσα» το Fuel Pass 2

fastpath

Στο έλεος του χάους τα γερμανικά αεροδρόμια – Θα φέρουν εργαζόμενους κυρίως από την Τουρκία

admin

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

admin