Image default
Οικονομία

Έλον Μασκ: «Εν’ αναμονή» η αγορά του Twitter – Μπορεί να κάνει πίσω;

Έγραψε πρόσφατα στο Twitter ότι «η συμφωνία είναι «σε αναμονή». Μήπως η ανάρτηση είναι μία από τις ενδείξεις ότι ο  Έλον Μασκ αρχίζει να ξανασκέφτεται, την αγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Ο δισεκατομμυριούχος, ανεφερε ότι περιμένει να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τμήμα των χρηστών του Twitter που είναι ψεύτικοι.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμά ότι τέτοιοι λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% των καθημερινών ενεργών χρηστών του, αν και έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς, όπως γράφει η Wall Street Journal,  οι μετοχές τεχνολογίας —συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Tesla, στις οποίες βασίζεται ο. Μασκ για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας— υφίστανται πίεση . 

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, εν τω μεταξύ, λέει ότι σκοπεύει να επιβάλει τη συμφωνία, η οποία τον καλεί να πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή.

Μπορεί, ωστόσο, κάποια από τις δύο πλευρές να κάνει πίσω, οποιαδήποτε στιγμή;

Όχι εύκολα, λέει η WSJ:

«Και οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης, ένα λεπτομερές έγγραφο που ορίζει ακριβώς τι θα κάνει η καθεμία για να διασφαλίσει ότι θα κλείσει η συμφωνηθείσα συμφωνία και ποια νομικά δικαιώματα έχει η καθεμία εάν η άλλη δεν αναστείλει το τέλος της συμφωνίας. Είναι παρόμοιο με το συμβόλαιο για ένα σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Έλον. Μασκ είχε κίνητρο να διαπραγματευτεί γρήγορα μια συμφωνία και με τον τρόπο αυτό συμφώνησε σε μια σύμβαση αρκετά φιλική προς τον πωλητή. Για παράδειγμα, παραιτήθηκε από λεπτομερή οικονομική έρευνα  που συνήθως πραγματοποιούν οι αγοραστές.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να καταβάλουν αμοιβή 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μεταξύ τους εάν προκαλέσουν τη μη πραγματοποίηση της συμφωνίας για συγκεκριμένους λόγους.

 Οι συγκεκριμένεςκυρώσεις που ονομάζονται  τέλη τερματισμού,  έχουν σκοπό να αποτρέψουν τα μέρη από το να παραβιάσουν τη συμφωνία.

Μπορεί  ο Μασκ να πληρώσει στο Twitter το 1 δισ. δολάρια;  

Οχι απαραίτητα. Υπάρχουν τρία ξεκάθαρα σενάρια στα οποία θα μπορούσε να συμβεί αυτό, και πιθανώς περισσότερα. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη συμφωνία ή η χρηματοδότηση του χρέους αποτύχει, πιθανότατα θα είχε μια διέξοδο. Το τρίτο είναι αν μπορεί να δείξει ότι το Twitter έχει αλλάξει σημαντικά προς το χειρότερο από τότε που συμφωνήθηκε η συμφωνία, σύμφωνα με μια έννοια που είναι γνωστή ως «σημαντική αρνητική επίδραση».

Εάν δηλαδή ο  Μασκ πιστεύει ότι ο υπολογισμός ψεύτικων λογαριασμών από το Twitter ήταν ανακριβής όταν υπέγραψε τη συμφωνία, οι δικηγόροι του θα μπορούσαν να «πατήσουν» σε αυτό ισχυριζόμενοι ότι ο πελάτης τους παραπλανήθηκε.

Τι θα κάνει το Twitter;

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter πιστεύει έντονα ότι οι δύο πλευρές είχαν μια συμφωνία που παραμένει σε ισχύ και πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τους μετόχους. «Σκοπεύουμε να κλείσουμε τη συναλλαγή και να επιβάλουμε τη συμφωνία συγχώνευσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Για αυτόν τον λόγο, το Twitter φαίνεται διατεθειμένο να κάνει μήνυση εάν χρειαστεί να επιβάλλει για κάτι τέτοιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προσπαθήσει να αναγκάσει τον κ. Μασκ να ακολουθήσει τη συμφωνία ή να παράσχει στην εταιρεία αυτό που εκείνη θεωρεί δίκαιη αποζημίωση».

Σχετικα αρθρα

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin